DIORA Tosca 306- przeróbka końcówki mocy ni TIP-y
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
DIORA Tosca 306- przeróbka końcówki mocy ni TIP-y
Witam!
Mam dwie Toski(303 i 306) i chciałem przerobić końcówki mocy z tej lipy, gdzie sterujące BD139/BD140 są na PCB i nie są chłodzone, na Darlingtony TIP142/TIP147 w TO-220, czy to oznacza, że wywalam rezystory 100R i 10k i daję sterowanie, które szło na bazy BD139/BD140 wprost na TIP-y?
Oczywiście prąd spoczynkowy ustawię.
Bo chodzi o bezpieczniejsze warunki pracy przy dwóch instalacjach PV, w sumie 16kW i mniejsze ryzyko spalenia końcówki na obciążeniu 4 omowym. Albo czy są inne Darligtony, które zapewnią lepszą pracę na 4 omach, bo trafo tutaj wydoli jak najbardziej?
Mam dwie Toski(303 i 306) i chciałem przerobić końcówki mocy z tej lipy, gdzie sterujące BD139/BD140 są na PCB i nie są chłodzone, na Darlingtony TIP142/TIP147 w TO-220, czy to oznacza, że wywalam rezystory 100R i 10k i daję sterowanie, które szło na bazy BD139/BD140 wprost na TIP-y?
Oczywiście prąd spoczynkowy ustawię.
Bo chodzi o bezpieczniejsze warunki pracy przy dwóch instalacjach PV, w sumie 16kW i mniejsze ryzyko spalenia końcówki na obciążeniu 4 omowym. Albo czy są inne Darligtony, które zapewnią lepszą pracę na 4 omach, bo trafo tutaj wydoli jak najbardziej?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: DIORA Tosca 306- przeróbka końcówki mocy ni TIP-y
Witam
Tranzystory T412 i T414 należy zastąpić zworkami B-E. Po zamontowaniu trzeba ustawić prąd spoczynkowy na nowo. W przypadku nadmiernego wzrostu prądu spoczynkowego po dłuższym graniu wymienić rezystory emiterowe R438 i R440 na większą rezystancję.
Tranzystory T412 i T414 należy zastąpić zworkami B-E. Po zamontowaniu trzeba ustawić prąd spoczynkowy na nowo. W przypadku nadmiernego wzrostu prądu spoczynkowego po dłuższym graniu wymienić rezystory emiterowe R438 i R440 na większą rezystancję.
Ratujmy stare tranzystory!
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
A rezystor 10k nie przeszkadza?
A w ogóle jakie Darlingtony kupić, by nie trafić na "minę"?
Co nie jest masowo podrabiane przez Chińczyków?
W tym amplitunerze jest około 30V symetrycznie, jak dobrać tranzystory by był "margines bezpieczeństwa" na kolumnach 4 omowych?
Bo, że ma być zabezpieczenie kolumn przed DC to wiem, nikt w PRL-u nie zastosował tego fabrycznie, za to rosyjskie czy enerdowskie konstrukcje miały to fabrycznie, jak taki RFT SV3930.
I nie wiem, czy tranzystory z Allegro, bo podróby BD911/BD912 to rzecz jasna "must have" na tym portalu
, czy z TME lepiej brać?
Radmor 5412 miał końcówki na Darlingtonach, tylko co tam było zastosowane?
W tym amplitunerze jest około 30V symetrycznie, jak dobrać tranzystory by był "margines bezpieczeństwa" na kolumnach 4 omowych?
Bo, że ma być zabezpieczenie kolumn przed DC to wiem, nikt w PRL-u nie zastosował tego fabrycznie, za to rosyjskie czy enerdowskie konstrukcje miały to fabrycznie, jak taki RFT SV3930.
I nie wiem, czy tranzystory z Allegro, bo podróby BD911/BD912 to rzecz jasna "must have" na tym portalu

Czołem.
Wszystkie wymienione przeze mnie tranzystory mają wbudowane rezystory "przyspieszające" wyłączanie (włączone między bazami i emiterami wewnętrznych tranzystorów; te zewnętrze we wzmacniaczu należy wymontować) i są dostępne w TME.
