Aktywność służb "Archeo".
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Aktywność służb "Archeo".
Na giełdzie staroci, wpadła mi w oko taka klawiaturka....
- disaster
- 1250...1874 posty
Zapewne z TI-99 

Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Mi na giełdzie staroci też klawiaturka wpadła w ręce. Jak na takie maleństwo zadziwiająco ciężka. Czyli solidna.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
To był taki terminal telefoniczny z Anglii, który umożliwiał tekstowy Internet via linia analogowa.
Cały "myk" polegał na tym, że usługa była dostępna tylko na terenie Zjednoczonego Królestwa, gdy ten terminal nie miał połączenia z siecią dostawcy usługi, to po 2 tygodniach się trwale blokował, tu było zagrożenie.....gdy był nie zablokowany, to nabijał impulsy do UK przez sieć Orange, niejeden cwaniaczek zapłacił pokaźny rachunek za telefon

Ja to miałem, kupiłem za 40zł....już zablokowany, po blokadzie nie działała nawet funkcja telefonu analogowego, terminal poszedł więc na śmietnik.
Tu masz o tej usłudze
https://en.wikipedia.org/wiki/Amstrad_E-mailer
To były "złote czasy" przywożenia z UK czego popadło....zarówno fajnych rzeczy, kupiłem kiedyś ładne radio lampowe z końcówką mocy PP na ECL86 i samym FM do 104MHz, również kilka telefonów DECT po 2-10zł w szmateksach(jeden mam w warsztacie podpięty do bramki GSM Ericsson F250m, po resecie działa OK, nawet identyfikacja numeru dzwoniącego, jest też wbudowana automatyczna sekretarka- 2zł dałem, tylko akumulatory AAA Ni-Cd do wyrzucenia, wstawiłem nowe Eneloop), jak i zupełne śmieci, które potem zalegały PSZOK-i.
Obecnie kierunek jest na północ, do Szwecji....swoją drogą mam do Gdańska raptem 100km, do Władysławowa około 130km, kilka razy byłem w Szwecji i Danii, mam też sprzęt stamtąd, kupiony na giełdzie w Pruszczu Gdańskim.
Z UK nie warto wozić a nie przesyłać czegokolwiek, bo cło doliczą.
Co do klawiaturki, to trzeba rozkminić jaki jest protokół transmisji po tym wtyku i jakie poziomy logiczne, wtedy można by było podpiąć na przykład pod Raspberry Pi czy PC, po dopasowaniu poziomów i protokołów.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Do RPi itp. dobrym patentem jest Lapdock - stacja dokująca od telefonu Motorola Atrix, wyglądajacy jak laptop. Tylko ciężko go wyhaczyć w przyzwoitej cenie. Na zdjęciu poniżej robi za klawiaturę i monitor widocznego z tyłu Della Optiplex 760 USFF.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Taki oto "magnetofon" się wynalazł.
Pytanie, ratować czy nie?

Grafika w 'pełnym wymiarze'
... tylko skąd ja wezmę monitor.

-
- 1875...2499 postów
I pomyśleć, że z 2-3 lata temu sprzedałem monitor od Amigi 1200 z wejściem RGB.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Czy to nie czasem grafika HERCULES?
Bo miałem i kartę, jak i sprawny monitor Schneider, wszystko w 100% sprawne, wymontowane z PC 286.
Niestety w 2015 roku zaczęliśmy budowę domu, trzeba było rozebrać szopę, w której to stało....monitor poszedł na złomowisko, kartę rok później wyrzuciłem.
A jak teraz widzę cenę za tego typu "artefakty", to mnie szlag trafia

W Kolegi karcie jest złącze monitora DB-9, czyli prawdopodobnie Hercules, moja karta była prawie identyczna.
Tak jak napisał Kol. Szrot majster to jest Hercules z portem Centronics.
PamiętamMarek7HBV pisze: ↑pn, 30 października 2023, 21:02 https://mlodytechnik.pl/files/hrw/90-nw ... neptus.pdf

Zapewne KIEDYŚ to zrobię

-
- 2500...3124 posty
a umnie w garażu plącze się coś takiego.
Zastanawiam się do czego to wykorzystać.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/