Wspólny projekt wzmacniacza PP
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wspólny projekt wzmacniacza PP
Witam.
Mam pewną propozycję, może na wzór "Wzmacniacza marzeń" opracujemy własny? Aż dziw bierze, że do tej pory z tak zacnego forum nie "wyszedł" żaden wspólny projekt wzmacniacza. Na "sąsiednim" forum jest ponad 100 stron opisu wzmacniacza, najciekawsze, że zostało sprzedanych ponad 2000 sztuk transformatorów głośnikowych do tego projektu, czyli popyt na coś nowego jest spory, to skłoniło mnie aby wspólnymi siłami opracować wspólny wzmacniacz. Na forum jest duża liczba specjalistów dla których opracowanie wzmacniacza jak i zaprojektowanie PCB to nie problem.
Założenia:
1. W miarę możliwości coś innego niż można znaleźć w sieci, szkoda powielać znane projekty od lat.
2. Lampy tanie i łatwo dostępne.
3. Prosty transformator głośnikowy.
4. Moc 20-30W.
5. Niskie zniekształcenia.
Proszę dopisywać inne założenia i czy jest ktoś zainteresowany wspólnym projektem.
Z mojej strony coś takiego. Dokładam plik z symulacji LTSpice, proszę zmienić końcówkę z "gz" na "asc"
Koszt lamp to:
12x15zł za 6G1
4x10zł za 6G2 lub szklane 4x25zł (6SQ7)
4x 25zł EL86
Pozdrawiam.
Piotr
Mam pewną propozycję, może na wzór "Wzmacniacza marzeń" opracujemy własny? Aż dziw bierze, że do tej pory z tak zacnego forum nie "wyszedł" żaden wspólny projekt wzmacniacza. Na "sąsiednim" forum jest ponad 100 stron opisu wzmacniacza, najciekawsze, że zostało sprzedanych ponad 2000 sztuk transformatorów głośnikowych do tego projektu, czyli popyt na coś nowego jest spory, to skłoniło mnie aby wspólnymi siłami opracować wspólny wzmacniacz. Na forum jest duża liczba specjalistów dla których opracowanie wzmacniacza jak i zaprojektowanie PCB to nie problem.
Założenia:
1. W miarę możliwości coś innego niż można znaleźć w sieci, szkoda powielać znane projekty od lat.
2. Lampy tanie i łatwo dostępne.
3. Prosty transformator głośnikowy.
4. Moc 20-30W.
5. Niskie zniekształcenia.
Proszę dopisywać inne założenia i czy jest ktoś zainteresowany wspólnym projektem.
Z mojej strony coś takiego. Dokładam plik z symulacji LTSpice, proszę zmienić końcówkę z "gz" na "asc"
Koszt lamp to:
12x15zł za 6G1
4x10zł za 6G2 lub szklane 4x25zł (6SQ7)
4x 25zł EL86
Pozdrawiam.
Piotr
Re: Wspólny projekt wzmacniacza PP
Na początek trochę krytyki. Całość będzie wyglądała dziwnie - na wejściu metalowe oktale, na wyjściu nowal. EL86 ma maksymalne napięcie anodowe 250V. Robiłem na niej pp o mocy 25W w następującej konfiguracji - sztywna polaryzacja, Ug2=200V, Ua=250V, Raa=3k. Jestem z tego układu zadowolony. Do 6G1 i 6G2 ładnie będzie pasowała 6P9.
Moim zdaniem projektowanie wspólnego układu na lampach nie produkowanych obecnie nie ma sensu.
Moim zdaniem projektowanie wspólnego układu na lampach nie produkowanych obecnie nie ma sensu.
Gdzie dwóch polaków, tam....
Proponowany układ nie spełnia żadnego z wymienionych punktów. 

-
- 2500...3124 posty
Czytałem ostatnio córce książeczkę o balu w wiosce smerfów. Smerf Amant postanowił zrobić karocę dla Smerfetki, żeby zdobyć jej serce. Namawiał do pomocy inne smerfy, ale tylko Potulny Smerf zgodził się. Widać inne smerfy miały inne marzenia.
...czyli popyt na wzmacniacze od popularnego youtubera jest spory.rufus74pz pisze: ↑śr, 13 marca 2024, 20:27 Na "sąsiednim" forum jest ponad 100 stron opisu wzmacniacza, najciekawsze, że zostało sprzedanych ponad 2000 sztuk transformatorów głośnikowych do tego projektu, czyli popyt na coś nowego jest spory, to skłoniło mnie aby wspólnymi siłami opracować wspólny wzmacniacz.
Jak wiadomo specjaliści z racji braku zajęcia narzekają na nudę i nie mają wcale długiej listy własnych projektów, które chcieliby zrealizować.