Pozdrawiam
Romek
W stopniu mocy Radmora 5412 pracowały tranzystory Darlingtona typu BD549 i BD550, obecnie chyba trudno dostępne (widuje głównie różne podróbki). Miały one dopuszczalną moc 62,5 W, dopuszczalne napięcie Uce=100 V i maksymalne prądy kolektora do 8 A (12 A w impulsie). Aktualnie mamy szeroki wybór tranzystorów Darslingtona w obudowach TO-220 o zbliżonych, a nawet lepszych parametrach. Dostępne są dość wiekowe już BDW93C i BDW94C o mocy strat do 80 W i maksymalnym prądzie kolektora 12 A (Ucemax=100 V), ale także BDX53C i BDX54C o mocach 65 W prądach kolektorów 8 A (Ucemax=100 V) oraz BDX33C i BDX34C o mocach strat do 70 W, prądach kolektorów 10 A (15 A w impulsie). Kiedyś popularne TIP142C i TIP147C spotykałem w większych obudowach, ale obecnie są montowane również w obudowach TO-220 (mają oznaczenia TIP142T i TIP147T). Ich dopuszczalna moc strat jest co prawda nieco mniejsza, gdyż wynosi 90 W (w obudowach TO-218 wynosiła 125 W) przy dopuszczalnym napięciu Uce=100 V i prądzie kolektora 10 A (20 A w impulsie).Szrot majster pisze: ↑ndz, 6 kwietnia 2025, 21:55 Witam!
I nie wiem, czy tranzystory z Allegro, bo podróby BD911/BD912 to rzecz jasna "must have" na tym portalu, czy z TME lepiej brać?
Wszystkie wymienione przeze mnie tranzystory mają wbudowane rezystory "przyspieszające" wyłączanie (włączone między bazami i emiterami wewnętrznych tranzystorów; te zewnętrze we wzmacniaczu należy wymontować) i są dostępne w TME.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Do naprawy stopni mocy w sprzęcie krajowym stosowałem tranzystory 2N6488G i 2N6491G kupione w TME.
Do naprawy stopni mocy w sprzęcie krajowym stosowałem tranzystory 2N6488G i 2N6491G kupione w TME.
Jak już to BD649 i BD650. Z powodu urwania wyprowadzeń wymieniłem je na BDW93C i BDW94C, kupione w sklepie jak wyżej.Romekd pisze: ↑pn, 7 kwietnia 2025, 07:44W stopniu mocy Radmora 5412 pracowały tranzystory Darlingtona typu BD549 i BD550, obecnie chyba trudno dostępne (widuje głównie różne podróbki). Miały one dopuszczalną moc 62,5 W, dopuszczalne napięcie Uce=100 V i maksymalne prądy kolektora do 8 A (12 A w impulsie). Aktualnie mamy szeroki wybór tranzystorów Darslingtona w obudowach TO-220 o zbliżonych, a nawet lepszych parametrach. Dostępne są dość wiekowe już BDW93C i BDW94C o mocy strat do 80 W i maksymalnym prądzie kolektora 12 A (Ucemax=100 V), ale także BDX53C i BDX54C o mocach 65 W prądach kolektorów 8 A (Ucemax=100 V) oraz BDX33C i BDX34C o mocach strat do 70 W, prądach kolektorów 10 A (15 A w impulsie). Kiedyś popularne TIP142C i TIP147C spotykałem w większych obudowach, ale obecnie są montowane również w obudowach TO-220 (mają oznaczenia TIP142T i TIP147T). Ich dopuszczalna moc strat jest co prawda nieco mniejsza, gdyż wynosi 90 W (w obudowach TO-218 wynosiła 125 W) przy dopuszczalnym napięciu Uce=100 V i prądzie kolektora 10 A (20 A w impulsie).
Ratujmy stare tranzystory!
Zgadza się, chodziło mi oczywiście o BD649 i BD650. Jakieś poranne niedobudzenie...
Z wymienionych przeze mnie najmocniejszymi Darligtonami są oczywiście TIP142T i TIP147T. Wadą wszystkich wymienionych tranzystorów jest dość przeciętna liniowość, gdyż ich wzmocnienie jest mocno zależne od chwilowej wartości prądu kolektora i wśród tranzystorów pojedynczych (nie Darlingtonów) można znaleźć obecnie bardziej "liniowe" i bardziej podobne do siebie w tranzystorach npn i pnp.
