Ostatnio z dwóch takich telewizorów złożyłem jeden sprawny. Stało się to po tym, jak pojechałem kupić sprawny egzemplarz z OLXa, który fakt faktem działał, gubiąc jedynie czasem kolor. Niestety, demontując jeszcze przy mnie przykręcony do tylnej ścianki modulator, nie mogąc rozebrać obudowy sprzedawca, wyszarpując tył obudowy, spowodował rozszczelnienie kineskopu, w związku z czym nie musiałem już nic z niego płacić, ale zostałem z zepsutym telewizorem

Jedna z osób z portalu społeczenościowego wysłała mi swój egzemplarz 432, z którym nie mogła dojść do ładu, jak się okazało - ze względu na zimne luty, uszkodzenia na "zamiennych" płytkach, oraz wadę w module WN.
Po zrobieniu przeszczepu części z jednego i drugiego (szczęśliwie, ten pierwszy miał już dekoder PAL MJM DR-432, co zaoszczędziło mi zabaw na szukanie go), udało się po dwóch dniach ślęczenia od rana do wieczora osiągnąć taki efekt. Przyznam, że postęp na warsztacie, po przejściu z oglądania pół roku na czarno-białym WŁ-100, jest gigantyczny. Mogę w końcu, wieczorami oglądać przy pracy columbo w kolorze

Zostały jedynie dwa problemy:
Zaróżowienie w lewej, dolnej części kineskopu. Występuje mniej dotkliwie na obrazie kontrolnym, natomiast podczas oglądania TV, potrafi się zwiększać na niektórych scenach. Myślałem, że to namagnesowanie kineskopu, ale próbowałem się go pozbyć poprzez użycie demagnetyzera do głowic (coś jak Elmasz, tylko chińskiej produkcji), a następnie lutownicy. Efektów brak.
Geometria. Mimo dłuższej regulacji, nie udało mi się usunąć "zwężenia" obrazu w dolnej części ekranu. I tak postęp jest ogromny, bo wcześniej, przez uszkodzenie w okolicy potencjometra R29, nie dało się praktycznie usunąć "jajka" od połowy obrazu w górę, przez co Morawiecki, zamiast zbyt długiego nosa, miał głowę jak w filmie "stożkogłowi". Aktualnie obraz wygląda tak:

Widać też rozjazd geometrii na samej górze ekranu - podobną, choć nie tak silną mam w heliosie TC706, i podobno to jest wada krzywego wklejenia szyjki kineskopu.
Może istnieje jakaś kolejność strojenia, którą koledzy serwisanci potrafiliby polecić? Od początku stosuję obraz kontrolny, pobrany z wikipedii, który do tej pory się sprawdzał, ale przy tym TV mam pewne trudności. Nie mam generatora, więc kratę musiałbym albo narysować w programie, albo poszukać "zrzutu" ekranu z generatora, do przegrania na pendrive i wyświetleniu z dekodera.