Wzmacniacz PP GU-32
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wzmacniacz PP GU-32
da 15 w a klasie, a w ab dwa razy tyle, tylko po co to {ze znanych wzgledow}?
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Mi wyszło dla Raa 10k przy 450V: 9.93W w klasie A

przy Pamax=20W Dla jednej anody
Kolega załączył schemat na obecnie dość drogich lampach i chciałem poprostu zoptymalizować tańszymi odpowiednikami, powstałby dość ciekawy driver do przeróżnych nietypowych lamp mocy i to na 3 różnych cokołach

Co do transformatorów wyjściowych i zasilających to najpierw trzeba określić Pwy i rodzaj lamp.
Ewentualnie w drugą stronę, na podstawie posiadanych określić co da się na nich zrobić.
Kwestia zapotrzebowania na moc i wywodów na temat stosowania zamiennie lamp GI GU bez jakiegokolwiek poparcia dokumentacjami i zmian w ukladzie pozostawiam bez komentarza (ze znanych względów).
Jak również kwestii poprawy jakości dźwięku zamieniając "prymitywną" klasę A na cokolwiek innego. Gdzie przy mocach rzędu 5W to chyba najlepsze rozwiązanie.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!onyx1944 pisze: ↑wt, 10 września 2024, 09:56Mi wyszło dla Raa 10k przy 450V: 9.93W w klasie A![]()
przy Pamax=20W Dla jednej anody
Kolega załączył schemat na obecnie dość drogich lampach i chciałem poprostu zoptymalizować tańszymi odpowiednikami, powstałby dość ciekawy driver do przeróżnych nietypowych lamp mocy i to na 3 różnych cokołach![]()
Co do transformatorów wyjściowych i zasilających to najpierw trzeba określić Pwy i rodzaj lamp.
Ewentualnie w drugą stronę, na podstawie posiadanych określić co da się na nich zrobić.
Kwestia zapotrzebowania na moc i wywodów na temat stosowania zamiennie lamp GI GU bez jakiegokolwiek poparcia dokumentacjami i zmian w ukladzie pozostawiam bez komentarza (ze znanych względów).
Jak również kwestii poprawy jakości dźwięku zamieniając "prymitywną" klasę A na cokolwiek innego. Gdzie przy mocach rzędu 5W to chyba najlepsze rozwiązanie.
Ten wzmacniacz pracuje kilka miesięcy na GI-30 przy spadku napięcia na Rk 300R około 12-14V, tyle samo, co na GU-32.
A w ogóle Kolega wspomniał o lampach 1506, które są najbliższymi odpowiednikami GI-30.
Temperatury anod GI-30 mierzone pirometrem są niższe niż dla GU-32, GI-30 ma anody wielkości jak w GU-29 przy tej samej, maksymalnej mocy traconej co w GU-32, dlatego też się to tak nie grzeje.
A mocy bez obcinania wierzchołków sinusa zmierzyłem przy Ua=300V i GI-30 aż 7,7W/8R a dla GU-32 było to około 5W/8R, obecnie wzmacniacz pracuje przy Ua, które waha się od 250-275V i mocy jest dosyć, wysterowany z karty dźwiękowej PC nigdy nie wszedł na słyszalne zniekształcenia, czyli chyba OK?
A sygnał z karty dźwiękowej jest na poziomie sygnału z tunera AM/FM od typowej "dużej" wieży.
Zresztą ja bazuję na forach audio w USA a oni mają większe doświadczenie z seriami 829 i 832 niż my.
Zresztą nawet ten SE na GU-32, który ma transformatory od ZK120 lampowego, grał o wiele głośniej i był trudniejszy w przesterowaniu na GI-30 niż na GU-32.
Ale wolę nie ryzykować życia 2W transformatorów i nie wstawiam GI-30, gdybym miał coś z serii TG5 albo rosyjskie z Rubina, a te mam, to mogę zaryzykować zwiększenie mocy, ten SE pracuje na Ua=220-250V, też pół roku przepracował i nie słyszałem, by był problem ze zniekształceniami czy żeby lampy się przegrzewały/
- Teslacoil
- 625...1249 postów
Pirometrem zmierzysz temperaturę bańki lampy, nie jej anody.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Ale wiem tyle, że przeciążona lampa me też nienormalnie gorącą bańkę, zresztą spadek napięcia na Rk jest w normie dla GU-32, GI-30 ma powierzchnię anod jak GU-29, więc może rozproszyć więcej mocy....wszakże to lampa impulsowa, mogąca też pracować z dużo wyższymi napięciami, nie przeszkadza to jej jak widać, zastępować GU-32
viewtopic.php?t=40658
Tu Kolega onyx1944 pokazał jakieś rosyjskie dziwadło, bardzo podobne.
A co do grzania.....zjechałem z napięciem anodowym do 250-275V(zależnie od zasilania w sieci 204-225V- napięcie zasilania jest obniżone trafem 230V/20V połączonym jako autotrafo), lampy są na tyle chłodne, że śmiało można trzymać 2 sekundy palec i się nie poparzyć.
A taka EL84, to bez trudu potrafi przypalać papier i to pracując w nominalnych warunkach, a klasie AB ja się "da w palnik", to czuć bijące od niej ciepło.
Anody się nie rumienią, bo zawsze wiedziałem, że nie wolno do tego doprowadzać w żadnych warunkach.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Wg katalogów GI30 ma taką samą dopuszczalną moc jak GU32, łącznie 15W na dwa systemy.Szrot majster pisze: ↑śr, 11 września 2024, 21:06
Witam!
Ale wiem tyle, że przeciążona lampa me też nienormalnie gorącą bańkę, zresztą spadek napięcia na Rk jest w normie dla GU-32, GI-30 ma powierzchnię anod jak GU-29, więc może rozproszyć więcej mocy....wszakże to lampa impulsowa, mogąca też pracować z dużo wyższymi napięciami, nie przeszkadza to jej jak widać, zastępować GU-32
Bardziej opierałbym się na dopuszczalnych parametrach ze specyfikacji niż wątpliwy pomiar temperatury.
Co to jest nienormalnie gorącą bańka? 150, 220C ?
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!onyx1944 pisze: ↑pn, 16 września 2024, 15:59Wg katalogów GI30 ma taką samą dopuszczalną moc jak GU32, łącznie 15W na dwa systemy.Szrot majster pisze: ↑śr, 11 września 2024, 21:06
Witam!
Bardziej opierałbym się na dopuszczalnych parametrach ze specyfikacji niż wątpliwy pomiar temperatury.
Co to jest nienormalnie gorącą bańka? 150, 220C ?
Tu nie chodzi o normalne grzanie się bańki, bo przy załączonym napięciu anodowym i pracy wzmacniacza, temperatura jest może kilkanaście stopni wyższa niż lampy, która jest tylko żarzona, te lampy mają dość mocno grzejące się bańki nawet nie pracując.
A z GI-30 chodzi o napięcie pracy, bo moc jest identyczna jak GU-32, czyli 15W na oba systemy.
Dlatego obniżyłem napięcie zasilania kosztem mocy wyjściowej, obecnie jest około 250-270V na anodach, moc jednak mi niepotrzebna jak zauważyłem.
Poza tym łatwiej obecnie kupić NOS GI-30 niż nawet używane GU-32, jedynie import z Chin lamp FU-32 wchodzi w grę, od roku nie spotkałem nigdzie GU-32, GI-30 czy podobne i też 7,5W/system GMI-6, jak będą kolejne "ZN-y" wojskowe opróżniać, to się zobaczy.
Wybrałem GI-30 z powodu niskiej jakości wykonania naszych, licencyjnych GU-32 LAMINA, już się trzy rozszczelniły przy wkładaniu do podstawki

