Rzeczywista Ft tranzystorów TG37-TG40
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Nieliniowy
- 125...249 postów
Rzeczywista Ft tranzystorów TG37-TG40
Witam serdecznie,
Dawno temu widziałem w telewizorze Granit 101 tranzystory germanowe w torze P.CZ. Tam chyba jest pośrednia 38MHz.
Więc takie pytanko: jaka jest tak na prawdę maksymalna użyteczna częstotliwość graniczna naszych TG37..40 ?
Na przykład czy dało by się zrobić oscylator pracujący w zakresie 44..54MHz?
Czy częstotliwość graniczna jest podawana dla układu WE czy WB?
Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Dawno temu widziałem w telewizorze Granit 101 tranzystory germanowe w torze P.CZ. Tam chyba jest pośrednia 38MHz.
Więc takie pytanko: jaka jest tak na prawdę maksymalna użyteczna częstotliwość graniczna naszych TG37..40 ?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Rzeczywista Ft tranzystorów TG37-TG40
Witam
W przypadku tranzystorów pracujących w układzie z uziemioną bazą częstotliwość pracy jako generator może być porównywalna lub większa od częstotliwości granicznej elementu, chociaż w przypadku tranzystorów krzemowych może być łatwiej uzyskać drgania.
W przypadku tranzystorów pracujących w układzie z uziemioną bazą częstotliwość pracy jako generator może być porównywalna lub większa od częstotliwości granicznej elementu, chociaż w przypadku tranzystorów krzemowych może być łatwiej uzyskać drgania.
Ratujmy stare tranzystory!
- Nieliniowy
- 125...249 postów
Ciekawi mnie czy jest szansa detektora FM na TG37 pracującego na drugiej harmonicznej.
Coś jak "Wakacyjne Radio UKF/FM" z E.P. 8/2014
Teoretycznie nie musi on nic wzmacniać na zakresie odbieranym. Pojemność baza-emiter jest w okolicach 3-6pF, wiec sygnał z bazy będzie przenikał.
Alternatywnie, sygnał z anteny przekazywać bezpośrednio na odczep cewki generatora.
Jeśli takie cudo da radę na współczesnym zakresie FM, to tym bardziej na starym.
Obudziłem się w PRL, są wczesne lata 60-siąte. Piękne lato..
(na serio to jestem dzieckiem lat 80-siątych, ale słyszałem opowieści..)
Szef się upiera że trzeba by dodać zakres FM do Kolibra, ale musi być na rodzimym germanie TEWY, żadnych dodatkowych elementów czynnych. Nie obchodzi go jak.. co to jest Ft?
Wiec T1 odpada, T2 jako generator pod-charmonicznej, T3 jako dodatkowy wzmacniacz M.CZ. przed potencjometrem, reszta bez zmian.
Ewentualnie T1 jako separator anteny WB ze wzmocnieniem prawie 1
Przełącznik zakresów typu sphagetti de la rame
Coś jak "Wakacyjne Radio UKF/FM" z E.P. 8/2014
Teoretycznie nie musi on nic wzmacniać na zakresie odbieranym. Pojemność baza-emiter jest w okolicach 3-6pF, wiec sygnał z bazy będzie przenikał.
Alternatywnie, sygnał z anteny przekazywać bezpośrednio na odczep cewki generatora.
Jeśli takie cudo da radę na współczesnym zakresie FM, to tym bardziej na starym.
Obudziłem się w PRL, są wczesne lata 60-siąte. Piękne lato..

Szef się upiera że trzeba by dodać zakres FM do Kolibra, ale musi być na rodzimym germanie TEWY, żadnych dodatkowych elementów czynnych. Nie obchodzi go jak.. co to jest Ft?
Wiec T1 odpada, T2 jako generator pod-charmonicznej, T3 jako dodatkowy wzmacniacz M.CZ. przed potencjometrem, reszta bez zmian.
Ewentualnie T1 jako separator anteny WB ze wzmocnieniem prawie 1

Przełącznik zakresów typu sphagetti de la rame
-
- 2500...3124 posty
A wzmocnienie prądowe jest podawane dla układu WE czy WB?Nieliniowy pisze: ↑wt, 23 stycznia 2024, 18:13 Czy częstotliwość graniczna jest podawana dla układu WE czy WB?
Tranzystory pracowały w torze foni 6,5 MHz.Nieliniowy pisze: ↑wt, 23 stycznia 2024, 18:13 Witam serdecznie,

- Nieliniowy
- 125...249 postów
Dziękuję, miałem lat 14 jak zaglądałem do starego telewizora dziadków i trochę mgliście to pamiętam

Jak by ktoś miał takiego TG37 na składzie i miał czas, to był by ciekawy eksperyment zobaczyć jaką częstotliwość da się wycisnąć z prostego generatora.
Może wystarczy poczytać
-
- 1875...2499 postów
Szukał bym radiotelefonu ECHO II z początku produkcji. Według schematu w stopniu w.cz siedział mityczny TG41. W ECHO II po zmianach z lat 70 są już AF427/428. 

- Nieliniowy
- 125...249 postów
Dziękuję za odpowiedzi. Oczywiście zaglądałem do noty katalogowej, chodziło mi o rzeczywistą/użyteczną częstotliwość. Przy bardzo dużym rozrzucie parametrów ówczesnej produkcji wydawało by się że można by wyselekcjonować egzemplarz "wybitny". Czy mityczne TG41 było właśnie czymś takim, albo zupełnie innym technologicznie prototypem, tego nie wiem.