AGI dostępne ongiś w Polsce, wystrój skrzynek
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
AGI dostępne ongiś w Polsce, wystrój skrzynek
Mam do Kolegów uprzejmie pytanie w imieniu mego starszego przyjaciela niezrzeszonego:
czy którakolwiek z "polskich" "AG" posiadała na belce między głośnikiem a skalą i/lub
w ogóle z przodu skrzynki ozdoby w postaci wstawianych wałków mosiężnych, czy rowki,
napuszczane farbą, a jeżeli, to, czy w kolorze metalicznego brązu,czy tylko intarsje?
Poproszę Kolegów o uprzejmą odpowiedź i pozdrawiam Wszystkich Kolegów.
Jacek"ballasttube"
czy którakolwiek z "polskich" "AG" posiadała na belce między głośnikiem a skalą i/lub
w ogóle z przodu skrzynki ozdoby w postaci wstawianych wałków mosiężnych, czy rowki,
napuszczane farbą, a jeżeli, to, czy w kolorze metalicznego brązu,czy tylko intarsje?
Poproszę Kolegów o uprzejmą odpowiedź i pozdrawiam Wszystkich Kolegów.
Jacek"ballasttube"
Re: AGI dostępne ongiś w Polsce, wystrój skrzynek
Tak wygląda moja Aga. Nie wiem, czy w rowku było coś wstawione, tak ją kupiłem, został tylko usunięty złuszczający się lakier i położony nowy. J.Sz.
Witam!
Mam dwie Agi, obie mają rowek w poprzeczce napuszczono biała farbą.Oprócz tego mam dwie szwedzkie 1842 bez rowka i 1843 z rowkiem.
Wszystkie mają intarsje na bocznych listwach.
Pozdrawiam-Grzegorz
Mam dwie Agi, obie mają rowek w poprzeczce napuszczono biała farbą.Oprócz tego mam dwie szwedzkie 1842 bez rowka i 1843 z rowkiem.
Wszystkie mają intarsje na bocznych listwach.
Pozdrawiam-Grzegorz
-
- 3125...6249 postów
Dziękuję bardzo, Kolego Grzegorzu i pozdrawiam uprzejmie także.
Jacek
Jacek
A tak przy okazji nie na temat "rowków" ale tych AG . Ta pierwsza partia tych Ag montowana w Warszawie .jeszcze na szwedzkich elementach i podzespołach to gdzie to było ...?
-
- 3125...6249 postów
A propos AG na"szwedzkich" podzespołach: czy także u nas ongiś sprzedawane AGi
na lampach oktalowych i loktalowych miały lampy produkcji licencyjnej szwedzkiej
przez np.SER (Svenska Elektron Roer) (miałem kiedyś heptalową lampę prostowniczą typu
amerykańskiego 35W4 produkcji właśnie tejże firmy)?Czy były to lampy z importu
spoza Szwecji?
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek
na lampach oktalowych i loktalowych miały lampy produkcji licencyjnej szwedzkiej
przez np.SER (Svenska Elektron Roer) (miałem kiedyś heptalową lampę prostowniczą typu
amerykańskiego 35W4 produkcji właśnie tejże firmy)?Czy były to lampy z importu
spoza Szwecji?
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek
-
- 3125...6249 postów
Z tego co mi wiadomo to od 1947 Agę produkowano w Dzierżoniowie a minutę póżniej w ZRK. . Pozdrawiam.
To co Koledze wiadomo jest POWSZECHNIE wiadomo (dokumenty , literatura, internet...) .Pytanie , gdzie w Warszawie... ,pierwsza partia odbiorników tuz po zawarciu umowy z OSOBISTEJ inicjatywy i przy udziale dyrektora Zygmunta Chamca .
O powojennej aktywności dyrektora ( lekarza medycyny) Zygmunta Chamca, w tym o jego inicjatywie nawiązaniu współpracy ze szwedzką firmą ,wspomniano w Polskim Radiu , podczas pamiętnej konferencji z okazji 90 rocznicy .
- radioretro
- 75...99 postów
Andrzej.
Dokonaj wreszcie epokowego odkrycia, a także Koledzy z forum.
Wejdź na: radiowe pogaduchy Aga (np a odkryjesz nowy świat).
H.B.
Dokonaj wreszcie epokowego odkrycia, a także Koledzy z forum.
Wejdź na: radiowe pogaduchy Aga (np a odkryjesz nowy świat).
H.B.
Henryku teoretycznie masz rację i twoja propozycja jest racjonalna . Są " Radiowe Pogaduchy" ale jest także facebook i inne fora na których można wymieniać interesujące informacje i poszerzać swą "hobbistyczną wiedzę". Bądż także łaskaw zauważyć ,że są Koledzy ,"tradycjonaliści " którzy "identyfikują się" tylko z Triodą i nie wynika to bynajmniej z ich "ograniczenia" a z ich woli i gustu i to z ich woli i dla nich te dyskusje i ta koleżenska wymiana informacji i te pytania i należy to uszanować.
Ukłony Andrzej
Ukłony Andrzej
- radioretro
- 75...99 postów
Tym podejściem tradycjonaliści ograniczają swoją wiedzę i szerzą nieprawdziwe informacje.
Także uważam się za tradycjonalistę.
H.
Także uważam się za tradycjonalistę.
H.
Nieprawdziwe informacje zdarzają się wszędzie, również na "Radiowych pogaduchach", np. ta o wypuszczaniu z fabryki odbiorników Aga ze "spuchniętymi" napisami na skali...
- radioretro
- 75...99 postów
Rozumiem, że zabiłeś temat Agi, patrząc na twoje tutaj logo.
H.B.
H.B.
Ja rozumiem, że zdaniem Henryka Berezowskiego, prawdziwe informacje to są tylko tam, gdzie "Gwiazdą wieczoru" jest Henryk Berezowski, analogicznie jak zdaniem niejakiej Danuty Holeckiej prawdziwe polskie wiadomości to są tylko te, które prowadzi Danuta Holecka w TV Republika. Tyle że to niekoniecznie musi mieć cokolwiek wspólnego z rzeczywistością.
Sugerowanie, że tutaj to jest jakaś ciemnota, ludzie żyją w nieświadomości i powtarzają nieprawdziwe informacje, a tam, na radiowych pogaduchach to wręcz "Nowy świat", jest, delikatnie mówiąc, nie na miejscu.
Sugerowanie, że tutaj to jest jakaś ciemnota, ludzie żyją w nieświadomości i powtarzają nieprawdziwe informacje, a tam, na radiowych pogaduchach to wręcz "Nowy świat", jest, delikatnie mówiąc, nie na miejscu.