Lampa napompowana

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
W. P.
3 posty
3 posty

Lampa napompowana

Post autor: W. P. »

Witam Kolegów
Każda dziedzina ma swój żargon zrozumiały często jedynie dla jej miłośników. To często ułatwia komunikację pomiędzy pasjonatami lub reprezentantami zawodu.

Spotkałem się niedawno z określeniem "lampa napompowana". Na miarę mojej ubogiej wiedzy, lampa elektronowa jest strukturą umieszczoną w próżni, stąd swobodny przepływ elektronów od katody poprzez siatki do anody. Czym więc miałaby być napompowana?
Ten zabieg zdaniem mojego rozmówcy miałby poprawiać jej parametry. Co w takim razie z nazwą, jak odróżnić jedną od drugiej?
Według mojego rozmówcy dotyczyło to bliźniaczej wersji lampy 2A3.

Mam więc pytanie do szacownego grona, czy takie pojęcie istnieje, czy też jest to wynik gry w "głuchy telefon".
Pozdrawiam
W.P.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Lampa napompowana

Post autor: tszczesn »

Nie słyszałem takiego określenia w jakiejkolwiek sytuacji związanej z lampami elektronowymi. Ale żargon audiofilski to odrębna kategoria, tam może być wszystko.
Preskaler
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Preskaler »

Były lampy tzw. "gazotrony" ale to zupełnie inna bajka. Pierwsze słyszę takie określenie. Z całą pewnością nie jest to slang elektroniczny. No chyba, że młodzież znów coś nowego wymyśliła. :wink:
"Preskaler"
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Gazotrony to lampy prostownicze, a 2A3 do nich nie należy. No i nie widziałem nigdy prostowników gazowanych w czymkolwiek audio (pomijając radiowęzły większej mocy z lat dawnych)
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Moje pierwsze skojarzenie to... zapowietrzona. Ale taka to na pewno lepiej nie zagra.

Drugie skojarzenie - tu już jest więcej polotu - są typy które mają różne wykonania bańki. Takie powiedzmy... falliczne i w kształcie gruchy. Może te bardziej rozdęte to napompowane? :roll:
Boję się pójść dalej i kombinować jakie będzie określenie na te pierwsze... :lol:
Awatar użytkownika
W. P.
3 posty
3 posty

Post autor: W. P. »

Bardzo dziękuję za odzew. Szczerze mówiąc takiej odpowiedzi się spodziewałem.

Być może, że jakaś firma wyprodukowała coś podobnego konstrukcyjnie do 2A3 o nieco lepszych parametrach, ale nie mogłoby się to tak samo nazywać. Musiałaby być choć dodana literka odróżniająca mutację od pierwowzoru.

Przy okazji dopytam znajomego o szczegóły.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

Natomiast z technologii lamp znane jest określenie "lampa odpompowana".
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

tszczesn pisze: pn, 4 listopada 2024, 17:40 Gazotrony to lampy prostownicze, a 2A3 do nich nie należy. No i nie widziałem nigdy prostowników gazowanych w czymkolwiek audio (pomijając radiowęzły większej mocy z lat dawnych)
... Kolega chyba zapomniał o moich wynalazkach. Powszechnie stosuję gazotrony rtęciowe, xenonowe oraz stabilivolty :lol: .
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Waszmość jesteś wyjątkiem, a wyjątek to wiadomo - potwierdza regułę ;)
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze: pn, 4 listopada 2024, 17:40 Gazotrony to lampy prostownicze, a 2A3 do nich nie należy. No i nie widziałem nigdy prostowników gazowanych w czymkolwiek audio (pomijając radiowęzły większej mocy z lat dawnych)
A lampy AX1, AX50 na przykład? Albo amerykańska 83?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

No to piszę radiowęzły i z lat dawnych - konstrukcje z tymi lampami to nie służyły raczej do nagłaśniania salonu willi.
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

Były różne, tu masz np. Philipsa z AX50: https://www.radiomuseum.org/r/philips_8 ... rstae.html
A 83 to nawet w większych radiach bywała: https://www.radiomuseum.org/r/sbr_super ... _790a.html
ODPOWIEDZ