[Poszukuję] Możliwości zgrania telewizjnych taśm 2-calowych Quadruplex

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

[Poszukuję] Możliwości zgrania telewizjnych taśm 2-calowych Quadruplex

Post autor: daniel22 »

Jak w tytule. Uratowałem od przegnicia część archiwalnych taśm. Może poza ozdobą na ścianę, posłużą do odczytu (czasem ciekawego i unikatowego patrząc po opisach) materiału. Poszukuję kontaktu z osobami, które mają dostęp do sprzętu, który jest w stanie odtworzyć taśmy 2-calowe w systemie secam. Sprzęt do cyfryzacji, dość dobry posiadam, niestety nie mam żadnego dostępu do magnetowidów. Może ktoś miał styczność z tym sprzętem, na pewno część pojechała na odzysk metali, a może gdzieś jeszcze gniją w piwnicy, lub u jakiegoś zbieracza. Oprócz tradycyjnych "szaf" były jeszcze przenośne, np. ampex VR-3000 - najprędzej te mogły ocaleć w całości.

Obrazek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: [Poszukuję] Możliwości zgrania telewizjnych taśm 2-calowych Quadruplex

Post autor: tszczesn »

Czynny magnetowid tego typu jest w posiadaniu TVP, w Ośrodku dokumentacji i Zbiorów Programowych, ale z tego co wiem nie jest już w czynnej eksploatacji. Skontaktuj się z nimi czy są w stanie wykonać taką usługę - https://centruminformacji.tvp.pl/62861663/kontakt
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Dzięki za odpowiedź, ale to pewnie byłby strzał w stopę :) Rozmowa z TVP i ich podejście do praw autorskich raczej wykluczają taką współpracę. No i osoby współpracujące kiedyś/aktualnie z TVP oprócz odradzenia mi kontaktu z nimi dodali, że ten sprzęt stoi na sto procent niesprawny w muzeum, a osoby chętne na jego naprawę są zbywane twierdząc, że nie ma takiej potrzeby. Taśmy 2" to oni mogą co najwyżej pogubić albo nie oddać z powrotem. Nawet te, które posiadają/posiadali odesłali z biurowców do magazynów, a sporą część po prostu wysłali do utylizacji przy przeprowadzce ze starego biurowca do wieży Babel. Tak się u nas podchodzi do historii. Podobnie jak do tych taśm, na które leje się woda z dziurawego dachu, i to czego nie wezmę niestety zaczyna obrastać pleśnią i grzybem. Nawet hermetyczne opakowania się już poddają.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Szukaj pomocy za granicą, w krajach mających jakąś kulturę techniczną. W naszym grajdole wszystko co przestarzałe się wyrzuca albo złomuje a upamiętnienie historii polega na wieszaniu pamiątkowych tablic w miejscach, w których Dżejpitu pomachał kiedyś łapką z okienka albo w młodości spływał kajakiem.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Masz sto procent racji. Smutna, ale prawda. Wysłałem wiadomości do Czechów i Rosjan, którzy mają takie maszyny, dbają o nie i utrzymują w sprawności, wrzucają też filmy na youtube z pracy tych urządzeń. Odpowiedź od kolegów-elektroników z Rosji już otrzymałem, że zapraszają i jest możliwość zgrania przez ichni sprzęt kompatybilny z ampexem Кадр-3ПМ, ale wiadomo, jak teraz strach jechać w tamtą stronę :roll: Może Czesi pomogą. A jeśli nie, pozostaje czekać do końca wojny. Tutaj z paru źródeł dowiedziałem się, że szanse są marne, głównie przez to, że pozłomowaliśmy sprzęt. No, ale spytać nie zaszkodziło.

Jeszcze do do TVP, niedawno zrzucili znajomemu kanał na youtube "Dawno temu w TV", gdzie publikował unikatowe nagrania, np. zaginione nagrania sondy. Z czystej złośliwości, sami nie mają tych materiałów, więc postąpili jak pies ogrodnika. My nie mamy, to nikt nie będzie miał/oglądał.
ODPOWIEDZ