ZK145-temperatura silnika.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

ZK145-temperatura silnika.

Post autor: CHOPIN66 »

Czy to normalne, że silnik w tym magnetofonie ( lampowy ZK145) po 1h pracy robi się gorący na tyle, że po wyłączeniu nie można dotknąć stojana? Wiem, że silnik robi od razu za transformator sieciowy.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: ZK145-temperatura silnika.

Post autor: Marek7HBV »

Nie. :D
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
O ile dobrze sobie przypominam (uczęszczałem jeszcze do szkoły podstawowej, później średniej, a ostatnio przekroczyłem 60-tkę...) w magnetofonach ZK-140T i M-2405S silniki jednak trochę się nagrzewały. Były to silniki indukcyjne ze zwartymi miedzianymi zwojami na stojanie (dla przesuwania fazy pola magnetycznego w pewnych obszarach stojana), o małej sprawności, również przy wykorzystywaniu jako transformatory sieciowe (kompromis silnika i jednocześnie transformatora...). Pamiętam że były dość gorące - dawały się dotknąć na chwilę, ale niezbyt długo, bez poparzenia skóry...). Były wykonane na napięcie ~220 V, więc przy obecnie występującym w sieci napięciu, które w słoneczne dni potrafi przekraczać nawet ~250 V, mogą nagrzewać się pewnie nieco bardziej... Też tak Koledzy mieliście, czy trafiłem na jakieś silniki "buble"?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Marek7HBV pisze: czw, 19 października 2023, 20:59Nie. :D
Kolego Marku, znalazłem pewne dane o silnikach polskich magnetofonów szpulowych, które jednak potwierdzają moją poprzednią wypowiedź. Otóż wg danych zawartych w książeczce "Magnetofony ZK-246 i M-2404S" jest informacja, że przyrost temperatury stojana silnika (konkretnie cewek) po dłuższej chwili pracy nie powinien być wyższy od 60°C, więc przy temperaturze wewnątrz magnetofonu równej np. 30°C temperatura silnika nie powinna przekraczać 90°C, a to oznacza, że będzie na tyle wysoka, że może poparzyć ręce osoby sprawdzającej jego temperaturę, czyli jednak w tym przypadku pamięć mnie nie zawiodła. Poniżej dane silników "SAZ".
Silnik magnetofonu M-2405S.jpg

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