Witam szanownych kolegów, trafiło do mnie nie działające i strasznie na grzebane radio samochodowe Tramp SMP301 proszę nie mylić z radiem Traper. Odbiornik ten ma trafić do Fiata 125p wiec proszono żeby je wyremontować i przestroić, i jak zawsze wpakowałem się na minę. Radio jest strojone jak np. Rekord, Akropol diodami pojemnościowymi a nie wariometrem jak popularne Safari. Po wymianie elektrolitów, regeneracji potencjometru głosu i naprawie przetwornicy generującej 33V napięcia do strojenia udało się odebrać Warszawę na długich, niestety głowica UKF nie pozwala nic odebrać, jest po próbie przestrojenia i to nie udanej więc nie wiem czy wcześniej była sprawna. Siedzi tam GFS30. Zacząłem od podstawowych pomiarów napięć na głównej płytce radia jak w załączniku zgodne z instrukcją serwisową
C101 – powinno być 27p jest 12p
C102 – powinno być 27p jest 12p
C107 – powinno być 12p jest 2,2p
C116 – powinno być 18p jest 4,7p
C115 – powinno być 5,6p jest 3,3p
Mierzę częstotliwość heterodyny ,gdzieś lata po około 180MHz, no to zaczynam stroić i idzie jak po maśle, udało się, częstotliwość heterodyny kręcąc potencjometrem strojenia pozwala ustawić od 97,5MHz do 119MHz, niby idealnie głowica powinna pokryć całe pasmo, po strojeniu nadal radio milczy, a właściwie na UKF szumi, a jak kręcę gałką strojenia co chwile pojawia się warkot z piskiem, początkowo nie zwróciłem na to uwagi, ale ten dźwięk jest taki jakby miała być w tym miejscu odbierana stacja, ale zamiast dźwięku jest warkot z piskiem, i tak radio warczy czasami na chwilę zaczyna szumieć i znów wraca ten warkot, zmierzyłem więc częstotliwość heterodyny przy tym warkocie odjąłem 10,7MHz i zaczęło mi wychodzić że tu powinno być radio Warta, powtarzam ten eksperyment dla innych miejsc na skali i wychodzi po kolei tu radio ZET, tam RMF itd., żeby potwierdzić ten objaw biorę modulator, ustawiam mierząc F heterodyny ,tak żeby skala radia wypadał na równe 100MHz i z modulatora samochodowego nadaję muzykę powoli przeskakując na skali modulatora do 100MHz, kiedy na modulatorze pojawiła się częstotliwość 100MHz od razu radio przestało szumieć a zaczęło warczeć i piszczeć, przeskoczyłem na 101MHz, radio milczy wróciłem na 100MHz radio warczy. Z tych eksperymentów wynika że w momencie trafie na jakaś stację radiową zamiast jej pojawia się warkot-pisk w głośniku. Do tego dochodzi drugi wredny objaw, radio nagle na UKF zaczyna tylko szumieć, i wtedy jest ciekawostka, heterodyna bez względu na to czy kręciło się potencjometrem strojenia, czy nie, przy stałym niezmiennym napięciu Uvar potrafi na chwilę wskoczyć na częstotliwość 133-141MHz, i wtedy możemy sobie kręcić potencjometrem strojenia, mimo zmian Uvar, częstotliwość stoi w tym miejscu jak zaklęta, czasami trwa to kilka sekund, czasem minutę po czym sama wraca do normy i reaguje na zmianę napięcia strojenia. Wstępne pomiary napięć, i badania diod pojemnościowych oraz tranzystorów nie wykazują jakichkolwiek nieprawidłowości. Nie wiem co teraz z tym zrobić, nie miałem jeszcze takiej przygody, czy problem może leżeć w ARW lub samych diodach pojemnościowych BB104G, czy amplituda sygnału Heterodyny lub wzmacniacza w.cz jest nieodpowiednia, że niby radio reaguje na sygnał stacji radiowej, ale zamiast dźwięku mamy warkoto-pisk. Proszę o podpowiedź gdzie szukać przyczyn. Od razu dodaję głowica była strojona przeze mnie na generatorze, zgodnie z instrukcją serwisową. Czyżby złośliwe BF195 znowu robiły mi psikusy.
A w załączniku schemat radioodbiornika
podanie z generatora sygnału modulowanego na p.cz dla FM i AM potwierdza że tor p.cz sprawny, napięcia zasilające głowicę UKF poprawne, napięcie przestrajania prawidłowe od 3 do 29,3V, to zerkam do głowicy i na grzebane, wstawione współczesne kondensatory z innymi pojemnościami niż na schemacieRadio samochodowe Tramp SMP301
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- walllker
- 625...1249 postów
Radio samochodowe Tramp SMP301
- Załączniki
-
- Schemat.pdf
- (1.15 MiB) Pobrany 33 razy
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: Radio samochodowe Tramp SMP301
Cześć. Podmień D102 (BB104) i sprawdź BF195 na wejściu bo jeśli heterodyna pracuje to już pół sukcesu.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- walllker
- 625...1249 postów
To tak, oba BF195 nie wykazywały uszkodzenia, ale wymieniłem na BF199 bo takie miałem pod ręką, wymieniłem też diody pojemnościowe na nówki sztuki, w tej chwili częstotliwość heterodyny stoi stabilnie i przestraja się w pełnym zakresie, jednak zamiast słabych stacji mam nie warkato pisk a sam pisk, dla stacji silnych mam odebraną stacje ale dźwięk słaby mocno zagłuszony piskiem, głowica zestrojona zgodnie z instrukcją serwisową. Jest postęp ale nie sukces. Pytanie czysto teoretyczne, jeżeli np amplituda sygnału heterodyny była by dużo większą od amplitudy sygnału z wzmacniacza w.cz, to jak zachowa się mieszacz, co otrzymam na wyjściu, i w drugą stronę jeżeli amplituda z heterodyny będzie dużo mniejsza od amplitudy sygnału z wzmacniacza w.cz jak taka głowica będzie się zachowywać, mam wrażenie że tu siedzi problem.
Opisane efekty dwiękowe sugerują wzbudzanie się wzmacniacza w.cz. 

- walllker
- 625...1249 postów
Temat nieaktualny, klient cisnął żeby radio skończyć, wiec głowica GFS30 z Trampa pokonała mnie, włożyłem z starych zapasów Glorię i radio gra czyściutko i ładnie, szkoda że nie rozwiązałem problemu 

Widzę że już nieaktualne ale odpowiem.walllker pisze: ↑pt, 19 lipca 2024, 16:31 Pytanie czysto teoretyczne, jeżeli np amplituda sygnału heterodyny była by dużo większą od amplitudy sygnału z wzmacniacza w.cz, to jak zachowa się mieszacz, co otrzymam na wyjściu, i w drugą stronę jeżeli amplituda z heterodyny będzie dużo mniejsza od amplitudy sygnału z wzmacniacza w.cz jak taka głowica będzie się zachowywać, mam wrażenie że tu siedzi problem.
Praktycznie zawsze sygnał heterodyny jest znacznie silniejszy od sygnały odbieranego (nawet jak wcześniej jest mocny wzmacniacz).
Więc tu nie szukałbym problemu.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
viewtopic.php?f=16&t=29213