AZART a wykorzystanie wzmacniaczy ze starej instalacji

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

AZART a wykorzystanie wzmacniaczy ze starej instalacji

Post autor: daniel22 »

Witam, trafiłem fartem na 6-segmentowy wzmacniacz antenowy ze starych instalacji azartu - telkom telmor. Chciałbym wiedzieć, czy mogę z niego wykorzystać elementy, np. wzmacniacz UKF (i sprawdzić, na jakie pasmo jest przystosowany, czy OIRT, czy CCIR, a jeśli OIRT-jak przerobić go na FM), oraz ewentualnie, jeśli jest możliwość - wzmacniacze TV do sygnału DVB-T HEVC.

Poniżej zdjęcie wzmacniacza FM (model WFM-60). Widać jedną cewkę przypominającą heterodynę radiową, czy jest możliwość zmierzyć w ten sposób na niej sygnał?

Obrazek

Spis wzmacniaczy telewizyjnych, które posiadam w zestawie:
WTV 60 K1
WTV 50-K7
WTV 60 K11
WTV-60/K5

Do tego posiadam tłumiki 2 szt, oraz okablowanie, oraz sprawny zasilacz ZST-3 24V. Chcę je wykorzystać w domu do zabytkowych TV i odbiorników radiowych, żeby robiły klimat ;) Powiedzcie, czy da się to wykorzystać... Z tego co zrozumiałem z oznaczeń, wzmacniacze są do kanałów 1,7,11 i 5, czy na śląsku któryś MUX nadaje na tych kanałach?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: AZART a wykorzystanie wzmacniaczy ze starej instalacji

Post autor: Marek7HBV »

W Katowicach https://www.sat-charts.eu/nadajnik,6Kat ... ztowy.html Oczywiście można dostroić {co i tak będzie konieczne} do tego kanału, ale wymaga to cierpliwości lub odpowiedniego sprzętu. Natomiast zasadność zastosowania takich wzmacniaczy jest problematyczna z powodu ich pierwotnego zastosowania jako wzmacniacze służące do zasilania wielu :!: odbiorników jednocześnie {sieci}. Ich wartość to jedynie obudowy do zastosowania w technice w.cz. i trochę starych części :cry: . :D
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Na niskich kanałach przesyła dane kablówka.
Może by to sprawdzić.
Pozdrawiam.
Jacek"b/t"
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: daniel22 »

Rozumiem, sprawa tyczy telewizyjnych... A wzmacniacz UKF? Chętnie bym go wykorzystał, ale póki co wzmacnia tylko "stare" pasmo. Próbowałem złapać sygnał heterodyny wzmacniacza, ale miernik nie łapie sygnału. Macie pomysł na "przestrojenie" tego wzmacniacza?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

daniel22 pisze: pn, 5 czerwca 2023, 21:58 Rozumiem, sprawa tyczy telewizyjnych... A wzmacniacz UKF? Chętnie bym go wykorzystał, ale póki co wzmacnia tylko "stare" pasmo. Próbowałem złapać sygnał heterodyny wzmacniacza, ale miernik nie łapie sygnału. Macie pomysł na "przestrojenie" tego wzmacniacza?
Tu nie ma heterodyny - to tylko wzmacniacz szerokopasmowy. :D
olgierd
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: olgierd »

Ten WTV-60/K5 powinien obsłużyć pasmo 92-100 MHz. Nie wiem jak spadek wzmocnienia poza pasmem, ale granice kanału 5-go OIRT to wspomniany podzakres FM-u CCIR.
ODPOWIEDZ