Witam!Marek7HBV pisze: ↑wt, 6 kwietnia 2021, 12:47 Fajnie jest tak pisać w nieskończoność-nie nudzi się.Ale do czasu.Jakby chcieli Koledzy przerwać dysputę,to wystarczy transformator z podłączonym antyszeregowo uzwojeniem 20V{oczywiście z wtórnym 250V}.Następnie dać 120 omów/prostownik/kondensator/510 omów/kondensator,a na żarzenie 0,47{5W} i wszystko będzie dobrze.Ale możemy ciągnąć dalej ten temat
.
![]()
Przed chwilą skontaktowałem się z działem technicznym Sizei i odpowiedziano mi że NIE WOLNO używać uzwojeń wtórnych do "zbijania" napięcia.
Izolacja między uzwojeniem pierwotnym a wtórnym jest na kilka kV natomiast między wtórnymi jest to 600V i powiedziano mi, że może ale nie musi przebić. Jako, że "karabin raz w roku strzela sam" wolę nie ryzykować, zastosuję autotransformator, wykonany z transformatora 220/18-20V, konsultant powiedział, że mam zastosować złomowe trafo z Allegro za grosze, o mocy 15-20VA.
Mogę natomiast wykorzystać uzwojenie 20V antyszeregowo z uzwojeniem 250V.
Zastosowałem testowo transformator toroidalny 230/18V, w połączeniu antyszeregowym i uzyskuję około 230V czyli tyle na ile był zaprojektowany transformator Sizei.
Przy zasilaniu napięciem 227-230V, uzwojenie 250V, połączone antyszeregowo z uzwojeniem 20V, daje jałowo 250V, uzwojenie żarzenia daje 6,9V jałowo.
Dziś poszukam na Allegro starego trafa 220/18-20V o mniejszych wymiarach(pełno tego jest) i mocy 20VA i kupię rezystor do "zbicia" napięcia żarzenia bo takiego w moich "przydasiach" nie mam.
Co do tego rezystora w żarzeniu to 0,47R chyba za duży, lampy wzmacniacza biorą na żarzenie 1,86A, tyle wskazywał amperomierz zasilacza.
Oczka magiczne EM84 biorą na żarzenie w sumie 400mA
Razem wychodzi 2,25A
Uzwojenie da te około 7V co daje
R=U/I
7-6,3= 0,7R, jakby przyjąć 6,5V żarzenia to rezystor 0,47R powinien być OK.
Teraz sprawa napięcia anodowego.
Czyli 120R przed prostownikiem, potem mostek, kondensator/ 510R/ kondensator?
Jakiej pojemności mają być te kondensatory, mam dwie sztuki 100uF 450V i dwa 47uF 400V, prosiłbym o schemat od kolegi Marek7HBV.
Ile będzie na wyjściu pod podanym obciążeniem?
Mam dwa rezystory 120R z obejmami, może jeden zostawić na wyjściu do regulacji tak na wypadek "W"?
Mocowanie nie problem, mam w szopie rozwaloną mikrofalówkę(jest tam płytka mikowa, której użyję jako izolatora między oporami), pręt gwintowany M3 i nakrętki też mam.
Czyli to powinien być sposób?
P.S.
Mam chyba przyczynę zawyżonego napięcia w sieci, dziś idąc przez wieś naliczyłem kilka instalacji fotowoltaicznych na mojej linii- to wyrasta jak grzyby po deszczu
Kupiłbym to trafo
https://allegro.pl/oferta/transformator ... 9668496927
lub większy(chyba bez sensu)
https://allegro.pl/oferta/transformator ... 9965374145