Para/kwadra z lamp "różnych producentów"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Para/kwadra z lamp "różnych producentów"
Cześć!
Czy do wzmacniacza PP z biasem automatycznym można dobrać kwadrę lub parę z lamp różnych producentów, lub tych samych producentów, tylko z różnych serii/okresów produkcji?
Ściślej rzecz biorąc: mam 4 lampy 6p14p (zwykłe) NOS, teoretycznie dobrane w kwadrę. Wszystkie mają logo w tym samym kształcie, jednak inny kolor i numery:
Lampa 1: logo szare, numer 0481, Ia = 47mA, Is2 = 11.2 mA
Lampa 2: logo szare (jak 1), numer 0181, Ia 48 = mA, Is2 = 11 mA
Lampa 3: logo złote, numer 9007, Ia = 47 mA, Is2 = 11.2 mA
Lampa 4: logo szare + logo CCCP w pięciokącie, numer 0678, Ia = 47 mA, Is2 = 11mA
Czu można użyć ich jako kwadry, lub chociaż wybrać z tego zestawu pary?
Czy do wzmacniacza PP z biasem automatycznym można dobrać kwadrę lub parę z lamp różnych producentów, lub tych samych producentów, tylko z różnych serii/okresów produkcji?
Ściślej rzecz biorąc: mam 4 lampy 6p14p (zwykłe) NOS, teoretycznie dobrane w kwadrę. Wszystkie mają logo w tym samym kształcie, jednak inny kolor i numery:
Lampa 1: logo szare, numer 0481, Ia = 47mA, Is2 = 11.2 mA
Lampa 2: logo szare (jak 1), numer 0181, Ia 48 = mA, Is2 = 11 mA
Lampa 3: logo złote, numer 9007, Ia = 47 mA, Is2 = 11.2 mA
Lampa 4: logo szare + logo CCCP w pięciokącie, numer 0678, Ia = 47 mA, Is2 = 11mA
Czu można użyć ich jako kwadry, lub chociaż wybrać z tego zestawu pary?
Re: Para/kwadra z lamp "różnych producentów"
Prąd, który płynie przez lampę nie wie, z jakiego jest ona roku produkcji, jakie ma logo i kto ją wyprodukował. Płynie przez lampę tak, jak umożliwiają mu to parametry tej lampy.
-
- 6250...9374 posty
Ale dla wielu, dla mnie też, identyczny wygląd/napisy lamp w pp ma znaczenie bo tak i już. Pozdrawiam.
Pytanie było, czy można użyć, a nie czy będzie ładnie wyglądało. Więc odpowiedź brzmi: można.
Dzięki za odpowiedź.
Bardziej mam obawę, że skoro lampy są różnych producentów/serii, to różny jest standard wykonania. Więc czy tak dobrane lampy będą się nierówno zużywały, a ich parametry będą się rozjeżdżać na tyle szybko, że będzie to zauważalne?
Bardziej mam obawę, że skoro lampy są różnych producentów/serii, to różny jest standard wykonania. Więc czy tak dobrane lampy będą się nierówno zużywały, a ich parametry będą się rozjeżdżać na tyle szybko, że będzie to zauważalne?
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
A skąd założenie, że lampy tego samego wytwórcy, czy nawet tej samej serii zużywają się jednakowo?
Praktyka i jeszcze raz praktyka!
Tak, teoretyzując - podczas produkcji w materiałach , procesie technologicznym występują różnice, mimo starania się producenta o utrzymanie reżimów technologicznych. Stąd w elementach z jednej serii później można liczyć na podobnie występujące zmiany. A jak jeszcze weźmiemy różnych producentów z ich różnym zaawansowanie technologicznym, stosowanymi materiałami i podejściem do trzymania jakości produkcji to rozrzut parametrów i starzenia elementów mamy jeszcze większy.Waldemar D. pisze: ↑śr, 11 października 2023, 22:41 A skąd założenie, że lampy tego samego wytwórcy, czy nawet tej samej serii zużywają się jednakowo?