Neptun 313A - dwa typy kineskopów?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Neptun 313A - dwa typy kineskopów?
Na Elektrodzie zobaczyłem Neptuna 313A z kineskopem A50-140W. Zdziwiłem się bardzo, bo ten model zawsze kojarzył mi się z kinolem A47-330W. W odpowiedzi na mój post, ktoś napisał, że z A50-140W też bywały. Ale czy na pewno fabrycznie? Widziałem też zdjęcie 312 z A50. Sam już nie wiem. Nie do wiary, że tylu ludziom chciało się rzeźbić skrzynkę pod nowy kineskop. Przecież to nie taka prosta sprawa. Rozumiałbym jeszcze dwa typy fabrycznie, gdyby model z nowym kinolem dostał nowy symbol - tak było z Ametystami 1011 i 1012.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Re: Neptun 313A - dwa typy kineskopów?
Model 313 bez literki miał stary kineskop 19 cali typu A47-330W, model 313A miał 20 calowy A50-140W.
No to wszystko jasne, dzięki. A czy 312 miał kiedykolwiek fabrycznie A50?
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Raczej mało prawdopodobne. Idąc analogią modelu 313 taki TV powinien wtedy mieć podtyp 312A, a nic mi nie wiadomo że taki istniał 

Kineskopy A50-140W i A61-140W to fenomen polskiego przemysłu. Żadne polskie kineskopy nie były produkowane tak długo, bo ok. 20 lat. Wierzyć się nie chce, że np. odbiorniki "Beryl" i "Hermes" łączy ten sam typ kineskopu, podczas gdy układ elektryczny tych dwu odbiorników to przepaść dziejowa.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Przemysł elektroniczny w Polsce rozwijał się wolniej niż na Zachodzie, czy Japonii, stąd ta przepaść. Odbiorniki Neptun 625, Neptun 471 i Hermes mają typowe układy odchylania zbudowane z użyciem tranzystorów i układów scalonych. Pierwszy ma szeregowe zasilanie bloków, niestety, dość awaryjne. W drugim zastosowano zasilanie ze stabilizowanego zasilacza transformatorowego ze stabilizatorem liniowym, znane z odbiorników przenośnych. W trzecim zastosowano typowe rozwiązanie znane z odbiorników kolorowych, czyli przetwornicę impulsową. Rozwiązanie to po raz pierwszy wprowadziła zachodnia firma Philips w 1973 roku.kaem pisze: ↑śr, 11 grudnia 2024, 21:24 Kineskopy A50-140W i A61-140W to fenomen polskiego przemysłu. Żadne polskie kineskopy nie były produkowane tak długo, bo ok. 20 lat. Wierzyć się nie chce, że np. odbiorniki "Beryl" i "Hermes" łączy ten sam typ kineskopu, podczas gdy układ elektryczny tych dwu odbiorników to przepaść dziejowa.
Ratujmy stare tranzystory!