Temat jako ciekawostka - przestroga.
Taki o to kondensator RFT 8 uF 500/550 V jak na zdjęciu: A w naturze...:

Pozdrawiam,
A.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Sprawdzony dodatkowo dwoma multimetrami - pełne zwarcie, a miernik nie jest za 3 dychy i mierzy poprawnie...
Wiem. Kolega wyżej użył określenia miernik stąd i moja pomyłka.
Nie mam takiego sprzętu.
Ten kondensator ma po prostu zwarcie. Na miernikach (multimetrach) mam jakieś 0,5 oma.
Tester dobra rzecz, sam mam podobny jak kolega Olkus. Trzeba tylko znać jego ograniczenia. Jak się podłączy do niego germanowy tranzystor mocy, albo diodę DMG7 to pokaże głupoty ze względu na duże prądy zerowe. Każdy sprzęt pomiarowy może nas "okłamywać", zarówno ten najprostszy jak i ten najbardziej skomplikowany.cirrostrato pisze: ↑śr, 12 kwietnia 2023, 10:35Ale według ciebie lepszy gotowiec (vide post prosty tester lamp BM215) niż np. jakaś metoda techniczna bo PRZECIEŻ LICZY SIĘ CZAS.
Tester to LCR T7 - https://allegro.pl/oferta/miernik-rlc-t ... 2644565191MarekSCO pisze: ↑śr, 12 kwietnia 2023, 17:34 Olkus
A mógłbyś przybliżyć zagadnienie?
Jakieś fotki tego testera i informacja gdzie to można kupić niedrogo?
( Ewentualnie link )
Bardzo by mnie to interesowało, bo zamierzam odnowić pracownię i
wyposażyć ją w wysoko zaawansowany ( jak na moje potrzeby ) sprzęt
Dzięki!Droga w paczce, albo odwrotnie, czy jakoś tak
Czyli wszystko w dziurawych rękach Poczty Polskiej.
Mój tester ma akumulator ładowany po USB.bratyslaw pisze: ↑śr, 12 kwietnia 2023, 23:06 Też mam podobny tester, tyle, że z wyświetlaczem mono i do moich "zabaw" w zupełności wystarcza. Oczywiście należy znać jego ograniczenia o czym pisał Einherjer. Zaletą jest to, że jest zawsze pod ręką gotowy do testu - od nowości, czyli od ok. 5 lat działa z tą samą baterią (9 V, alkaliczna). Wady to błędny pomiar niektórych elementów typu cewki o małej indukcyjności, tranzystory germanowe i lipna podstawka ZIF, z logiem 3M, ale raczej z tą firmą nie ma nic wspólnego![]()
Co do tytułowego kondensatora - tak, zdarzają się takie przypadki, spotkałem się osobiście.
Już samo zestawienie fragmentów tych dwóch postów pokazuje wyraźnie, że użyty do pomiaru prosty tester nie jest żadnym specjalizowanym miernikiem, a jedynie uniwersalnym testerem. Mierniki RLC podają parametry podzespołu przy konkretnym poziomie napięcia (lub prądu) testowego i dla konkretnej częstotliwości sygnału (np. 100 Hz, 120 Hz, 1 kHz, 10 kHz, 100 kHz, 200 kHz, 500 kHz...). W przypadku tego chińskiego testera w ogóle nie wiemy dla jakich warunków dokonywany jest pomiar. Nie wiemy też dlaczego cyfrowe mierniki uniwersalne pokazują zwarcie i rezystancję obwodu mniejszą od 0,5 Ω, a ten tester pokazuje rezystor o ponad osiem razy większej rezystancji, czyli 4,13 Ω...