Rubin 714p :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Rubin 714p :)
Mamy tylko objaw, zero danych. Podstawowe przyczyny wymienił już kol. Marek. Odczep tego TPNa od trafa wysokiego i obserwuj. Zmierz napięcia na 6F1P. Jak na razie tylko (albo aż) tyle a nam łatwiej będzie zdiagnozować usterkę.
Dawno nic nie było w temacie Rubina 714p, więc odświeżam
Nabyłem to cudo za 35 zł., trzeba było znieść ze strychu ponad 120-letniej kamienicy:
Kompletny, ponoć działał do końca, czyli do ok. roku 1991. To ten w ładniejsze lakierowanej skrzynce, a nie, jak późniejsze w okleinie. Uszkodzone są 2 potencjometry, ale mam takie, zresztą one czesto się łamały. Odkurzyłem zgrubnie wnętrze z pajęczyn, śladów druciarstwa na pierwszy rzut oka nie widać:
Powielacz jeszcze radziecki:
I ciekawostka, w środku przypięty był "paszport" kineskopu z lipca 1978 roku. Na tylnej ściance jest data produkcji: marzec 1977. Czyżby był już wymieniany?
W rodzinnym domu mam jeszcze Rubina z roku chyba 1982 (w okleinie), który mi działał do ok. 2000 roku, ale jak ostatnio go zobaczyłem to się okazało, że od ciągłego przestawiania i innych rzeczy stan się bardzo pogorszył, zresztą kiedyś wziąłem z niego blok odchylania by poratować w potrzebie biedną rodzinę. Jeszcze jeden stoi zdekompletowany, ale ktoś stłukł szyjkę kineskopu
Nie pamiętam by w tych moich były takie "paszporty".
Nie wiem kiedy się za niego zabiorę, muszę go przenieść do swojego piwnicznego warsztatu, ale wcześniej muszę tam posprzątać, a żeby to zrobić muszę mieć czas, itp...

Nie wiem kiedy się za niego zabiorę, muszę go przenieść do swojego piwnicznego warsztatu, ale wcześniej muszę tam posprzątać, a żeby to zrobić muszę mieć czas, itp...
Kawał ciężkiej roboty Kolegę czeka
. 

To będzie taka sentymentalna podróż do lat młodości
Otóż mając 17 (lub 18) lat w domu był jeden TVC, ja w swoim pokoju miałem Neptuna 150E. Marzył mi się "kolor", jednak nikt nie chciał mnie nim uszczęśliwić. Tak więc któregoś dnia przytaszczyłem "maluchem" dwa Rubiny (w dwóch kursach, żeby nie było..
). Starszy znajomy elektronik podarował mi książkę "Telewizory" i tak zaczęło się wielotygodniowe dłubanie by z dwóch zrobić jeden, nawet kineskop wymieniłem. Aby ustawić balans bieli, zbieżność i geometrię to czekało się do późnej nocy na nadawany obraz kontrolny
Kombinowałem też z zastąpieniem lamp wzmacniaczy wizyjnych tranzystorami wg opisu bodajże w Radioelektroniku, niestety z marnym skutkiem (nie wiem w czym był błąd). Ale po empirycznym wyselekcjonowaniu lamp i regulacjach był to pewnie jedyny wtedy w pełni sprawny Rubin w powiecie
Plan jest taki, by doprowadzić tego do pełnej sprawności, kupić komplet nowych lamp, zainstalować dekoder PAL itd... Niewiadomo w jakim stanie jest kineskop, na szczęście jeden jeszcze mam.

Plan jest taki, by doprowadzić tego do pełnej sprawności, kupić komplet nowych lamp, zainstalować dekoder PAL itd... Niewiadomo w jakim stanie jest kineskop, na szczęście jeden jeszcze mam.
-
- 3125...6249 postów
Równolegle były dwa typy skrzynek, polskie i radzieckie. które ładniejsze ? Rzecz gustu.
Bywało że dwukrotnie wymieniałem w okresie gwarancji. Klient dostawał gwarancję do łapy a "paszport" jak nie bylo pod nogą kosza na śmieci to wrzucało się do pudła. W przypadku słabej emisji kineskopu zmierz napięcie żarzenia. Transformator sieciowy nawijany był drutem aluminiowym i utleniały się wyprowadzenia powodując zaniżone napięcie żarzenia.
Lubię takie podróże bo dzięki nim odświeżam sobie pamięć.

Żaden wyczyn.

A myślałem, że te w okleinie to biedniejsza produkcja w stanie wojennym... Nawet ścianki tylne były wg mnie gorsze, co prawda całe z blachy, jednak gięły się bardziej niż te z "obwódką" z tworzywa.TELEWIZOREK52 pisze: ↑pt, 7 kwietnia 2023, 02:11 Równolegle były dwa typy skrzynek, polskie i radzieckie. które ładniejsze ? Rzecz gustu.
To ja za młody szczyl wtedy byłem na takie numeryTELEWIZOREK52 pisze: ↑pt, 7 kwietnia 2023, 02:11 Żaden wyczyn.Do malucha wchodziły dwa Rubiny + lodówka na dachu.
![]()

-
- 3125...6249 postów
Natomiast do Elektrona i Tempa skrzynki były wyłącznie radzieckie. Jak mnie pamięć nie myli to i wagowo były "inne". Ciekawe że ruscy mieli monopol na kinole "delta" w RWPG. Spotkałem kiedyś jakiegoś Oriona ale kino 59LK3C podobnie jak w NRD-owskim Color 20. Pozdrawiam przedświątecznie.bratyslaw pisze: ↑pt, 7 kwietnia 2023, 11:18A myślałem, że te w okleinie to biedniejsza produkcja w stanie wojennym... Nawet ścianki tylne były wg mnie gorsze, co prawda całe z blachy, jednak gięły się bardziej niż te z "obwódką" z tworzywa.TELEWIZOREK52 pisze: ↑pt, 7 kwietnia 2023, 02:11 Równolegle były dwa typy skrzynek, polskie i radzieckie. które ładniejsze ? Rzecz gustu.To ja za młody szczyl wtedy byłem na takie numeryTELEWIZOREK52 pisze: ↑pt, 7 kwietnia 2023, 02:11 Żaden wyczyn.Do malucha wchodziły dwa Rubiny + lodówka na dachu.
![]()
![]()