Aktywność służb "Archeo".

Komputery retro, konsole do gier itd.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Nieliniowy
125...249 postów
125...249 postów

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: Nieliniowy »

Locutus pisze: sob, 21 września 2024, 12:11 W komplecie był również Pentium 60 (niezbyt okazały wizualnie ze względu na przyklejony radiator) ale znacznie fajniejszy 'kolekcjonersko"...
Kto wie dlaczego :?: :wink:
Znam człowieka który, wraz z resztą zespołu projektowego, zmuszony był odbierać telefony od <zadowolonych> :lol: klientów..
Ciekawe czy firma by ten procesor wymieniła w ramach gwarancji :?:
Po prawdzie to te z błędem logiki zmiennoprzecinkowej są rzeczywiście bardziej kolekcjonerskie.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Nieliniowy pisze: pn, 23 września 2024, 04:56
Locutus pisze: sob, 21 września 2024, 12:11 W komplecie był również Pentium 60 (niezbyt okazały wizualnie ze względu na przyklejony radiator) ale znacznie fajniejszy 'kolekcjonersko"...
Kto wie dlaczego :?: :wink:
Znam człowieka który, wraz z resztą zespołu projektowego, zmuszony był odbierać telefony od <zadowolonych> :lol: klientów..
Ciekawe czy firma by ten procesor wymieniła w ramach gwarancji :?:
Po prawdzie to te z błędem logiki zmiennoprzecinkowej są rzeczywiście bardziej kolekcjonerskie.
Wtedy byłbym wkurzony ale dzisiaj jestem zadowolony :lol:
Całkiem niedawno ktoś zadał to samo pytanie:
https://community.intel.com/t5/Processo ... -p/1515143
IMG_9480.jpg
Awatar użytkownika
Nieliniowy
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Nieliniowy »

Fajnie wygląda nieocenzurowana lista możliwych błędów.
W dzisiejszych czasach na szczęście takie rzeczy naprawia się w mikrokodzie.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Zacnej płycie przystoi zacne towarzystwo. Kupiona dawno temu "dopałka" z opisem 'stan nieznany' okazała się być sprawna.
Kiedyś Lara jakoś lepiej wyglądała na takim sprzęcie.... a może dzisiaj już "oczy nie te" :lol: :lol: :lol:
IMG_9520.jpg
DOS 6.22...
IMG_9530.jpg
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Locutus pisze: czw, 26 września 2024, 20:33 Zacnej płycie przystoi zacne towarzystwo. Kupiona dawno temu "dopałka" z opisem 'stan nieznany' okazała się być sprawna.
Kiedyś Lara jakoś lepiej wyglądała na takim sprzęcie.... a może dzisiaj już "oczy nie te" :lol: :lol: :lol:
IMG_9520.jpg

DOS 6.22...
IMG_9530.jpg
Witam!
Gratuluję 3DFX-a, ja swojego wyrzuciłem, bo mi ojciec kazał się pozbyć wszystkiego, co z retro PC było związane, szkoda, bo już nie kupię :( :cry: :cry:
A co do Tomb Raider 1....odpalałem na kartach pokroju GF4 MX440 czy Radeon 9200 SE, niestety nie wygląda to za ładnie, bo Lara jakaś taka kanciasta :lol:
Pod FreeDOS też odpalałem i to samo, co pod Windows 98SE, można DOSBOX-a zastosować, robiłem też eksperymenty z tym
https://github.com/crazii/SBEMU
GPU z Atoma N270, oraz emulowana pod DOS-em karta dźwiękowa zapewniają to samo, co na maszynie z epoki, ale GMA950 nie ma akceleracji 3D pod DOS-em.
Jakby mi Kolega opylił płytę AT z RAM i CPU, jakieś GPU i takiego Yamaha YMF715, to bym był wdzięczny, ja musiałem wyrzucić, dziś mam 41 lat i nikt mi nie kracze, co wartościowe, a co złom :evil:
Tomb Raider 1 mam na Steam ale to i tak emulacja w DOSBOX, czyli trochę lipa :(
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Dziś wróciłem do rozgryzania tego laptopa z Bundeswehry, na XP bez sensu, bo i wolno działał, problem w ustawieniach SATA w BIOS-ie.
Zrobiłem reset BIOS-u i bez problemu Linux Mint XFCE w najnowszej wersji, tak, że sprzęt jest normalnie używalny a nie kolejny "półkownik" i kurzołap.
Klawiatura QWERTZ została oklejona specjalnymi naklejkami, udało się pod kolor klawiszy takie dostać.
naklejki.jpg
System bardzo wolno się ładował z SSD, uznałem po lekturze internetu, że to problem BIOS.
Ale po resecie wszystko ruszyło z kopyta....widać, że zostały jakieś specyficzne ustawienia po wojsku.
YouTube działa
1080p.jpg
1080p trochę gubi klatki, nie widać tego, 720p płynnie, Forum Trioda bez problemu można przeglądać, wydajność lepsza niż byle jaki, nowy laptop z Celeron czy tanim Pentium, Atomy ten laptop zmiata na starcie.
Linux XFCE.jpg
htop_trioda.jpg
system.jpg
Tu jest dość dobra, nowsza odmiana Core2Duo P8400 z serii "Penryn" , RAM-u jest 4GB ale muszę poczytać ile można dołożyć i jak dojść do slotów.
A Kolega Olkus pisał mi, że ciekawostka, jednak to jak najbardziej pełnoprawny komputer, w bankach czy urzędach mają dalej Core2Duo, tyle że na LGA775.
Tydzień temu nie pomyślałem, bo umysł zryty bólem- tapczan mi się zarwał i to podstępnie, już wyrzucony i mam piękne, drewniane łóżko z Borów Tucholskich.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

