Odbiornik dwudetektorowy księdza prałata Podbielskiego

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Odbiornik dwudetektorowy księdza prałata Podbielskiego

Post autor: Alek »

Zaiste ciekawy i zabawny znalazłem artykuł z 1930 r. o dwudetektorowym odbiorniku pomysłu księdza prałata Jana Podbielskiego:

http://delibra.bg.polsl.pl/Content/2342 ... 930_14.pdf

Sam ksiądz prałat nie był autorem tego artykułu, który to napisany był przez asystenta księdza, niejakiego p. Wawrynowicza. Z artykułu dowiadujemy się, że ksiądz więcej eksperymentował z promieniotwórczością, aniżeli z radiem. Stąd zapewne pomysły "przymieszki soli uranu i radu" do poczciwego kryształka. Dalej jest jeszcze ciekawiej, można by rzec audiofilsko: ksiądz traktuje głośnik jak instrument muzyczny, obserwuje gongi chińskie i hinduskie, a na końcu sporządza specjalne membrany wykute kolisto i wyżarzone w żywicy (sic!). Koniec artykułu wieńczy stwierdzenie, że "niezmęczony i zawsze wesół ksiądz pracuje wytrwale [...]".

Zachęcam do lektury :D .
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Odbiornik dwudetektorowy księdza prałata Podbielskiego

Post autor: tszczesn »

W broszurce pod tytułem AFAIR (piszę z pamięci) "26 odbiorników detektorowych" też były opisy układów z kilkoma detektorami. Mam wrażenie, że o takich pomysłach raz na jakiś czas wspominano w różnych okresach w latach 20-tych, ale jakoś taki układ się nie przyjął.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Odbiornik dwudetektorowy księdza prałata Podbielskiego

Post autor: cirrostrato »

Wczoraj byłem u Alka, na liczniku za oka mzik ,,siedemdwa'' a dopiero teraz, pierwszy raz w życiu, słuchałem (fakt, dość cicho ale Alek anteny za długiej nie posiada) audycji z fabrycznego(?) detektora, nawet nigdy podobnych słuchawek retro nie miałem, w Horyzontach Techniku dla Dzieci (mam kilkanaście egzemplarzy, najstarsze z drugiej połowy lat 50-tych, nawet z artykułami o radio klockach) były opisywane podobne konstrukcje ale wtedy zdobycie słuchawek 2k przekraczało moje możliwości organizacyjne i finansowe.
ODPOWIEDZ