Radą służcie rodacy-KARCHER
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 2500...3124 posty
Radą służcie rodacy-KARCHER
mam już kilka lat parownicę Karchera.
Używana sporadycznie ( nie wiem czy naliczyłbym 50 użyć).
Ostatnio obok dźwigni wyzwalającej strumień pary zaczęła właśnie uchodzić para parząc dłoń.
Na początek powymieniałem oringi ale skutek zerowy.
W końcu przeprowadziłem próbę na rozebranym ustrojstwie.
Okazało się, że para uchodzi w okolicy którą pokazuje strzałka na zdjęciu Tak jak gdyby pod ciśnieniem pary unosiła się któraś cyferka odsłaniając otwór.
Co z tym zrobić?. Dzwoniłem do autoryzowanego serwisu - proponują wymianę całości to znaczy razem z wężem.
Podobno w wykazie części zamiennych nie występują nawet oringi.
Używana sporadycznie ( nie wiem czy naliczyłbym 50 użyć).
Ostatnio obok dźwigni wyzwalającej strumień pary zaczęła właśnie uchodzić para parząc dłoń.
Na początek powymieniałem oringi ale skutek zerowy.
W końcu przeprowadziłem próbę na rozebranym ustrojstwie.
Okazało się, że para uchodzi w okolicy którą pokazuje strzałka na zdjęciu Tak jak gdyby pod ciśnieniem pary unosiła się któraś cyferka odsłaniając otwór.
Co z tym zrobić?. Dzwoniłem do autoryzowanego serwisu - proponują wymianę całości to znaczy razem z wężem.
Podobno w wykazie części zamiennych nie występują nawet oringi.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Re: Radą służcie rodacy-KARCHER
Może https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... highlight= tu pomogą. Siedzi tam sporo speców.
-
- 2500...3124 posty
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
A może wysokotemperaturowy silikon na którym przyklejona będzie cienka miedziana folia/blaszka (jeśli miejsce pozwoli)
Można by jeszcze obkurczyć rurkę termokurczliwą jeśli ta rura się wyjmuje

Można by jeszcze obkurczyć rurkę termokurczliwą jeśli ta rura się wyjmuje

-
- 2500...3124 posty
Miałem termokurczliwy silikon 300stopni czarny.
Niestety "dosyć stary". Aby dostać się do niego musiałem otworzyć tubkę "z drugiej strony".
Na to przyszła warstwa skórki i opaska z kilkunastu zwojów drutu. (niestety wygląda na to że silikon nie bardzo chce się wiązać z tym tworzywem, możliwe, ze ze względu na to, że jest leciwy).
Prowizoryczna próba (brakuje rąk) pokazuje, ze prawdopodobnie prawie cała (już za zaworkiem) rurka zrobiła się porowata
i przy otwarciu zaworka po chwili zaczyna wyglądać jak gdyby się intensywnie pociła.
Rurki termokurczliwej nie założysz (przyjrzyj się zdjęciu).
W najbliższych dniach prawdopodobnie będę miał pomoc co pozwoli wyjąć całkowicie mechanizm z obudowy i dokładnie obejrzeć co się tak naprawdę dzieje.
Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu wybiorę się aby kupić jakiś klej wysokotemperaturowy i będę kombinował dalej.
Niestety "dosyć stary". Aby dostać się do niego musiałem otworzyć tubkę "z drugiej strony".
Na to przyszła warstwa skórki i opaska z kilkunastu zwojów drutu. (niestety wygląda na to że silikon nie bardzo chce się wiązać z tym tworzywem, możliwe, ze ze względu na to, że jest leciwy).
Prowizoryczna próba (brakuje rąk) pokazuje, ze prawdopodobnie prawie cała (już za zaworkiem) rurka zrobiła się porowata
i przy otwarciu zaworka po chwili zaczyna wyglądać jak gdyby się intensywnie pociła.
Rurki termokurczliwej nie założysz (przyjrzyj się zdjęciu).
W najbliższych dniach prawdopodobnie będę miał pomoc co pozwoli wyjąć całkowicie mechanizm z obudowy i dokładnie obejrzeć co się tak naprawdę dzieje.
Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu wybiorę się aby kupić jakiś klej wysokotemperaturowy i będę kombinował dalej.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Nie wiem jak to jest zbudowane. To tylko luźne pomysły... Jedyne co mi jeszcze przychodzi na myśl to ucięcie dziurawej rurki i wstawienie jakiejś stalowej (nierdzewnej) lub miedzianej zamiast lub wsunięcie ich do środka...
Albo dojść, co to za tworzywo i zaspawać 

-
- 3125...6249 postów
To metal czy plastik ? Jak metal to na cynę. Jak plastik to na gorąco podobnym tworzywem.
- taipan3
- 1250...1874 posty
I jak postępy? Ja mialem coś podobnego dałem klej epoksydowy i cybant działa do dzisiaj. Musiałem tylko obudowę plastikowa wyciąć szlifierka żeby rurka weszła.Ciekawy tylko jestem z czego są te rurki, wyglądają na metal, aluminium? Chyba nie?
-
- 2500...3124 posty
Na chwilę obecną dałem sobie na razie spokój.
Może poradzicie jakiś klej.
Twarde tworzywo sztuczne (co ???) temperatura i ciśnienie (para).
Planuję posmarować klejem i czymś owinąć. Jeszcze się zastanawiam jakich materiałów uzyć.
Może poradzicie jakiś klej.
Twarde tworzywo sztuczne (co ???) temperatura i ciśnienie (para).
Planuję posmarować klejem i czymś owinąć. Jeszcze się zastanawiam jakich materiałów uzyć.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
- taipan3
- 1250...1874 posty
Nawet przy długim uzytkowaniu rurki nie przegrzewaja się. Można je śmiało dotknąć. Tak jak pisałem zwykły distal albo odpowiednik.
- taipan3
- 1250...1874 posty
A poza tym nie robisz tego na 100 lat. 

Bandażować

Żywica epoksydowa + owijka z tkaniny z włókna szklanego ?