:shock:
MagneticCards.jpg
Jarrod
20...24 posty
20...24 posty
Kontakt:

Post autor: Jarrod »

Locutus pisze: pn, 23 września 2024, 10:14 Obrazek
Co to za program do sprawdzania procesora?
Mam chyba bliźniaczą płytę też z Pentium 60MHz.
IMG_20240820_204315.jpg
IMG_20240821_160304.jpg
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Jarrod pisze: wt, 1 października 2024, 09:59 Co to za program do sprawdzania procesora?
Mam chyba bliźniaczą płytę też z Pentium 60MHz.
Tak, Twoja płyta to też 'Batman' - badzo fajna.

Oprogramowanie na screen'ie to HWINFO:
https://www.hwinfo.com/download/

Widoczny na zdjęciu Pentium już błędu koprocesora nie ma.

PS. DALLAS jeszcze żyje ?
Jarrod
20...24 posty
20...24 posty
Kontakt:

Post autor: Jarrod »

Locutus pisze: wt, 1 października 2024, 11:03 PS. DALLAS jeszcze żyje ?
Żyć żyje, ale wewnętrzna bateria już dawno wyczerpana. Pod dallasa już wlutowałem podstawkę, mam kilka "nowych" :lol: układów z Aliexpress ale jeszcze nie testowałem :D Pewnie i tak czeka mnie operacja dremelem i montaż baterii cr2032.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

ballasttube pisze: ndz, 5 maja 2019, 23:10 A propos pamięci"druciano-pętlowej" (spirala Heglowska toto raczej nie jest:-)) : zdobyłem kiedyś dla kolegi kolekcjonera tego rodzaju artefaktów taki radziecki kalkulator marki ISKRA typu albo 110 albo 111,już nie pomnę.Poza rzeczoną pamięcią miał on wyświetlacz na wskaźnikach jarzeniowych i był wielkości elektrycznej maszyny do pisania starego typu,jeszcze z ruchomymi młoteczkami lub z głowicą obrotową czcionkową.
Nie mam zamiaru się sprzeczać. Może faktycznie był to kalkulator radziecki.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Ostatnio kupiłem kalkulator rosyjski ISKRA, niestety już na kilkudziesięciu scalakach, wskaźniki to VFD IV-3 w liczbie 13 sztuk i dla nich wydałem te 10zł :lol:
Reszta na śmietnik, ewentualnie zasilacz wykorzystam ale wymiana elektrolitów i testy pod obciążeniem będą konieczne :!:
Z tego, co wiem, ma napięcia +9V , żarzenie i ujemne napięcie dla driverów VFD, więc raczej wykorzystam żarzenie i +9V, anodowe pójdzie z przetwornicy StepUp CN6009.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Szrot majster pisze: pn, 14 października 2024, 15:23 Witam!
Ostatnio kupiłem kalkulator rosyjski ISKRA, niestety już na kilkudziesięciu scalakach, wskaźniki to VFD IV-3 w liczbie 13 sztuk i dla nich wydałem te 10zł :lol:
Reszta na śmietnik, ewentualnie zasilacz wykorzystam ale wymiana elektrolitów i testy pod obciążeniem będą konieczne :!:
Z tego, co wiem, ma napięcia +9V , żarzenie i ujemne napięcie dla driverów VFD, więc raczej wykorzystam żarzenie i +9V, anodowe pójdzie z przetwornicy StepUp CN6009.
Witam!
Zasilacz kalkulatora rozebrany.....napięcia "z sufitu wzięte" :evil:
Transformator daje 1,9V i 41V przy 240V z sieci, czyli dla 4 lamp IV-6 rezystor 8R, dla zasilania anod i siatek VFD dam LM7824.
Ogólnie, które kalkulatory ISKRA były pierwsze na VFD?
Nie było u mnie pamięci ferrytowej, była klawiatura kontaktronowa i naćkane scalaków, w tym z wyprowadzeniami 2-rzędowymi z każdej strony, były też małe układy SMD w ichniejszych obudowach a także układ scalony w obudowie jak MAA723......Koledzy by zapodali link do schematu tego wynalazku?
Chodzi mi głównie o prąd maksymalny uzwojenia wtórnego trafa.
Chciałem to wykorzystać na zegarek na bazie D345D+ULN2803A, tudzież skalę cyfrową do radia.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Kolega Jakub pisze:
"w tym z wyprowadzeniami 2-rzędowymi z każdej strony".
W znanym Mu głośniku trójprogramowym z zegarem "Altair-204"
jest taki procesor na dwurzędowych wyprowadzeniach z każdej strony.
Pozdrawiam.
Jacek"b/t"
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Dalej cytat z wikipedii odnośnie tegoż kalkulatora i jego następcy na scalakach:
Искра 122
Материал из Википедии — свободной энциклопедии
Данная страница не проверялась участниками с соответствующими правами.
У этого термина существуют и другие значения, см. Искра.Искра-122-1

