Monstrum Audio, czyli PP 845
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Re: Monstrum Audio, czyli PP 845
To prawda -- moja nieuwaga. W rzeczywistosci bedzie E88CC. Zrobie 'update' na schemacie przy nastepnej wersji.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 2500...3124 posty
Z tymi tranzystorami to już bliżej, ale dalej mam wrażenie, że je wylosowałeś. Układ źródła prądowego składa się z dwóch tranzystorów w układzie kaskody. Jaki jest najbardziej istotny parametr dla dolnego tranzystora? Jakie jest maksymalne napięcie CE, z którym pracuje? Jaki jest prąd kolektora? Jaka moc się na nim wydziela podczas pracy? Jaka jest odpowiedź na te pytania dla górnego tranzystora?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Dobra dobra -- doczytalem w koncu

Odpowiadajac:
1. Tranzystor dolny: max V zalozmy 30V, prad kolektora -- 10mA, max P = 0.3W. Zatem, mysle, ze BC848CE6327HTSA1 z min hfe = 420 powinien sie spisac dobrze.
2. Tranzystor gorny: max V zalozmy 250V (z zapasem), prad kolektora (zmieniam mosfeta na NPN) tez 10mA, max P = 2.5W. Zatem -- propozycja - MJD340T4G Min hfe mamy 30. Wiem, ze troche przewymiarowany (15W) ale ja moze zle szukam bo nic w okolicach 5-10W nie moglem znalezc przy tym napieciu.
Zatem, pobiezne kalkulacje Rwy = 1.4k (RE) * 420 * 30 ~= 1.7M.
Teraz lepiej?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 2500...3124 posty
Idziemy w dobrą stronę. BC848 przy 300 mW będzie już miał trochę ciepło, zwłaszcza z lampami w pobliżu.
Górny tranzystor mógłby być taki, ale i tak mam dwa ale. Nie wiem zupełnie czemu upierasz się na SMD. PCB dogrzewane dodatkowo przez lampy będzie bardzo słabo odprowadzać ciepło i to mocno ograniczy czas życia tranzystora. Druga sprawa, że MOSFET to wcale nie był zły pomysł, tylko nie monstrum w TO-247 na nie wiadomo ile amperów. Ja bym celował w coś w stylu https://www.mouser.pl/datasheet/2/389/s ... 850823.pdf Spokojnie odprowadzi ile trzeba ciepła z małym radiatorem, a jakby lampa miała zwarcie, to może nawet chwilę pożyje, ograniczając prąd.
Tyle tylko, że nie ma żadnego powodu, żeby jego napięcie CE (odliczyłeś spadek napięcia na rezystorze w obwodzie emitera, prawda?) wynosiło aż 30 V. Zupełnie wystarczy 5 V albo nawet mniej, w przeciwieństwie do MOSFETów, tranzystory bipolarne mają dużą rezystancję wewnętrzną nawet przy napięciach rzędu wolta.Górny tranzystor mógłby być taki, ale i tak mam dwa ale. Nie wiem zupełnie czemu upierasz się na SMD. PCB dogrzewane dodatkowo przez lampy będzie bardzo słabo odprowadzać ciepło i to mocno ograniczy czas życia tranzystora. Druga sprawa, że MOSFET to wcale nie był zły pomysł, tylko nie monstrum w TO-247 na nie wiadomo ile amperów. Ja bym celował w coś w stylu https://www.mouser.pl/datasheet/2/389/s ... 850823.pdf Spokojnie odprowadzi ile trzeba ciepła z małym radiatorem, a jakby lampa miała zwarcie, to może nawet chwilę pożyje, ograniczając prąd.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Dziekuje! Poprawilem
Ale teraz mam inna zagwozdke...
Stworzylem sobie model lampy 6HV5 na potrzeby LTSpice. Ale cos jakby nie 'bzykalo' jak trzeba.
Dla sygnalu o amplitudzie ~0.05V na wejsciu otrzymujemy sygnal na anodzie 6HV5 o amplitudzie ok 250V.
THD wyglada obiecujaco. Ale, dla sygnalu wejsciowego o amplitudzie 1V mamy juz prace 6HV5 z duzym pradem siatki i poteznym obciazeniem stopni na E88CC. Sygnal na anodach oraz siatkach 6HV5 wyglada koszmarnie (THD nawet nie bede pokazywal). Anoda wyglada tak... Jakies pomysly? Jedyne, co na razie mi przychodzi do glowy to podanie sprzezenia zwrotnego na stopnie wejsciowe ale z racji 'de facto' wspolnej katody dla obu systemow -- nie sadze, by to zadzialalo...

