Chodzi o lampy, w których jedna końcówka żarzenia jest wewnętrznie połączona z katodą, jak np. w 6S17K-W?
RA-7/78
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: RA-7/78
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Zapewne chodzi właśnie o takie lampy, błędnie nazywane po angielsku "half indirect". To jest normalna katoda pośrednio żarzona, co wynika z jej konstrukcji. Wewnętrzne połączenia tej katody nie mają żadnego znaczenia, zresztą katoda może być też wewnątrz połączona z siatką lub anodą sąsiedniego systemu.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Bardziej miałem na myśli 5c4s, czytając opis była wskazana jako pośrednio żarzona lampa w zasilaczu przyzwyczajony do bezpośredniej 5c3s myślałem że to błąd, ale rzeczywiście jest tam mniejsza 5c4s i jest żarzona pośrednio, a radiomuseum mnie zmyliło na to półpośrednie żarzenie.
Jakie ma zalety takie odseparowanie uzwojeń zasilających siatki od zasilających anody w tg ?
Zmniejszenie indukcji w "żelazie transformatora" czym się uzyskuje?
Coraz bardziej mam chęć popełnienia tego wzmacniacza, choćby na podstawie tego opisu.
Jakie ma zalety takie odseparowanie uzwojeń zasilających siatki od zasilających anody w tg ?
Zmniejszenie indukcji w "żelazie transformatora" czym się uzyskuje?
Coraz bardziej mam chęć popełnienia tego wzmacniacza, choćby na podstawie tego opisu.
-
- 6250...9374 posty
Jest to możliwość zastosowania lamp o dużej różnicy dopuszczalnych napięć anody i S2. Wymaga dodatkowych uzwojeń, które nie tworzą indukcyjności uzwojenia anodowego i komplikują nawijanie transformatora przez większe zużycie miedzi i czasucirrostrato pisze: ↑pn, 6 stycznia 2025, 17:21Możesz coś więcej, to klasyczne rozwiązanie, jedyne aby US2 było na niższym potencjale zasilania np. dla Pl/EL500/504.