«Искра 122» — электронная клавишная вычислительная машина, разработанная в 1971 году.

Выполняет четыре арифметических действия, возведение в целую степень, извлечение квадратного корня, обратное деление, операции с константой, накопление, выделение целых и ряд других операций. Машина характеризуется использованием естественной математической записи арифметических выражений с автоматическим определением приоритета операций и имеет клавиши скобок.

Ранние выпуски машины имели интерфейс вывода результата на печатающее устройство ("цифропечать").

Машина оперирует с 16-разрядными числами с естественной запятой, имеется округление по количеству значащих цифр (7 положений переключателя).

«Искра-122» имеет 3 оперативных регистра, 5 регистров памяти (клавиши А1 — А5) и 3 регистра стека. Время выполнения операций сложения и вычитания — не более 0,05 сек, умножения, деления и извлечения квадратного корня — 0,35 сек. Потребляемая мощность — 30 Вт, габариты — 395×370×110 мм, масса — 12 кг.

Конструктивно машина построена по функционально-блочному принципу. Блок логики состоит из 285 МОП-интегральных схем. Блок памяти выполнен на МЛЗ (магнитострикционных линиях задержки) крутильного типа и 12 МОП-интегральных сдвиговых регистрах. Индикация машины выполнена на лампах типа ИН-14, клавиатура на герметизированных контактах типа КЭМ-2.[источник не указан 2576 дней]

Последующая модификация «Искра 122-1» имеет полностью пластмассовый корпус, газоразрядные лампы заменены на люминесцентные (ИВ-6), уменьшено количество плат за счет использования микросхем средней степени интеграции (серия К501). МЛЗ отсутствуют — память выполнена на микросхемах. Масса уменьшена до 6 кг.

==============================================================================================================================
https://catalog.elektronika.su/calculator-40/
⚡ Серия «Искра»
1992
Искра 211

Электронный калькулятор «Искра-211» выпускался с 1992 по 1993 год на Орловском заводе управляющих счётных машин (г. Орёл).

Калькулятор «Искра-211» относится к классу простых арифметических калькуляторов и имеет три режима работы с запятой: естественная запятая и фиксированная (два или четыре знака после запятой). Для фиксации запятой на корпусе имеются два выключателя.

Дисплей калькулятора 12-разрядный, выполнен на вакуумно-люминесцентных индикаторах типа ИВ-11, которые имеют очень крупные цифры. Логика вычисления алгебраическая, с естественной запятой. Для работы с памятью имеются 3 регистра.

Корпус калькулятора пластиковый. Выпускался в различных цветовых вариациях (белый, серый, бежевый).

По функциональным возможностям «Искра-211» аналогичен калькулятору «Электроника МК-44».

Потребляемая мощность не более 10 Вт.
Масса калькулятора не более 3,0 кг.

Pozdrawiam,
Jacek
ODPOWIEDZ