Niemniej jednak życzę powodzenia, może komuś z aktywnych uczestników forum się ta koncepcja spodoba i zechce wziąć na siebie część pracy. Ja żeby mieć jakieś zdanie, musiałbym sobie najpierw przerysować stopnień wejściowy tak, żeby lampy były pionowo, napięcie anodowe górze a masa na dole. Tak jak jest to nie mam pojęcia co tam się dzieje, schematy rysowane na styl z epoki są dla mnie za trudne.
Witam.
Widzę, że najlepiej po raz nasty pokazać układ PP ECL86 i rozpisywać się przez kilka stron na temat jego budowy, rozumiem, parafrazując słowa z filmu "Rejs", "Najbardziej mi się podoba wzmacniacz który już raz widziałem...". Druga sprawa, co do niespełnienia warunków, rozumiem 380zł za komplet lamp na wzmacniacz to zbyt dużo, to ile należy wydać aby było odpowiednio mało? Trzecia sprawa, dostępność lam, na polskim portalu aukcyjnym jest wystawionych kilkaset sztuk, czy to mało? Z symulacji wynika, że poziom zniekształceń przy mocy 30W jest na poziomie 0.5%. Co do napięć dla EL86, warto poczytać o wzmacniaczu Hohner Orgaphon 41MH/45MH, gdzie napięcie na anodzie EL86 to 420V a na S2 220V. Co do schematu, jest plik dla LTSpice można zmienić rozmieszczenie lamp jak komu wygodnie. Wybór lamp nie jest przypadkowy, lampy 6G1 i 6G2 mają tą zaletę, iż poziom harmonicznych nieparzystych są na niskim poziomie, co ma duże zalety przy układach PP. Teraz najważniejsze, to jest moja propozycja a nie ostateczny projekt, proszę zaproponować coś innego.
Pozdrawiam.
Piotr
Widzę, że najlepiej po raz nasty pokazać układ PP ECL86 i rozpisywać się przez kilka stron na temat jego budowy, rozumiem, parafrazując słowa z filmu "Rejs", "Najbardziej mi się podoba wzmacniacz który już raz widziałem...". Druga sprawa, co do niespełnienia warunków, rozumiem 380zł za komplet lamp na wzmacniacz to zbyt dużo, to ile należy wydać aby było odpowiednio mało? Trzecia sprawa, dostępność lam, na polskim portalu aukcyjnym jest wystawionych kilkaset sztuk, czy to mało? Z symulacji wynika, że poziom zniekształceń przy mocy 30W jest na poziomie 0.5%. Co do napięć dla EL86, warto poczytać o wzmacniaczu Hohner Orgaphon 41MH/45MH, gdzie napięcie na anodzie EL86 to 420V a na S2 220V. Co do schematu, jest plik dla LTSpice można zmienić rozmieszczenie lamp jak komu wygodnie. Wybór lamp nie jest przypadkowy, lampy 6G1 i 6G2 mają tą zaletę, iż poziom harmonicznych nieparzystych są na niskim poziomie, co ma duże zalety przy układach PP. Teraz najważniejsze, to jest moja propozycja a nie ostateczny projekt, proszę zaproponować coś innego.
Pozdrawiam.
Piotr
Tak od końca. Co to oznacza ,, niskie zniekształcenia,, , teraz? Moc 20W -przy jakiej jakości? {symulacja tego nie pokaże przy zastosowaniu realnych elementów}. Najsłabszym ogniwem jest zawsze transformator, a tu ma być ,,prosty,, {ale w AB2 i bez korekty USZ?}. Lampy może i tanie, ale wiele ich jest i łącząc z pierwszym punktem wynalazek na 2x PL504 i 2 xPCF {na kanał} bez problemu spełni wszystkie wymagania. 

... projekt jak najbardziej mi się podoba- konstruktor użył lamp z epoki, no może poza końcowymi
, które zastąpiłbym, np 6P6 lub 6P3. Te pierwsze są tanie, drugie mocniejsze. Byłoby koszernie
.

Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Pomysł fajny.
Co do samego układu, do lamp EL86 bardziej by pasowały jakieś inne noval, bo trochę dziwnie by wyglądały z 6SQ7.
Pozdrawiam,
A.
Co do samego układu, do lamp EL86 bardziej by pasowały jakieś inne noval, bo trochę dziwnie by wyglądały z 6SQ7.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 6250...9374 posty
W końcówce widzę tanie i dobre 6P1P E-W NOS bo są dobre i tanie.
Ja kibicuję temu projektowi. W sprawach stricte elektronicznych nie będę się wypowiadał, bom amator. Natomiast martwiłbym się w tym wypadku co najmniej o jedno. Wzmacniacz wymaga -- jeśli dobrze rozumiem -- 10 lamp na kanał, zatem też 10 podstawek do nich, no i miejsca na te 10 lamp (a razem z drugim kanałem 20). Coś mi się wydaje, że summa summarum te tanie lampy wcale nie będą takie tanie. Jeśli liczyć, że na dwie 6G1 z porządnymi podstawkami -- będące "odpowiednikiem" jednej np. nowalowej duotriody -- wydamy jakieś 60PLN, to wcale nie jest tanio, można chyba radziecką duotriodę z podstawką za tę kwotę kupić. Ale kibicuję i pozdrawiam.
