Pomysł pojawił się dwa dni temu. Wpadł znajomy elektronik - "no to co, zrobimy sobie wzmacniacz? co masz pod ręką?"
Powstał przedwzmacniacz do gitarki.
Następnego dnia (wczoraj) wzięliśmy się do pracy ostrzej. Wynik - dwukanałowy przedwzmacniacz z przesterem (na zdjęciu).
Proponuję spróbować takiej zabawy. Czekam na najciekawsze efekty.
Aha - jest jedna zasada. Czas projektowania i montażu nie może przekroczyć jednego piwa
Ktoś staje w szranki?
Ostatnio przeszedłem samego siebie robiąc tzw. "Kołchoźnik- Amp" czyli wzmacniacz gitarowy, takie małe ćwiczeniowe kombo w skrzynce od kołchoźnika. Trafo sieciowe zabytkowe, głośnikowe też, prostownik hybrydowy EZ81+2xBYP401/400. Wzmacniacz na jednej ECL86, regulacja tylko głośności (i poniekąd barwy też- potencjometr ma kondensator między górnym stykiem a ślizgaczem). Dodatkowe ciekawostki: drabinka rezystorowa na wyjściu do głośnika (redukcja głośności, by dało się grać nawet w nocy i to przy dość silnie odkręconej gałce Volume) oraz symetryczne wyjście do nagłośnienia lub robienia nagrań- trafo głośnikowe miało uzwojenie dla sprzężenia zwrotnego i spokojnie da się uzyskać poziom 0dBu. Pomysł i projekt w zasadzie przyszły w 15 minut, z wykonaniem się trochę ślimoczyłem (był wieczór i hałasować wiertarą w bloku raczej nuż nie było jak ) ale maleństwo już jest, wyszło mi ono całkiem elegancko (i tradycyjnie powiązałem przewody w wiązki).
Witam.
To ja nie staję w szranki.Moje twory lampowe powstają , od zamysłu do ostatecznego wykonania, 4-6 m -cy. Ale sztuka nie polega na tym , aby zrobić mozliwie szybko ( chyba ,ze jest taka nagła potrzeba), ale żeby się delelektować projektowaniem i wykonaniem i wreszcie uruchomieniem urządzenia.Chyba na tym polega to hobby i sens tej , jakże zajmujacej zabawy.
Lech Sołtysik pisze:Chyba na tym polega to hobby i sens tej , jakże zajmujacej zabawy.
Właśnie na tym polega zabawa z lampami i nie tylko.
Mam w planach zrobienie przesteru gitarowego (nie dla siebie) lampowego w wersji kieszonkowej, bateryjnej. Zasilany z baterii 3R12, lampa to ECC83
Reszta wkrótce
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498
Lech Sołtysik pisze:Chyba na tym polega to hobby i sens tej , jakże zajmujacej zabawy.
Właśnie na tym polega zabawa z lampami i nie tylko.
Mam w planach zrobienie przesteru gitarowego (nie dla siebie) lampowego w wersji kieszonkowej, bateryjnej. Zasilany z baterii 3R12, lampa to ECC83
Reszta wkrótce
Dlugo to on na tej baterii chyba nie pociagnie. Lepiej 4 x R20 i troche wieksza kieszen.
ECC83 to fatalny wybor do pracy na niskich napieciach. Poza tym bierze swoje z zarzenia. Lepiej wez 12Z1L, albo cus takiego. Przy okazji zarzenia troche mniej ciagnie.[/list] A moze jakies bateryjne
Lech Sołtysik pisze:Moje twory lampowe powstają , od zamysłu do ostatecznego wykonania, 4-6 m -cy. Ale sztuka nie polega na tym , aby zrobić mozliwie szybko ( chyba ,ze jest taka nagła potrzeba), ale żeby się delelektować projektowaniem i wykonaniem i wreszcie uruchomieniem urządzenia.Chyba na tym polega to hobby i sens tej , jakże zajmujacej zabawy.
Oczywiście, masz rację. Widziałeś pewnie moje zabawki, które powstawały czasem przez ponad miesiąc - wyglądają trochę inaczej
Ale czasem można po prostu się pobawić nie traktując tego do końca poważnie. Wystarczy pamiętać, że napięcia są wysokie
t w takim razie, jeżeli ecc83 się nie nadaje do niskich napięć, jaką lampę trzeba użyć, żeby uzyskac dobry przester przy napięciu zasilania ~12V? chcę zrobić coś w tym guście...
Przetworniczka do lamp nixie swoje zrobi 1,2mA prądu anodowego to niewiele - zakładając nap. wyjściowe 200V mamy moc rzędu 0,25W. Dla dwóch triod (bo w bańce są dwie, nie?) to jest moc rzędu 0,5W przy 100% sprawności. Sprawność tych przetworniczek to ~80%. Moc pobierana wyjdzie 0,6W. Żarzenie (połączone na 12V 150mA) wchłonie 2W (wliczając sprawność). Żarówka od latarki żre siakieś 1,5W.
Ale to byłoby tak dla sportu, choć kto wie...
Ps. A jakie triody bateryjne (oprócz ECC86) byście polecali? Anodowe może być i 300V, ale żarzenie ciutkę żre
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498