Nawinięcie uzwojenia anodowego

Informacje o pracy i zleceniach związanych z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Nawinięcie uzwojenia anodowego

Post autor: CHOPIN66 »

dynaco pisze: sob, 10 lutego 2024, 15:35 Ok, zasugerowałem się zdjęciem z prób transformatora 20W. Ja robię takie rzeczy, ale co najwyżej nawinięcie uzwojenia żarzenia. Mam zbudownay "przyrząd" w kształcie litery H i na nim nawijam odpowiednią ilość drutu a następnie przekładam go przez otwór w toroidzie (musi się mieścić) jakbym robił krosno:) Z taką ilością drutu może być problem chyba, że będziesz łączył odcinki. Ręcznie to robota na 2 dni. Wątpię, czy ktoś ma nawijarkę toroidów na tym forum chyba, że w pracy ma do takiej dostęp, ale też w to wątpię by ktoś taki się znalazł i zaoferował pomoc.
Zdjęcie nie jest moje a kolegi marka :D
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

CHOPIN66 pisze: sob, 10 lutego 2024, 16:26
Lisor pisze: sob, 10 lutego 2024, 14:21 ... przewiduję problem w braku prawidłowego naciągu drutu. Będzie to skutkować brzęczeniem pod obciążeniem. Drut jest cienki, zwoi wiele, nawijanie ręczne, jak się mocniej pociągnie to drut się urwie :( .
ale, drut ma 0,6mm więc cienki nie jest.
... skoro tak, to tylko trza zrobić czółenko, np z linijki i motać.

Sam przerobiłem w ten sposób kilka toroidów, dowijałem sieciowe do 230 V zasilania, dokładałem żarzenia i... bezszmerowe to one nie są. Jeden nawet został ponownie zaimpregnowany i wysuszony w komorze :? .
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
dynaco

Post autor: dynaco »

Kolega Chopin raz pisze o drucie 0,3mm a potem o 0,6mm. Chłopie, zdecyduj się co chcesz nawinąć.
ODPOWIEDZ