Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

saico

Re: Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162

Post autor: saico »

Na prawdę nie wiem co Ci się dzieje, moje wzmacniacze ruszyły "od kopa" + lekka korekta zniekształceń peerkiem i hulały. Skoro zagrzały się tranzystory, bo wzrósł im prąd kolektora, to coś jest nie tak w ich bazach - wlutowałeś dobry termistor?
Ostatnio zmieniony czw, 14 września 2023, 18:49 przez saico, łącznie zmieniany 1 raz.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

saico pisze: czw, 14 września 2023, 18:48 Na prawdę nie wiem co Ci się dzieje, moje wzmacniacze ruszyły "od kopa" + lekka korekta zniekształceń peerkiem i hulały. Skoro zagrzały się tranzystory, bo wzrósł im prąd kolektora, to coś jest nie tak w ich bazach - wlutowałeś dobry termistor?
Też mnie dziwią te problemy, bo układ prosty. Nie Tylko Tobie ruszył od kopa, a u mnie nie chce, co mnie trochę irytuje :?
Termistory były sprawdzane miernikiem przed wlutowaniem, ale sprawdzę jutro dla pewności.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Sprawdź omomierzem wszystkie rezystory. Miałem już taką sytuację, że chciałem sobie zrobić z kilku rezystorów rezystor redukcyjny z 6,3V na 4V do radia Mende 139WL( wstawione trafo Zatry od Romansa) policzyłem i wyszło że, muszę połączyć szeregowo 3 rezystory 0,2 R. Miałem takie w szufladzie więc je polutowałem i co? wyszedł rezystor 6 om, rozlutowałem więc i co? Rezystory 0.22 R zwiększyły swoją rezystancje do ok.2 R! a leżały może z 1 rok do 1,5 roku w szufladzie.Miały iść pierwotnie do końcówki mocy w Radmorze 5412 znajomej ale nie zmieściły się gabarytowo. Rezystory znanej firmy ROYAL. :oops:
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
CHOPIN66 pisze: pt, 15 września 2023, 10:21 Sprawdź omomierzem wszystkie rezystory. Miałem już taką sytuację, że chciałem sobie zrobić z kilku rezystorów rezystor redukcyjny z 6,3V na 4V do radia Mende 139WL( wstawione trafo Zatry od Romansa) policzyłem i wyszło że, muszę połączyć szeregowo 3 rezystory 0,2 R. Miałem takie w szufladzie więc je polutowałem i co? wyszedł rezystor 6 om, rozlutowałem więc i co? Rezystory 0.22 R zwiększyły swoją rezystancje do ok.2 R! a leżały może z 1 rok do 1,5 roku w szufladzie.Miały iść pierwotnie do końcówki mocy w Radmorze 5412 znajomej ale nie zmieściły się gabarytowo. Rezystory znanej firmy ROYAL. :oops:
Myślę, że taka zmiana wartości rezystancji trzech identycznych rezystorów znanego producenta nie mogła mieć miejsca, więc albo wystąpiła pomyłka przy oznakowaniu elementów, co raczej również jest mało prawdopodobne, albo błędnie odczytano oznaczenie rezystorów. Ma Kolega jeszcze te podzespoły i może zrobić im zdjęcie, celem zamieszczenia w wątku?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Olkus pisze: czw, 14 września 2023, 23:53
saico pisze: czw, 14 września 2023, 18:48 Na prawdę nie wiem co Ci się dzieje, moje wzmacniacze ruszyły "od kopa" + lekka korekta zniekształceń peerkiem i hulały. Skoro zagrzały się tranzystory, bo wzrósł im prąd kolektora, to coś jest nie tak w ich bazach - wlutowałeś dobry termistor?
Też mnie dziwią te problemy, bo układ prosty. Nie Tylko Tobie ruszył od kopa, a u mnie nie chce, co mnie trochę irytuje :?
Termistory były sprawdzane miernikiem przed wlutowaniem, ale sprawdzę jutro dla pewności.

Pozdrawiam,
A.
Objawy wskazują na wzbudzenie, ale proponuję przede wszystkim sprawdzić poprawność montażu wszystkich elementów.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Einherjer pisze: pt, 15 września 2023, 11:29 Objawy wskazują na wzbudzenie, ale proponuję przede wszystkim sprawdzić poprawność montażu wszystkich elementów.
Wyjąłem całą płytkę końcówki (na szczęście pomyślałem i zrobiłem to tak aby dało się łatwo wyjąć). Termistor sprawdziłem, także zapalniczką czy rezystancja spada po podgrzaniu i jest OK.
Elementy są zamontowane poprawnie, takie jak podane. Jedyna zmiana to dwa elektrolity osiowe (C2, C11) zmieniłem ze 100uF na 220uF, a kondensator na wejściu wstawiłem 10uF, bo takie miałem akurat pod ręką. Zamieszczam zdjęcie, widać dokładnie wszystkie elementy.
Mając płytkę wyjętą, podpiąłem zasilanie 12V z zasilacza regulowanego z ograniczeniem na 200mA, ale napięcie od razu mocno spadało, nawet po zwiększeniu ograniczenia do 500mA. Tak więc wzbudza się, pytanie tylko dlaczego.