Swoją drogą, czy któryś z Kolegów próbował używać dostępnych obecnie 6G1? Szumią?
Pozdrawiam, Maciek
Swoją drogą, czy któryś z Kolegów próbował używać dostępnych obecnie 6G1? Szumią?
Pozdrawiam, Maciek
-
- 2500...3124 posty
Jest jeszcze jeden ukryty koszt, oktalowe lampy mają zwykle duży apetyt na prąd żarzenia, tutaj stopnie napięciowe tylko jednego kanału to 8x0,3 A. I nie chodzi mi o rachunek za prąd, a o koszt większego transformatora sieciowego.
Witam.
Co do zniekształceń, miałem na myśli 0.5% THD przy 20W, różnice między symulacją a realnym układem są bardzo małe, tylko w jednym przypadku miałem dużą różnicę, czyli w symulacji było 0.5% a w realu było 0.8%. Koszt zasilacza żarzenia 6.5V 3.25A to 7.99zł z sztukę, czyli znikomy, duża ilość lamp, to jest fakt, ale za to układ jest tylko z dwoma kondensatorami w jednym kanale.
Jednak dla dopasowania wyglądu lamp do lamp mocy posiedziałem przy LTSpice i zmodyfikowałem układ, teraz wszystkie lampy są "szklane" (znalazłem 6G2 z cokołem 7 pin heptal), reszta 9 pin noval, lampa 6F1P sekcja pentodowa połączona w triodę.
Piotr
Co do zniekształceń, miałem na myśli 0.5% THD przy 20W, różnice między symulacją a realnym układem są bardzo małe, tylko w jednym przypadku miałem dużą różnicę, czyli w symulacji było 0.5% a w realu było 0.8%. Koszt zasilacza żarzenia 6.5V 3.25A to 7.99zł z sztukę, czyli znikomy, duża ilość lamp, to jest fakt, ale za to układ jest tylko z dwoma kondensatorami w jednym kanale.
Jednak dla dopasowania wyglądu lamp do lamp mocy posiedziałem przy LTSpice i zmodyfikowałem układ, teraz wszystkie lampy są "szklane" (znalazłem 6G2 z cokołem 7 pin heptal), reszta 9 pin noval, lampa 6F1P sekcja pentodowa połączona w triodę.
Piotr
-
- 6250...9374 posty
To zaczyna się rozjaśniać i świecić
. Co do zniekształceń, to Hohner Orgaphon 41MH/45MH jest wzmacniaczem gitarowym i rzadko się zdaży by pracował ze średnią mocą 1 W {co jest normą w domowym hi-fi}. Trzeba przemyśleć wykorzystanie katod U5/6 do USZ, tak by przy małej mocy wzmacniacz pracował poprawnie. Ruskie lampy mają duże rozrzuty i raczej zwykłe {tanie} PCC84 lekko niedożarzone mogą się przydać. 

Witam.
Prąd dla EL86 to 24ma i 400V czyli moc grzania lampy w najgorszym scenariuszu, czyli brak sygnału to 12W, jaki problem? Dlatego, że lampy mają rozrzut są pojedyncze, można dobrać idealne pary, jeżeli kolega myśli, że PCC84 mają identyczne parametry nawet te sparowane, to tak nie jest, aby dobrać identyczne lampy pod względem wzmocnienia i podobnym rozkładzie harmonicznych w całym zakresie pasma w pewnym projekcie "przewaliłem" 54 lampy aby dobrać dwie pary. I "małe" pytanie: jaki jest poziom zniekształceń nieparzystych lampy PCC84? Czy jest potrzebne USZ, oceńcie sami, to jest symulacja, zawsze można zrobić odczep UL.
Piotr To jest 6G2 w "szkle"
Prąd dla EL86 to 24ma i 400V czyli moc grzania lampy w najgorszym scenariuszu, czyli brak sygnału to 12W, jaki problem? Dlatego, że lampy mają rozrzut są pojedyncze, można dobrać idealne pary, jeżeli kolega myśli, że PCC84 mają identyczne parametry nawet te sparowane, to tak nie jest, aby dobrać identyczne lampy pod względem wzmocnienia i podobnym rozkładzie harmonicznych w całym zakresie pasma w pewnym projekcie "przewaliłem" 54 lampy aby dobrać dwie pary. I "małe" pytanie: jaki jest poziom zniekształceń nieparzystych lampy PCC84? Czy jest potrzebne USZ, oceńcie sami, to jest symulacja, zawsze można zrobić odczep UL.
Piotr To jest 6G2 w "szkle"