Thereminator pisze: ↑śr, 16 kwietnia 2025, 12:47
Hola, hola - nie tak szybko. Skoro masz radio w wersji OIRT, to porównaj zaznaczone obwody ze schematu z tymi rzeczywistymi w odbiorniku; będzie widać czy coś dodano lub zamieniono. Docelowo wartości elementów powinny być (po usunięciu/wymianie zbędnych) takie jak na schemacie, ale może się okazać koniecznością regulacja elementów strojonych. A nawet nie "może", ale raczej "na pewno" trzeba będzie dokonać regulacji.
Witam!
Wiem, że trzeba zestroić
Po wycięciu kondensatorów w Amator 3 stereo usłyszałem na końcu skali......rozmowy pilotów samolotów rejsowych i wieżę Grudziądz-Lisie Kąty.
Ale po korekcie jest 87,5MHz do 109MHz, czyli zgodnie z założeniami.
Różowe cewki to góra i dół zakresu i nimi trzeba ustawić, generator DDS AM/FM do 150MHz posiadam.
Nie rozbierałem tego, bo utwardzał się klej na improwizowanym wkrętaku- bo nie szło takiego kupić, by był długi.
A czy wersja OIRT czy CCIR.....jest też wersja OIRT/CCIR
https://www.youtube.com/watch?v=TmS9MRspk-8
Na pewno trzeba głośniki wykręcić i umyć front, bo wszystko od fajek uświnione

....myłem pianką "do wszystkiego"(27zł puszka) i jest OK ale kto nie palił nigdy, to go szlag trafia na widok czegoś takiego

, brud jest za siatkami a przełączniki trzeszczą i kuracja preparatem do styków a potem benzyną ekstrakcyjną jest konieczna.
Magnetofon o dziwo gra i to obie kieszenie- odpadła prowadnica od głowicy kasującej.
Kolego coś podobnego pokazał na Forum, kto ma więcej niż 40 lat, to na pewno marzył o takim sprzęcie, ja chciałem segmentową wieżę Technics czy nawet UNITRA-DIORA ale dostałej "jamnika" YOKO z Pewexu, taki badziew, choć pieniędzy wówczas nie było na co wydać a planowano denominację(ta była 30 lat temu i też nigdy "milionerem" nie byłem, bo do 16-17 roku życia "miliona" czyli 100PLN w łapie nie miałem a jak wpadła mi kasa za złom, to mi ojciec zabrał, bo na nim pasożytowały różne łajzy, bo jest naiwny- tak do dziś jest).
Ale segmentowa wieża to by mnie bawiła ale SSL442, mam na stole WS-442.....a reszta?
Ano "to są drogie rzeczy" i sprawny AS-642 to 200zł a AS-641 z cyfrową skalą na VFD to 100zł więcej, magnetofon "szuflada" to tylko odnowiony bo każdy "tani" jest złomem.
Ale ten bumbox i tak mnie cieszy, dołożę mu moduł Bluetooth.