Pozdrawiam,
A.
Załączniki
20230915_142253.jpg
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

CHOPIN66 pisze: pt, 15 września 2023, 10:21 Sprawdź omomierzem wszystkie rezystory. Miałem już taką sytuację, że chciałem sobie zrobić z kilku rezystorów rezystor redukcyjny z 6,3V na 4V do radia Mende 139WL( wstawione trafo Zatry od Romansa) policzyłem i wyszło że, muszę połączyć szeregowo 3 rezystory 0,2 R. Miałem takie w szufladzie więc je polutowałem i co? wyszedł rezystor 6 om, rozlutowałem więc i co? Rezystory 0.22 R zwiększyły swoją rezystancje do ok.2 R! a leżały może z 1 rok do 1,5 roku w szufladzie.Miały iść pierwotnie do końcówki mocy w Radmorze 5412 znajomej ale nie zmieściły się gabarytowo. Rezystory znanej firmy ROYAL. :oops:
Może to miernik przekłamał? Rezystancja przewodów, słaba bateria?
Ja sprawdzałem elementy przed montażem, przeważnie tak robię, pozwala to uniknąć późniejszych problemów.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Olkus pisze: pt, 15 września 2023, 14:32
Einherjer pisze: pt, 15 września 2023, 11:29 Objawy wskazują na wzbudzenie, ale proponuję przede wszystkim sprawdzić poprawność montażu wszystkich elementów.
Wyjąłem całą płytkę końcówki (na szczęście pomyślałem i zrobiłem to tak aby dało się łatwo wyjąć). Termistor sprawdziłem, także zapalniczką czy rezystancja spada po podgrzaniu i jest OK.
Elementy są zamontowane poprawnie, takie jak podane. Jedyna zmiana to dwa elektrolity osiowe (C2, C11) zmieniłem ze 100 uF na 220 uF, a kondensator na wejściu wstawiłem 10 uF, bo takie miałem akurat pod ręką. Zamieszczam zdjęcie, widać dokładnie wszystkie elementy.
Mając płytkę wyjętą, podpiąłem zasilanie 12 V z zasilacza regulowanego z ograniczeniem na 200 mA, ale napięcie od razu mocno spadało, nawet po zwiększeniu ograniczenia do 500 mA. Tak więc wzbudza się, pytanie tylko dlaczego.

Pozdrawiam,
A.
Sam wzrost prądu nie musi jeszcze świadczyć o wzbudzaniu się wzmacniacza, bo może wskazywać również na uszkodzenie któregoś z półprzewodników lub elementów pasywnych. W młodości wiele wzmacniaczy (o nieznanym mi stanie technicznym), załączałem po zwarciu ze sobą wyprowadzeń baz tranzystorów wyjściowych lub sterujących (gdy tranzystory te z wyjściowymi pracowały jako wtórniki emiterowe w układach Darlingtona). Wzmacniacz pracował wówczas w klasie C, ale uruchomienie go nie groziło uszkodzeniem tranzystorów końcowych (tranzystory germanowe są dość wrażliwe na przegrzanie, gdyż temperatury ich struktur nie powinna przekraczać 65...75°C), a objawiało się jedynie większymi zniekształceniami przy małych mocach wyjściowych.
Wzbudzenie wzmacniacza na częstotliwościach wyższych od "akustycznych" można wykryć jedynie oscyloskopem lub miernikiem uniwersalnym z załączonym zakresem napięć zmiennych (w pracującym stabilnie, niewysterowanym wzmacniaczu, miernik nie powinien wskazywać występowania napięć zmiennych AC na wyjściu). Tak więc czy zaobserwowałeś w układzie tylko zwiększone prądy, czy również oscylacje?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Zmierzyłem napięcie AC na wyjściu wzmacniacza - dość szybko się zmienia, zaobserwowałem napięcie od kilku mV do nawet 700mV.Ograniczenie na zasilaczu musiałem ustawić na 1A, aby napięcie zasilania wyniosło 11V.
Dzięki za pomysł ze zwarciem baz - może się przydać :wink:

