To schemat Alka z poprawkami na sprężenie i filtry w części triodowej. Poprawki wziąłem ze strony ktorą podał Maciek (Wzmak stereo). Tam w taki sposób były podłączone spreżenie i filtry. Jeżeli mimo wszystko było by źle to bardzo proszę narysujcie ostateczną wersję wzmaka na tych lampach tak , żeby miał dobre parametry. Z góry dziękuję za pomoc
Sprzężenie jest źle. Musi być podłączone po wtórnej stronie trafa głośnikowego. Przy czym jeden koniec uzwojenia wtórnego idzie do masy, a drugie przez rezystor do katody triody z ECl'ki.
Spójrz jeszcze raz na mój schemat. Lepiej jest podłączać rezystory anodowe do kolejnych ogniw filtra zasilania, dlatego, że im bliżej wejścia, tym większa wrażliwość na przydźwięk. Natomiast napięcie zasilania wstępnych stopni może być mniejsze.
Nareszcie znalazłem to czego szukałem. Na stronie ecclab w dziale gotowe jest projekt wzmacniacza na ECC83 i EL84. Wszystko opisane. Chcę go wzbogacić o EM84 po jednej na kanał. Włączę ją wg. schematu w załączniku. Obudowa będzie metalowo drewniana (drugi załącznik).
Co o tym sądzicie?
Schemat wydaje sie ok. EM pobiero troche mocy dokłednie ile to nie wiem ale napewno nie są to ilości śladowe. Ładna kompozycja kolumienek i wzmaka. Tu masz linki do przykładowego rozwiązania budowy chassis: http://www.pentoda.republika.pl/chassis.html to sa zdjecia jeszcze nie powierconego do konca chassis mojej roboty pod monoblok na EF22 i EBL21.
Czyli trochę mi go osłabi. Ale za wyglą się płaci . Wymyśliłem już jak zrobię obudowę, ale dzięki za rady bo się przydadzą . Front z płyty, chassis, boki spód i tył z blachy alu 2mm. Układ zamontuję na pająka, EM i prostownik z filtrem pseudodrukiem. Żarzenie będzie wyprostowane, żeby nie było brumu. Powinno być dobrze? .
Pozdrawiam
Młynek
Piotr: Jak chcodzi Ci o EM84 to popatrz na schemat. Do anody pentody przed trafem. Wszyscy: Chcę zrobić lampki obok włączników. Jeden główny będzie wyłączał trafo sieciowe. Jak będzie włączony to chodzi żarzenie. Drugi anodowy włącza obwody anodowe. Jak jest wyłączony to chcodzi tylko żarzenie o ile główny jest załączony. Dam dwie lampki. Jedna dioda led włączona przez opór 100ohm w obwód żarzenia. Chcę dać też na anodowym ale chyba nie robią LEDów na 250V? Najwyżej dam neonowkę. Bardzo Was proszę, odpowiedzcie czy robią ledy na 250V?
Pozdro
Młynek
A po co tak kombinować. Kup przełącznik dwu sekcyjny do anodowego. Jedna sekcja steruje zasialniem anodowym, a druga ledem który jest zasilany z żarzenia. Ten opór troche za mały daj ok 360Ohm. Ledów na 250V nigdy nie spodkałe.
Czyli dam neonówkę . Z tymi włącznikami to chodzo o to, żebym mógł załączać osobno anodowe i żarzenie bo wybrałem prostownik na krzemie i nie chcę, żeby lampy dostawały na start kopa 250V. A lampki to tak dla wyglądu
No to żaden problem. Dajesz włącznik do żarzenia(zasilania)+LED i drugi włącznik dwusekcujny który będzie załączał jednocześnie anodowe i LED który będzi zasilny z uzwojenia żarzenia tak jek wcześniejszy.
Mam do Was prośbę. Sprawdźcie ten schemat EM84 (jest z neta) czy wszystko jest OK i będzie dzialać.
P.S.: Jakie muszą być tam diody bo nie podali?
Pozdrawiam!
Młynek