Dla sygnalu o amplitudzie ~0.05V na wejsciu otrzymujemy sygnal na anodzie 6HV5 o amplitudzie ok 250V.
THD wyglada obiecujaco. Ale, dla sygnalu wejsciowego o amplitudzie 1V mamy juz prace 6HV5 z duzym pradem siatki i poteznym obciazeniem stopni na E88CC. Sygnal na anodach oraz siatkach 6HV5 wyglada koszmarnie (THD nawet nie bede pokazywal). Anoda wyglada tak... Jakies pomysly? Jedyne, co na razie mi przychodzi do glowy to podanie sprzezenia zwrotnego na stopnie wejsciowe ale z racji 'de facto' wspolnej katody dla obu systemow -- nie sadze, by to zadzialalo...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 2500...3124 posty
Nie mam doświadczenia z tego typu lampami i nie wiem czy wzmocnienie rzędu 2500 V/V jest fizycznie osiągalne.
No zobaczmy.
Pierwszy stopień na ECC88 będzie miał wzmocnienie rzędu 30V/V.
Nie mogę znaleźć karty 6HV5, widzę tylko 6HV5A, jeżeli to nie są podobne lampy, to oczywiście obliczenie jest do niczego.
Zatem na szybko, w karcie, w jakimś typowym punkcie pracy widzę nachylenie 65mA/V (dużo...) i rezystancję wewnętrzną 4,6k. Przy Ra=47k wzmocnienie stopnia będzie bliskie maksymalnemu, teoretycznie nawet 260V/V. Prąd spoczynkowy jest sporo mniejszy, niż w katalogowym punkcie pracy, więc wzmocnienie też będzie mniejsze.
Razem powinno wyjść coś rzędu 5000-7000V/V bez USZ, a na schemacie widzę sygnał podany na katody drugiego stopnia i wtedy wzmocnienia już się nie zgadzają...
W zasadzie pozostaje zastosowanie innych ,,normalnych,, lamp, bo rozbudowa o dodatkowe stopnie nie ma sensu. Takim mało sensownym rozwiązaniem {ale okazałym i osiągalnym} byłoby zastosowanie GU50 ze zdjętą czapką w układzie triody.

-
- 2500...3124 posty
Jak się przyjrzałem schematowi to w sumie widzę tam 100 mV amplitudy dla jednej triody a różnicowo 200 mV. Najlepiej byłoby to tak pokazywać, czyli różnicowe wejście i wyjście. Tak czy owak wzmocnienia się faktycznie nie zgadzają, dlatego też w wątku o LTSpice zapytałem jak ten model został zweryfikowany.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Dziekuje za (p)odpowiedzi.
) pracujemy z duzym pradem siatki bo na katodzie mamy tylko okolo 1V; dodatkowy sygnal w katodzie to do 'symulacji' sprzezenia zwrotnego z TG -- troche sie tutaj bawilem ale bez dobrego rezultatu.
Zeby uzyskac sensowny sygnal na anodzie 6HV5A, tak sobie licze to wzmocnienie (poprawcie mnie prosze):
1. Na wejsciu mamy sygnal o amplitudzie 0V05.
2. Przy wzmocnieniu E88CC rownym 25, na anodach tejze otrzymamy ~1V25.
3. Taki sygnal na siatkach 6HV5A generuje sygnal o amplitudzie ok. 250V na anodach (troche malo zeby wysterowac 845 ale pomalu). Tutaj sie zgadza z Twoimi wyliczeniami -- ok. 260V/V jesli 'odejmiemy' 0V1 w katodach z tego symulowanego sprzezenia zwrotnego.
1. Dla sygnalu o amplitudzie 1V oraz sprzezenie zwrotne o amplitudzie 0V2. 2. Dla sygnalu o amplitudzie 0V05 oraz sprzezenie zwrotne o amplitudzie 0V1.
Pierwszy stopien ladnie wzmacnia okolo 25 razy (vide poprzednie 'wklejanki') -- z sygnalu o amplitudzie 1V otrzymuje teoretycznie w symulacji nieznieksztalcony sygnal o amplitudzie 25V. Po podaniu tegoz sygnalu na wejscie 6HV5 (wiem wiem -- poprawie sie, jesli chodzi o oznaczenia lamp

Zeby uzyskac sensowny sygnal na anodzie 6HV5A, tak sobie licze to wzmocnienie (poprawcie mnie prosze):
1. Na wejsciu mamy sygnal o amplitudzie 0V05.
2. Przy wzmocnieniu E88CC rownym 25, na anodach tejze otrzymamy ~1V25.
3. Taki sygnal na siatkach 6HV5A generuje sygnal o amplitudzie ok. 250V na anodach (troche malo zeby wysterowac 845 ale pomalu). Tutaj sie zgadza z Twoimi wyliczeniami -- ok. 260V/V jesli 'odejmiemy' 0V1 w katodach z tego symulowanego sprzezenia zwrotnego.
Wydaje mi sie, ze model dziala ok tylko napiecie wejsciowe dla 6HV5A jest za wysokie...
Wrzucam jak to wyglada w symulacjach. Dla obu wykresow: pierwszy wykres pokazuje napiecia na siatkach 6HV5A, drugi - napiecia na anodach, trzeci - napiecia oraz prady w katodach tychze.
1. Dla sygnalu o amplitudzie 1V oraz sprzezenie zwrotne o amplitudzie 0V2. 2. Dla sygnalu o amplitudzie 0V05 oraz sprzezenie zwrotne o amplitudzie 0V1.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Przyjmowanie 50 mV na wejściu jako podstawa symulacji i ogónie warunków pracy układu jest błędem. Jakiekolwiek obliczania należy przeprowadzić dla poziomu sygnału +3 dBu {ok 3 Vpp}, zakładając że USZ będzie obejmować następne stopnie. I to należy ustalić przed wpisywaniem dp programu analizującego, gdzie ono ma być. Inaczej wychodzą ,,durnoty wykresowe,,
i korzystanie z obecnego schematu nie ma sensu. Jeżeli stopień wejściowy ma wyglądać, jak na schemacie, to pozostają do wyboru następujące opcje. 1. Stopień sterujący i mocy objęty usz. 2. tylko stopień mocy {CFB}. 3. Bez USZ. Trzeba wybrać. 

-
- 2500...3124 posty