Pozdrawiam
Romek

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Jeśli idzie o nie-podróbki tranzystorów mocy to właściwie jedynym źródłem o sensownych kosztach wysyłki jest TME. W praktyce dostawa jest następnego dnia roboczego. Należy jednak pamiętać o przedstawieniu cen na brutto, no i najlepiej kupić od razu po całej lasce (np na spółę z kolegą) - wychodzi sporo taniej.
Allegro - tam można znaleźć tylko podróbki. BD911/912 kupione u dobrego sprzedawcy strzelały daleko od granic SOAR, te z TME bez problemu przeżywały test
Raz kupiłem jakieś MOSFETy, w cenie zbliżonej do tej w TME. Rezystancję otwartego kanału można łatwo i szybko zmierzyć mając do dyspozycji zasilacz laboratoryjny, jakaś bateryjkę i multimetr; tu wynosiła niemal czterokrotność tej właściwej wartości... Koszmar. Oczywiście zrobiłem zwrot z objaśnieniami - ale są w ofercie pewnie po dziś dzień. W międzyczasie przyszły tranzystory z TME i tu pomiar wykazał sporo mniej od wartości deklarowanej w karcie katalogowej. Można? Można.
Allegro - tam można znaleźć tylko podróbki. BD911/912 kupione u dobrego sprzedawcy strzelały daleko od granic SOAR, te z TME bez problemu przeżywały test
Raz kupiłem jakieś MOSFETy, w cenie zbliżonej do tej w TME. Rezystancję otwartego kanału można łatwo i szybko zmierzyć mając do dyspozycji zasilacz laboratoryjny, jakaś bateryjkę i multimetr; tu wynosiła niemal czterokrotność tej właściwej wartości... Koszmar. Oczywiście zrobiłem zwrot z objaśnieniami - ale są w ofercie pewnie po dziś dzień. W międzyczasie przyszły tranzystory z TME i tu pomiar wykazał sporo mniej od wartości deklarowanej w karcie katalogowej. Można? Można.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!zjawisko pisze: ↑pn, 7 kwietnia 2025, 11:56 Jeśli idzie o nie-podróbki tranzystorów mocy to właściwie jedynym źródłem o sensownych kosztach wysyłki jest TME. W praktyce dostawa jest następnego dnia roboczego. Należy jednak pamiętać o przedstawieniu cen na brutto, no i najlepiej kupić od razu po całej lasce (np na spółę z kolegą) - wychodzi sporo taniej.
No to Tosca sobie poczeka.....na TME mnie nie stać na ten moment
A co jest "nie halo" z TIP-ami z Allegro?
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Kupiłem od Tomasza Lewandowskiego(Tom-Elektron). brałem już sterowniki Flyback i było OK.
Opinii jak kiedyś Poltronic miał, to oni nie mają.
Z TME to wybacz, ale tylko krezusów stać, a w środowisku nie mam ani jednej osoby, która by się tym zajmowała.....raczej zajadła wrogość i kpina
Kupiłem od Tomasza Lewandowskiego(Tom-Elektron). brałem już sterowniki Flyback i było OK.
Opinii jak kiedyś Poltronic miał, to oni nie mają.
Z TME to wybacz, ale tylko krezusów stać, a w środowisku nie mam ani jednej osoby, która by się tym zajmowała.....raczej zajadła wrogość i kpina
TIPów nie kupowałem, pisałem o BD911/912.
Wyglądały bardzo ładnie, ale niestety miały zdecydowanie ciaśniejszy SOAR niż te prawdziwe. Momentalnie przebijały, kiedy te z TME w tych samych warunkach przechodziły test bez szwanku.
Biorąc pod uwagę że (wg Ciebie strasznie zadrożone) TME ma pewny towar, to znowu ja wychodzę z założenia iż nie stać mnie na kupowanie podróbek. Dla każdego coś miłego.
Najchętniej to bym montował BDP395/396.
No ale z ich dostępnością był problem od kiedy pamiętam. Zawsze wszędzie zalegały jedynie BDP279-286; za smarkate do takich wzmacniaczy. Już w Trawiatopodobnych były niemal na styk.
edit: Żeby było jasne, nie mam żadnych powiązań z TME; po prostu bierzemy od nich elementy w robocie, czasem kupuję również u nich prywatnie i nigdy nie trafiłem na żadne malowanki.
Wyglądały bardzo ładnie, ale niestety miały zdecydowanie ciaśniejszy SOAR niż te prawdziwe. Momentalnie przebijały, kiedy te z TME w tych samych warunkach przechodziły test bez szwanku.
