ax84.com High Octane - kilka pytań
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Podsumowując: Kolega 3W na 97dB 4x12 można powiedzieć 6dB do przodu
Ja 3W na 100dB na 1x12 3dB do przodu czyli 2x ciszej od kolegi przy taikej samej mocy?
Ile mocy maks mogę osiągnąć na High Octanie (3,5W? 5W?), czy są jakieś metody zwiększenia mocy wyjściowej bez wymiany traf? dodam ze mam trafo wyjściowe TG5-53-666 (koza
)
Ja 3W na 100dB na 1x12 3dB do przodu czyli 2x ciszej od kolegi przy taikej samej mocy?
Ile mocy maks mogę osiągnąć na High Octanie (3,5W? 5W?), czy są jakieś metody zwiększenia mocy wyjściowej bez wymiany traf? dodam ze mam trafo wyjściowe TG5-53-666 (koza

Max co z tego wyciągniesz to 5W na więcej trafo nie pozwoli. Należy oczywiście pamiętać o dopowienim punkcie pracy lampy mocy.
ElGit Let there be rock...
- Piotr
- moderator
- Kontakt:

Pamiętaj, że 3dB to dwukrotna zmiana ciśnienia akustycznego, ale nie subiektywnej głośności. 1dB to minimalna zmiana wyczuwalna słuchem, zatem 3dB będzie już wyraźnie słyszalne, ale wciąż nie będzie to duża różnica.
ps. Co to w ogóle znaczy "dwa razy głośniej"? Każdy słuchacz powie co innego. Głośność to wyjątkowo subiektywna i trudno mierzalna wielkość

Dokłądnie każdy ocnia inaczej i jest ot subiektywne odczucie, dlatego proponuje nie rozpisywać się na ten temat bo może powstać dyskusja godna kącikaPiotr pisze: ps. Co to w ogóle znaczy "dwa razy głośniej"? Każdy słuchacz powie co innego. Głośność to wyjątkowo subiektywna i trudno mierzalna wielkość

ElGit Let there be rock...
Przez 2x głośniej rozumiem moc odpowiadającą podaniu sygnału o 2 razy większej mocy. Bo zwiększenie skuteczności głośnika o 3dB w 5W wzmacniaczu odpowiada głosności 10W wzmacniacza. Chyba że się mylę. Przez ta dyskusję chciałem dowiedzieć się czy mój HO nie będzie za cichy, ale chyba inaczej jak empirycznie to nie sprawdzę.
Dwukrotny wzrost cisnienia akustycznego, to wzrost poziomu cisnienia akustycznego o 6dB ! (podobnie jest z napieciem i pradem). Reszta sie zgadza.Piotr pisze:Pamiętaj, że 3dB to dwukrotna zmiana ciśnienia akustycznego...
Lp (dBSPL)= 20 log (p/p0)
p0=0.00002 Pa

Dwa razy wiecej mocy na glosniku to nie jest 2x glosniej, ani nawet 2x wiecej cisn. akus. To oznacza tylko wzrost SPL o 3dB.
Dobra. Mam już wszystkie części i we wtorek zaczynam budowę
Czy możecie mi podpowiedzieć, jaką metodą mogę sprawdzić czy wszystko jest ok bez podlączenia głośnika (np omomierzem albo coś w tym stylu). Trochę boję się podłączac w ciemno głośnik od swojego comba (celestion 70-80), wolałbym najpierw wszystko sprawdzić.

Witam.
Pozdrawiam,
Romek
Piotrze, należy jeszcze wziąć pod uwagę, że w oryginalnym układzie rozmieszczenie elementów i dzielące je odległości mogły być zupełnie inne niż te występujące w układzie budowanym przez Kolegę (w tamtym mgła więc występować potrzeba stosowania ekranów). Jeżeli w projektowanym wzmacniaczu przewody, oznaczone na schemacie jako ekranowane, będą krótkie, a wokół nich nie będzie innych elementów mogących stanowić potencjalne źródło zakłóceń, stosowanie ekranowanych połączeń może okazać się zbyteczne.Piotr pisze:Ale ten symbol wskazuje właśnie na to, że przewód należy zaekranować. Ktoś go tam narysował, więc pewnie miał powód, np. zrobił taki wzmacniacz, który bez ekranu w tym miejscu buczał
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .