Trafo zasilajace buczy po założeniu ekranu

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Trafo zasilajace buczy po założeniu ekranu

Post autor: kotok »

Mam następujący problem z transformatorem zasilającym, toroidalnym 150VA. Transformator działa prawidłowo, napięcia ok, jest prawie bezgłośny, zamocowany na tradycyjnym metalowym deklu i gumowych podkładkach, nie grzeje się za bardzo. Dopiero jak osłoni się puszką z blachy stalowej 1mm ,zaczyna buczeć i nie nadaje się do audio ze względu na głośność pracy. Ma ktoś z kolegów jakiś pomysł na rozwiązanie problemu? Pierwszy raz spotkałem się z takim "efektem"
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Trafo zasilajace buczy po założeniu ekranu

Post autor: Einherjer »

kotok pisze: pn, 12 lipca 2021, 15:23 Mam następujący problem z transformatorem zasilającym, toroidalnym 150VA. Transformator działa prawidłowo, napięcia ok, jest prawie bezgłośny, zamocowany na tradycyjnym metalowym deklu i gumowych podkładkach, nie grzeje się za bardzo. Dopiero jak osłoni się puszką z blachy stalowej 1mm ,zaczyna buczeć i nie nadaje się do audio ze względu na głośność pracy. Ma ktoś z kolegów jakiś pomysł na rozwiązanie problemu? Pierwszy raz spotkałem się z takim "efektem"
Czy metalowy dekiel styka się z puszką? To brzmi jakby puszka tworzyła zwarty zwój, a to jest możliwe tylko jeśli mocowanie w środku i obudowa tworzą pętlę.
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Einherjer pisze: pn, 12 lipca 2021, 15:33
Czy metalowy dekiel styka się z puszką? To brzmi jakby puszka tworzyła zwarty zwój, a to jest możliwe tylko jeśli mocowanie w środku i obudowa tworzą pętlę.
Nie- od dekla z nakrętką do puszki jest ok1cm luzu.Właśnie wygląda to na zwój zwarty ale nie widzę go....
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Należy zastosować miedzianą/mosiężną śrubę mocującą i wycentrować puszkę.W rozwiązaniach lepszych sprzętów dodatkowo zalewa się transformator masą wygłuszającą. :D
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam.
kotok pisze: pn, 12 lipca 2021, 15:23 Mam następujący problem z transformatorem zasilającym, toroidalnym 150VA. Transformator działa prawidłowo, napięcia ok, jest prawie bezgłośny, zamocowany na tradycyjnym metalowym deklu i gumowych podkładkach, nie grzeje się za bardzo. Dopiero jak osłoni się puszką z blachy stalowej 1mm ,zaczyna buczeć i nie nadaje się do audio ze względu na głośność pracy. Ma ktoś z kolegów jakiś pomysł na rozwiązanie problemu? Pierwszy raz spotkałem się z takim "efektem"
Opis trochę mało precyzyjny, przydały by się jakieś zdjęcia, ale czy puszka osłony styka się z metalową podstawą na której jest zabudowany transformator?
Jeśli tak to powstaje zwarty zwój za sprawą metalowej śruby łączącej. Spróbuj podłożyć dystans pod osłonę tak aby puszka miała niewielką szczelinę i nie stykała się z podstawą, lub zastosuj niemetalowy element mocujący transformator do chassis do którego będzie mocowana puszka osłony.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Zrobię zdjęcia. Kilkanaście moich konstrukcji miało takie właśnie rozwiązanie i wszystko było OK. Na jednym mocowaniu są dwa transformatory: żarzenia i anodowe. Jedno buczy , drugie nie.
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Tak to wygląda. Bez puszki metalowej jest cisza. Z puszką buczy dolny transformator.
Załączniki
6c.jpg
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Można wykonać proste testy.Zdemontować mocowanie {śrubę i metalowe dociski} i ew. odwrócić transformator.Można także wykonać pomiar prądu jałowego z puszką i bez.Dolny transformator ma większą średnicę,więc wpływ jego pola na puszkę jest silniejszy. :D
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Zdemontowałem całe mocowanie transformatorów czyli śrubę i metalowy dekiel i nie przyniosło to żadnej poprawy. Teraz trafa leżą na gumowej podkładce i nie mają połączenia z chassi. Pokombinuję jeszcze ze zmianą położenia transformatora.Chyba to wina konstrukcji , sposobu nawinięcia bo poprzednie transformatory z tej firmy ( Telto) nie miały takich objawów.
Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Jurek O »

Myślę, iż nic na to nie poradzisz. Wiele transformatorów toroidalnych przeszło mi przez łapy i tylko kilka było bezgłośnych. Przeważnie transformatory kupuję w toroidy.pl. Do konstrukcji gdzie jest wymagana bezgłośna praca zamawiam zawsze transformator w wykonaniu "Audio". Niestety są to spore dodatkowe koszty. Jednak niektóre standardowe transformatory po pewnym czasie przestawały buczeć.
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Jurek O pisze: wt, 13 lipca 2021, 19:08 Jednak niektóre standardowe transformatory po pewnym czasie przestawały buczeć.
Jaka może być tego przyczyna? ponad 30 lat kupuję toroidy i kiedyś nie miałem z nimi takich problemów.Mam złożyć reklamację i powiedzieć ,że wszystko jest ok tylko buczy, jak trafo osłonię puszką ekranującą ?
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
Dziękuje za zdjęcie, jak to się mówi jeden obraz znaczy więcej niż 1000 słów :D .
Twój problem wynika jak mi się wydaje z powodu pola elektromagnetycznego transformatora, a właściwie z wzajemnego oddziaływania transformatora i osłony metalowej.
Dolny transformator jest większej mocy niż górny, a drut jego uzwojenia nie jest odpowiednio naciągnięty, zaś osłona metalowa ma dużą wysokość przy takim ułożeniu transformatorów i brak jej dostatecznej sztywności przy grubości blachy 1 mm. Dlatego po nałożeniu na transformator zarówno osłona jak i transformator rezonują w takt zmian częstotliwości prądu,
Tyle o przyczynie, jak jej zaradzić ? Mogę podać kilka sposobów, ale trzeba będzie poeksperymentować który okaże się najbardziej skuteczny.
Spróbował bym zastosować filc techniczny. Jeden krążek pod dolny transformator o takiej średnicy aby puszka się na nim wspierała. Drugi krążek pomiędzy transformatory tak ułożone delikatnie skręcamy z chassis. I teraz najważniejsze na dolnym transformatorze nawijamy pasek filcu po obwodzie o szerokości dolnego transformatora, tak aby osłona bardzo ciasno na niego wchodziła. Następnie zakładamy osłonę bez skręcania z transformatorami. Odpowiednio ciasne spasowanie zapewni mocowanie puszki i powinno usunąć brzęczenie. W ostateczności można punktowo przykleić filc do transformatora i osłonę do filcu.
Drugi sposób był już podany mianowicie zalanie w puszce obu transformatorów odpowiednią żywicą, sposób ostateczny gdyż transformatorów raczej się już z tego niewydostanie.
Zamiana miejscami transformatorów górny na dół dolny do góry.
Zmiana materiału puszki na aluminium, które nie ma własności magnetycznych.
Ze zdjęcia wynika jedna sprawa niezbyt poprawne ułożenie transformatorów, sieciowego i głośnikowych. Są zdecydowanie za blisko, a głośnikowe mają sporo " luzu " do boku chassis.
kotok pisze: wt, 13 lipca 2021, 20:02 Jaka może być tego przyczyna? ponad 30 lat kupuję toroidy i kiedyś nie miałem z nimi takich problemów.Mam złożyć reklamację i powiedzieć ,że wszystko jest ok tylko buczy, jak trafo osłonię puszką ekranującą ?
Przyczyną jest ekonomia, która jest ważniejsza niż prawa elektrotechniki. 30 lat temu bardziej zwracano uwagę na jakość i poprawność wykonania. Podam prosty przykład transformator toroidalny 120 VA wykonany w latach 90-tych XX wieku i współcześnie wykonany też o mocy 120 VA, który jest znacząco mniejszy i ma ostrzeżenie o " wysokiej temperaturze w czasie pracy co grozi pożarem " w ten sposób poinformowano klienta o " walorach " takowego transformatora.
Jeśli już decydujemy się na transformator toroidalny żądajmy wykonania " audio " niestety sporo droższego w rozliczeniu, oraz antywibtacyjnych podkładek.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Dziękuję za odpowiedź. Transformatorów nie da się bardziej rozsunąć.Puszka ekranująca ma wewnętrzne wywinięcie , które nie pozwala bardziej zwiększyć szczeliny między trafami. Tak jak pisałem wcześniej, tych wzmacniaczy zrobiłem kilkanaście, w takiej topologii i nie było tego problemu. Odsyłam trafo do producenta. Szkoda czasu. W PN nie ma specyfikacji "transformator do audio" To wymysł nawijaczy aby zwiększyć zysk.Czas chyba na emeryturę.....
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

I jeszcze dla przypomnienia i ścisłości: Nie buczy, brzęczy obudowa, puszka metalowa tylko sam transformator ,po zamknięciu go w metalowym kubku.
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
Czyli moje rady są nietrafione, bo myślałem o puszce na transformatorach sieciowych. A puszka jest wspólna dla wszystkich transformatorów.
kotok pisze: śr, 14 lipca 2021, 15:15 I jeszcze dla przypomnienia i ścisłości: Nie buczy, brzęczy obudowa, puszka metalowa tylko sam transformator ,po zamknięciu go w metalowym kubku.
Czyli " bubel " i to za ciężka kasę :evil: :evil: . Dlatego ja sam unikam transformatorów toroidalnych nawijanych przez firmy i stosuje kształtkowe, które sam wykonuje. Więc wiem co mam :mrgreen: .
Pozdrawiam.
Mark Twain
ODPOWIEDZ