Olkus pisze: ↑wt, 11 kwietnia 2023, 23:18
Witam,
Temat jako ciekawostka - przestroga.
Taki o to kondensator RFT 8 uF 500/550 V jak na zdjęciu:
20230411_215718.jpg
A w naturze...:
20230411_215854.jpg
Pozdrawiam,
A.
Witam!
Jeszcze wracając do tematu:
Tego typy kondensatory z NRD też miałem już raz zwarte całkowicie....to był szajs, jakich mało, naprawdę nie polecam zostawiania tego g***a w innych zastosowaniach niż radyjka z końcówką mocy SE, choć w dobie 250V w sieci, to też lepiej je wyrzucić z układu(na przykład może zniszczyć lampę prostowniczą, transformator, lub, co gorsza, wybuchnąć

).
Ja zostawiłem jednego w Oberonie Stereo ale po 2 latach pojawił się przydźwięk sieci i przy okazji przeglądu radia i czyszczenia podstawek ECC83 i EL84, pójdzie on do śmieci, chociaż w tym egzemplarzu radia są seleny a nie EZ81, ale po mam sobie smrodu w domu narobić.
A ten tester chiński to, wbrew pozorom, bardzo fajne i przydatne urządzenie....nie jest to multimetr FLUKE za kilkanaście tysięcy złotych, ale pokazuje on, jak "wspaniałe" są 40-80 letnie kondensatory papierowe w sprzęcie lampowym, czy 30-50 letnie, czerwone i zielone , elektrolity ELWA(czerwone zawsze, zielone dość często, trupy)
Tym testerem można sparować tranzystory do pary różnicowej we wzmacniaczu i to jest miarodajne.