Zresztą reszta licencyjnych lamp nadawczych z LAMINY była dziadostwem, GU-50 też nie są trwałe w naszym wykonaniu, sprawiając problemy w amatorskich nadajnikach KF.
A obecnie jest spadek na Rk=300R około 12-13V, na S2 jest 136-142V, zależnie od wsadzonej lampy, bo jednak rozrzut parametrów był typowy dla lamp rosyjskich.
Ogólnie zmierzone napięcia są prawie identyczne jak dla GU-32 a zastępcze lampy są mimo wszystko osiągalne
Jakby ktoś chciał ten wzmacniacz zrobić, to śmiało na GI-30, gra doskonale, co do zniekształceń "na słuch" to ich nie ma, karta dźwiękowa PC nie jest w stanie przesterować wzmacniacza, a odtwarzacza CD nie posiadam, bo mi nieprzydatny.
Ogólnie jestem z tego wzmacniacza zadowolony, myślałem, że GU-29 będą pracować w tym układzie, bo jeden z przedmówców tak napisał, ale niestety nie, połowa GU-29 bliższa 6L6 niż takiej EL95, która najbliżej podobna do połowy GI-30.
Kolega cirrostrato pokazał schemat SE na GU-29 i transformatorach rosyjskich od odchylania pionowego w TV, ponoć ma te transformatory.
https://datagor.ru/amplifiers/tubes/446 ... -gu29.html
Zresztą nawet wskaźników wysterowania nie podłączyłem, choć mam zrobioną PCB.....w ten upał się nie dało i praca z wysokim napięciem też jest głupim pomysłem w taką pogodę(mam pokój na poddaszu)
-
- 6250...9374 posty
Nie ponoć a ma, zakupione (chyba pod koniec lat 80-tych) w likwidowanym sklepie z częściami do importowanych TV na Komarowa/Warszawa. Pozdrawiam i zapraszam na pw.Szrot majster pisze: ↑pn, 16 września 2024, 21:02 Kolega cirrostrato pokazał schemat SE na GU-29 i transformatorach rosyjskich od odchylania pionowego w TV, ponoć ma te transformatory.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Według opisu na stronie ten układ jest pod głośniki 16-omowe, pod 8 Ω należy przewinąć transformatory:
Выходные трансформаторы. Я в качестве выходных использовал трансформаторы ТВК110-ЛМ от кадровой развертки телевизоров. Трансформатор иметт сердечник ШЛ16×25. Первичная обмотка содержит 2480 витков провода диаметром 0.15 мм и две вторичные обмотки одна 240 витков 0.15 и вторая 148 витков провода диаметром 0.6 мм.
Если у вас акустика имеет сопротивление 16 Ом (например на динамиках 4А32 или 4А28) то можно использовать этот трансформатор без переделки.
Для подключения более низкоомной акустики его надо переделать. Разбирается этот трансформатор без проблем. После разборки я отматал от вторичной обмотки примерно 50 витков и после этого снова собрал трансформатор.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 6250...9374 posty
Pierwotne 0,14mm nawijane jako pierwsze, potem uzwojenie do wygaszania powrotów (nieistotne) i wtórne na wierzchu 0,6mm jak w TG2,5 więc można odwinąć bez rozbierania rdzenia, już to przerabiałem.Thereminator pisze: ↑wt, 17 września 2024, 16:04 Według opisu na stronie ten układ jest pod głośniki 16-omowe, pod 8 Ω należy przewinąć transformatory: