Telefon MB A10?

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Telefon MB A10?

Post autor: Marcin K. »

Cześć. Wpadły mi w ręce totalne zwłoki a raczej sama obudowa telefonu miejskiej baterii. Po otwarciu okazało się, że w środku prócz schematu nie ma nic. Zdjęcia i schemat umieszczam poniżej. Szukałem jakichkolwiek informacji n/t tego modelu lecz z zerowym skutkiem. Miałem nawet spodnią część od podobnego modelu lecz nie pasuje.
Czy ktoś może się spotkał z takim modelem telefonu MB A10? Są jakieś zdjęcia jak wyglądał w środku? Mam induktor, kondensator i widełki z innego telefonu który poświęciłem na części ale induktor jest uszkodzony, w ogóle nie daje napięcia :( .
Z pozdrowieniami.
Załączniki
IMG_20220709_162949~2.jpg
IMG_20220709_162928~2.jpg
IMG_20220710_115508~4.jpg
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Telefon MB A10?

Post autor: staszeks »

Marcin K. pisze: sob, 6 sierpnia 2022, 09:57 Cześć. Wpadły mi w ręce totalne zwłoki a raczej sama obudowa telefonu miejskiej baterii. Po otwarciu okazało się, że w środku prócz schematu nie ma nic. Zdjęcia i schemat umieszczam poniżej. Szukałem jakichkolwiek informacji n/t tego modelu lecz z zerowym skutkiem. Miałem nawet spodnią część od podobnego modelu lecz nie pasuje.
Czy ktoś może się spotkał z takim modelem telefonu MB A10? Są jakieś zdjęcia jak wyglądał w środku? Mam induktor, kondensator i widełki z innego telefonu który poświęciłem na części ale induktor jest uszkodzony, w ogóle nie daje napięcia :( .
Z pozdrowieniami.
Chyba miejscowej w odróżnieniu od centralnej.
Tak mi się wydaje.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Wszystko możliwe Staszku, nie zmienia to jednak postaci rzeczy, że pierwszy raz widzę taki aparat.
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Telefony systemu miejscowej baterii funkcjonowały jeszcze całkiem niedawno.
W latach 70-tych moja Mama była W-ce prezesem GS w Podwiesku koło Chełmna(kujawsko- pomorskie) i przyszła tam i oniemiała ze zdziwienia....jak się z tego dzwoni?
Były tam telefony z induktorem i dzwoniło się na pocztę, gdzie rozmowy łączyła telefonistka, miała ona przy budynku urzędu poletko marchwi i je pieliła, tak więc b.często nie szło się dodzwonić :evil:
Natomiast ojciec pamięta, że spaliła się stodoła, bo telefonistki nie było.....biedne wsie na Kociewiu, centrale MB były bardzo długo.
Ja pamiętam jeszcze czasy gdy ojciec był pracownikiem cywilnym LWP w JW Grupa, 3km od mojego domu, końcówka lat 80-tych, też tam zdarzały się takie telefony linii wewnętrznej.
Pamiętam jak w latach 90-tych, w "Telexpress" podano, że odłączono ostatnia ręczną centralę, niestety nie pamiętam gdzie to było.
Największym dziadostwem tego rozwiązania było to, że każdy sobie podsłuchiwał do woli....i telefonistki i "pajęczarze" , którzy wpinali się w linie żeby dzwonić za free.
System ten był latami stosowany w różnych armiach, w kopalniach, na okrętach i tym podobnych systemach telefonii wewnętrznych.
Ale były rozwiązania polowe, w wojsku i kiedyś harcerstwie, że była linia z kabla PKL, często jednoprzewodowa(sic!), drugim przewodem była ziemia.
Telefony pracowały w simplexie, na słuchawce był przycisk jak w "gruszce" od CB.
Mam dwie sztuki aparatów wojskowo-monterskich MB-66, jest to późna, polska modernizacja radzieckich telefonów polowych z II W.Ś.
Telefon MB-66 wygląda tak
MB-66.jpg
zaś jego radzieki pierwowzór TAJ-43
TAJ-43.jpg
Jak widać nie różnią się niczym i na tym oparta była większość telefonów polowych LWP, Armii Czerwonej, również Obrony Cywilnej i harcerstwa.....zresztą nie tylko tyczy się to krajów Układu Warszawskiego, bo te z Bundeswehry były podobne konstrukcyjnie, miały czasem proste układy wzmacniaczy na tranzystorach czy jakimś scalonym wzmacniaczy m.cz,(ale to już był koniec tej epoki)
Polskie i radzieckie konstrukcje były pozbawione elektroniki....miały działać w warunkach wojny nuklearnej(impuls elektromagnetyczny).
W tych aparatach polowych potrzebna jest bateria, w tych dwóch co pokazałem, jest to ogniwo 1,5V, ma ono szklany "cycek", należy go stłuc by aktywować ogniwo.
Tu masz takie ogniwo, kiedyś pełno tego było w magazynach LWP.
Ogniwo.jpg
Oczywiście były łącznice MB
Cywilne
Cywilna_MB.jpg
Wojskowe
ŁP-10.jpg
Z czasem to modernizowano, pchano tam najpierw germanowe, potem krzemowe tranzystory, na sam koniec już nawet i TTL-e, lampy NIXIE i wyświetlacze VFD i LED....w końcu porzucono tą technologię.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Cześć. Jak działają i do czego służyły telefony typu MB to ja wiem, nie wiem tylko nic na temat tego modelu aparatu. Dlatego zapytałem czy miał ktoś do czynienia z takim modelem?
Miłego dnia!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

A propos induktorów,to bywają na pewnych wiadomych aukcjach i przynajniej niedawno były tanie.
Pozdrawiam,
Jacek
PS: ja mam od bardzo dawnych czasów domorosłą latarkę -zasilacz, zrobioną na takim induktorze.
Żaróweczka na 110V i mały prąd i przełączenie na zasilacz transformatorowy 6V,który pędził onegdaj"Kolibra"
w sytuacjach awaryjnych:-)
Do tego trzeba się było trochę najeść,aby potem pokręcić trochę korbką przez jakiś czas.
ODPOWIEDZ