Pozdrawiam,
A.
saico

Co to za "rezystory" zamiast zworek? Reszta elementów "na oko" zgodna. Tak jak pisałem poprzednio peerek 20k na start ustawiony na 4,7k względem masy, jednak dokładna regulacja (stabilizacja) pracy wzmacniacza możliwa tylko po podpięciu go do oscyloskopu i generatora 1kHz. Jeśli ich nie masz jusiś nim "kręcić" aż do ustabilizowania jego pracy - podaj również sygnał audio, od razu usłyszysz zmiany.
Załączniki
trioda.jpg
Ostatnio zmieniony pt, 15 września 2023, 18:52 przez saico, łącznie zmieniany 1 raz.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

saico pisze: pt, 15 września 2023, 18:50 Co to za "rezystory" zamiast zworek? Reszta elementów "na oko" zgodna. Tak jak pisałem poprzednio peerek 20k na start ustawiony na 4,7k względem masy, jednak dokładna regulacja (stabilizacja) pracy wzmacniacza możliwa tylko po podpięciu go do oscyloskopu i generatora 1kHz. Jeśli ich nie masz jusiś nim "kręcić" aż do ustabilizowania jego pracy - podaj również sygnał audio, od razu usłyszysz zmiany.
Rezystory mają wartość 0R, stosuję je zamiast zworek, choć to tak naprawdę zwory :wink:
Potencjometr ustawiłem na wartość 4,7k w obu kanałach. Oscyloskop mam, generatora niestety nie. No chyba, że spróbuję przez komputer podać 1kHz po DAC-u. Podawałem sygnał, i było jak pisałem.

Pozdrawiam,
A.
saico

Skoro tak, to pomierz tranzystory mocy, może któryś AD częściowo "wyzionął" i pracuje jedna połówka.
Ostatnio zmieniony pt, 15 września 2023, 19:37 przez saico, łącznie zmieniany 1 raz.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

saico pisze: pt, 15 września 2023, 19:36 Skoro tak, to pomierz tranzystory mocy, może któryś AD częściowo "wyzionął" i pracuje jedna połówka.
Generalnie sprawdziłem omomierzem i żaden nie dostał zwarcia, może jutro wylutuję i zobaczę na testerze.

Pozdrawiam,
A.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Wyciągnąłem tranzystory, i sprawa wygląda tak: tester "widzi" diodę pomiędzy B a C, ale te testery z germanem nie zawsze sobie radzą. Sprawdziłem więc metodą "techniczną", czyli miernikiem. I między C a E mam ponad 2V w obu tranzystorach, czego w teorii być nie powinno. Jednak sprawdziłem na nowych AD162, i tam jest identyczna sytuacja. Tak więc tranzystory chyba są sprawne.

Pozdrawiam,
A.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Olkus pisze: sob, 16 września 2023, 13:32 Wyciągnąłem tranzystory, i sprawa wygląda tak: tester "widzi" diodę pomiędzy B a C, ale te testery z germanem nie zawsze sobie radzą. Sprawdziłem więc metodą "techniczną", czyli miernikiem. I między C a E mam ponad 2V w obu tranzystorach, czego w teorii być nie powinno. Jednak sprawdziłem na nowych AD162, i tam jest identyczna sytuacja. Tak więc tranzystory chyba są sprawne.

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Ja sprawdzałem swoje AD tym chińskim testerem, który rozpoznawał je jako....MOSFET-y.
Miernik cyfrowy też pokazywał bzdury, wyciągnąłem swój rosyjski multimetr analogowy, dopiero ten pokazał prawdę.
Na przyszłość sobie kup używany, polski czy rosyjski, multimetr analogowy, jeśli chcesz mierzyć germanowe tranzystory.
Wydaj te 100-150zł, bo ja z moim SANWA CD772 nie dałem rady, o ten multimetr obecnie koło pięciu stówek kosztuje, ja kupiłem w 2020 roku, wtedy dałem 350zł.
Taki sobie kup
ruski_miernik.jpg
A w ogóle co to za tranzystory?
NOS-y czy jakiś demontaż, jeśli demontaż, to wysokie prawdopodobieństwo, że któryś jest walnięty czy przegrzany i przez to układ świruje.
Mój układ ruszył "od kopa", ale ja sprawdziłem tranzystory....w ogóle ostatnio bardzo zwracam uwagę na to, by w zbiorach mieć elementy SPRAWNE,nie "prawdopodobnie sprawne", toteż parę worów takiego barachła wyrzuciłem, a to co lata leżało, to przetestowałem. Poza tym moje AD pochodzą ze sprawnych amplitunerów z przełomu lat 60/70-tych, były w tych radiach inne usterki, m.cz. było sprawne, Mam parę AD ale krótkie nogi, jednak musiałbyś coś zaoferować w zamian, nawet 2 pary mogę dać.
Jeszcze jedno....podkładki są OK?
Nie ma czasem przebicia przez zadzior metalowy czy na śrubie?
Nie stosuj silikonowych arkuszy :!: :!: :!: .....rwą się, w ogóle przypominają gumę do żucia STIMOROL(pamięta ktoś?) niż silikon.
ODPOWIEDZ