Stałem się posiadaczem "radyjka przewodowego" o nazwie "ALTAIR PT-204",
zawierającego:
-układ odbiorczy radiofonii przewodowej na dwie częstotliwości nośne
72 i 140 kHz.
-osobne wejście transformatorowe dla typowego sygnału translacji
przewodowej m.cz. o napięciu 30V.
- układ zegara cyfowego z"wodotryskami" typu budzik itp.
- wzmacniacz m.cz ze stopniem PP przełączanym wejściem:
odbiornik / sieć zwykłego radiowęzła / sygnał budzenia.
- zasilacz całości z 220V AC na +/-12VDC.
Układ jest zgrzebany przez jakiegoś "magika" i jestem w trakcie
uruchamiania go.
Ktoś podłączył 230V do wejścia 30V i popalił wewnętrzne bezpieczniki po drodze.
Innych popaleń na razie nie widać.
Ale: cicho wszędzie, głucho wszędzie,
co to będzie?co to będzie?
Jak pisał wieszcz.
Ano,zobaczymy,co będzie dalej.
Zawziąłem się,
na razie sprawdziłem transf.sieciowy i głośnik.
Są sprawne.
W miarę czasu będę sprawdzał dalej.
Schemat ściągnięty (DJVU) jest rozbieżny z tym wykonaniem.
Trzeba być czujnym.
Patrzę na poziomy sygnałów, podane na stopniach i marzy mi się na tym
odbiór DCF-a (podobno jest i sygnał akustyczny odbieralny z tego sygnału)
i zakresu amatorskiego 137kHz (TAK! jest i taki).
Na pewno trzeba dodać antenę ferrytową dla DCF-u i parę stopni wzmocnienia
dla obu zakresów.
Przy takich częstotliwościach nie powinno być z tym problemów.
"Pierestrojkę" z 72 kHz na 77,5 kHz i 137kHz ze 140 kHz raczej powinno się dać zrobić
bez większych problemów.
No i jak,jest to radyjko,czy nie:-)?
Ciekaw jestem opinii Kolegów.
Jacek"b/t"
Chyba jednak radyjko,choć...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
-
- 3125...6249 postów
Re: Chyba jednak radyjko,choć...
Post Scriptum do powyższego:
opis oryginalny (tłumaczenie) oraz uwagi do niego:
Trójprogramowy odbiornik "Altair PT-204" produkował w 1987r. kijowski zakład "Radioizmjeritjel". Odbiornik sygnału translacji przewodowej z timerem "ALTAIR PT-204" służy do odbioru programów, nadawanych przez sieci radiofonii o napięciu linii 30V.
(nie do końca prawda, bo wejście w.cz. jest na poziomie miliwoltów! Wejście linii 30V jest osobno przełączane!))
Działanie timera (zegar plus budzik plus włącznik programowany) polega na zobrazowaniu czasu w godzinach i minutach oraz sekundach oraz na sterowaniu włączaniem odbiornika translacji przewodowej.Do końca roku 1987 odbiornik ten nosił nazwę"Altair PT-204". W roku 1991 tenże odbiornik został zmodernizowany pod względem schematu elektrycznego (poupraszczali i "tu leży pies pogrzebany" teraz, bo nie ma schematu zaktualizowanego dostępnego on-line.Przeróbki dotyczą zasilania,ilości stacji oraz bloku przełączników.Konieczny jest reverse engineering).
Jacek"b/t"
opis oryginalny (tłumaczenie) oraz uwagi do niego:
Trójprogramowy odbiornik "Altair PT-204" produkował w 1987r. kijowski zakład "Radioizmjeritjel". Odbiornik sygnału translacji przewodowej z timerem "ALTAIR PT-204" służy do odbioru programów, nadawanych przez sieci radiofonii o napięciu linii 30V.
(nie do końca prawda, bo wejście w.cz. jest na poziomie miliwoltów! Wejście linii 30V jest osobno przełączane!))
Działanie timera (zegar plus budzik plus włącznik programowany) polega na zobrazowaniu czasu w godzinach i minutach oraz sekundach oraz na sterowaniu włączaniem odbiornika translacji przewodowej.Do końca roku 1987 odbiornik ten nosił nazwę"Altair PT-204". W roku 1991 tenże odbiornik został zmodernizowany pod względem schematu elektrycznego (poupraszczali i "tu leży pies pogrzebany" teraz, bo nie ma schematu zaktualizowanego dostępnego on-line.Przeróbki dotyczą zasilania,ilości stacji oraz bloku przełączników.Konieczny jest reverse engineering).
Jacek"b/t"