Biorąc pod uwagę że (wg Ciebie strasznie zadrożone) TME ma pewny towar, to znowu ja wychodzę z założenia iż nie stać mnie na kupowanie podróbek. Dla każdego coś miłego.
Najchętniej to bym montował BDP395/396.

No ale z ich dostępnością był problem od kiedy pamiętam. Zawsze wszędzie zalegały jedynie BDP279-286; za smarkate do takich wzmacniaczy. Już w Trawiatopodobnych były niemal na styk.
edit: Żeby było jasne, nie mam żadnych powiązań z TME; po prostu bierzemy od nich elementy w robocie, czasem kupuję również u nich prywatnie i nigdy nie trafiłem na żadne malowanki.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
https://allegro.pl/oferta/tip142t-to220 ... 7003194490
Ale BD911 i BD912 to zawsze barachło było, jak brać to tylko CDIL, bo to Indie a nie Chiny i dość popularna marka w UK.
Z tymi tranzystorami to na Elektrodzie mieli takie jaja, że HO HO
CDIL i ON Semiconductors są dobre, najłatwiej podróby kupić ST i z Maroka, mam BD912 z Allegro.....będzie czas, to któryś dostanie z młotka i się wyda, czy jest pusty w środku, tudzież ma strukturę jak BD135.
TIP-ów nie byłoby sensu podrabiać, bo w audio tak średnio stosowane, bardziej estrada, zasilacze, mechatronika/robotyka
TME sobie obrzydziłem 20 lat temu....miałem wzmacniacz 8-16 omów a kolumny HECO robiono zawsze 4 omowe, no to pierwsza myśl: szeregowe rezystory 4,7R ale tak z 50W, no i takie kupiłem w TME właśnie, cena mnie zabolała, bo przesyłka niesłychanie droga, w domu za takie zakupy wtedy obrywałem, że za drogo.
Dziś taki rezystor z przesyłką to 1/3 ówczesnej (2005) ceny, jest też coś takiego jak płatności odroczone na Allegro i ogólnie wszystko biorę z Allegro, nawet jak mi się po prostu śmieci nagromadziło, bo do SMART-a brakowało 2-10zł.
Tranzystory dojdą w środę, więc się okaże, czy szajs, poza tym Tosca 303 czy 306/307 to prawie identyczna końcówka mocy jak w Zodiaku.....to nie Radmor 5412, rezystory emiterowe wymienię na cermetowe 1 omowe 5W, tutaj nie ma przekroczenia mocy tranzystorów a radiator jest spory w Tosce.
https://allegro.pl/oferta/tip142t-to220 ... 7003194490
Ale BD911 i BD912 to zawsze barachło było, jak brać to tylko CDIL, bo to Indie a nie Chiny i dość popularna marka w UK.
Z tymi tranzystorami to na Elektrodzie mieli takie jaja, że HO HO

CDIL i ON Semiconductors są dobre, najłatwiej podróby kupić ST i z Maroka, mam BD912 z Allegro.....będzie czas, to któryś dostanie z młotka i się wyda, czy jest pusty w środku, tudzież ma strukturę jak BD135.
TIP-ów nie byłoby sensu podrabiać, bo w audio tak średnio stosowane, bardziej estrada, zasilacze, mechatronika/robotyka
TME sobie obrzydziłem 20 lat temu....miałem wzmacniacz 8-16 omów a kolumny HECO robiono zawsze 4 omowe, no to pierwsza myśl: szeregowe rezystory 4,7R ale tak z 50W, no i takie kupiłem w TME właśnie, cena mnie zabolała, bo przesyłka niesłychanie droga, w domu za takie zakupy wtedy obrywałem, że za drogo.
Dziś taki rezystor z przesyłką to 1/3 ówczesnej (2005) ceny, jest też coś takiego jak płatności odroczone na Allegro i ogólnie wszystko biorę z Allegro, nawet jak mi się po prostu śmieci nagromadziło, bo do SMART-a brakowało 2-10zł.
Tranzystory dojdą w środę, więc się okaże, czy szajs, poza tym Tosca 303 czy 306/307 to prawie identyczna końcówka mocy jak w Zodiaku.....to nie Radmor 5412, rezystory emiterowe wymienię na cermetowe 1 omowe 5W, tutaj nie ma przekroczenia mocy tranzystorów a radiator jest spory w Tosce.