Przedwzmacniacz lampowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Przedwzmacniacz lampowy
Mam takie pytanko jakich lamp zamiennikow moge uzyc do tego przedwzmacniacza oprócz ECC88 bo jakos ich nie umiem nigdzie znalezc
;/ czy moge uzyc E88CC ??? jak tak to czy musze zmieniac cos w schemacie ????
;/ czy moge uzyc E88CC ??? jak tak to czy musze zmieniac cos w schemacie ????
- Załączniki
-
- przedwzmacniacz na lampach ECC88.pdf
- (317.11 KiB) Pobrany 484 razy
Możesz użyć E88CC albo 6N23P, ale mało polecam ten układ (jest o nim wątek na forum "Przedwzmacniacz z EdW - dawno temu).
Moge ci nawet sprzedać polutowaną płytke, bo używam tylko zasilacza (też nie wynalazek
)
Tak na serio to chyba nie warto go robić, za tą kase można zrobić coś lepszego.
Niech się fachowcy wypowiedzą
Moge ci nawet sprzedać polutowaną płytke, bo używam tylko zasilacza (też nie wynalazek

Niech się fachowcy wypowiedzą

Tzn jeśli przedwzmacniacz jest potrzebny, to wybierz jakiś porządny preamp np . ze strony http://jogis-roehrenbude.de/
A jeśli przedzwmacniacz jest w torze sygnałowym tylko dla frajdy budowy to może spróbuj zrobić jakiś inny prosty układ - wzmacniacz słuchawkowy (da rade na ECC88 - spokojnie), odbiornik radiowy (dołączysz do swojego wzmacniacza, z prostym reakcyjniakiem sobie poradzisz.) A może prosty wzmacniacz (np. na ECL86).
Z rzeczy które są w torze sygnału to jeszcze chyba został korekto graficzny...
pozdrawiam
A jeśli przedzwmacniacz jest w torze sygnałowym tylko dla frajdy budowy to może spróbuj zrobić jakiś inny prosty układ - wzmacniacz słuchawkowy (da rade na ECC88 - spokojnie), odbiornik radiowy (dołączysz do swojego wzmacniacza, z prostym reakcyjniakiem sobie poradzisz.) A może prosty wzmacniacz (np. na ECL86).

pozdrawiam
Niestety stronka nie dziala . A chce sobie zrobic przedwzmacniacz a potem dorobic zamiast tranzystorow lampówke a jak narazie to potrzebuje przedwzmaka do tej koncowki mocy :/ , a cyfrowych albo analogowych na scalakach nie bede robil bo sa kijowe alboza drogie w porownanio do lamp a jakos lamp jest jak dlamnie lebsza od tranzystorow 

A, myślałem że masz integre 
serwer nie ma gwiazdki, a ja nie wpisałem www -> http://www.jogis-roehrenbude.de
Schematów raczej nie mam, może ktoś coś zapoda. Na jogim też są bardziej lub mniej udane projekty bo różni ludzie przysyłają.

serwer nie ma gwiazdki, a ja nie wpisałem www -> http://www.jogis-roehrenbude.de
Schematów raczej nie mam, może ktoś coś zapoda. Na jogim też są bardziej lub mniej udane projekty bo różni ludzie przysyłają.
A takie jedno pytank czy ta lampa E88CC moge uzyc ale bez zmiany schematu i elemetow w nim czy jakies trzeba zmienic a jak tak to jakie ???? czy zasilacz wystarczy taki sam jak do lampy ECC88 jak patrzalem to działaja na takie same napiecie
A zapomniał bym jak tak moge obojetnie która wsadzic do tego ukladu to czy sie różnią dokladnie te lampy ???
pozdrawiam i wielkie dzieki za Pomoc
A zapomniał bym jak tak moge obojetnie która wsadzic do tego ukladu to czy sie różnią dokladnie te lampy ???
pozdrawiam i wielkie dzieki za Pomoc

- Deiwid
- 250...374 postów
- Kontakt:
Witam
W załączniku schemat naprawde prostego przedwzmacniacza.
Pracuje na lampie PCC88. choć moża wpakować do niego też 6N2P i ECC83.
Była to moja pierwsza konstrukcja lampowa
Jak znajde chwilke czasu to przerobie ten schamat ( rysowałem go dość dawno temu, i łatwiej było mi nakreślić coś takiego nić właściwy schemat połączeń dla tej lampy:). ehh to były czasy lol ) chociaż myśle że dla początkującego "lampowca" łatwiej będzie składać coś na takim schemacie. jest to widok od "góry"
Dla PCC88 Napięcie zazenia 7.6 V, anodowe 8V, katodowe 0,23V, .
Pozdro
W załączniku schemat naprawde prostego przedwzmacniacza.
Pracuje na lampie PCC88. choć moża wpakować do niego też 6N2P i ECC83.
Była to moja pierwsza konstrukcja lampowa

Dla PCC88 Napięcie zazenia 7.6 V, anodowe 8V, katodowe 0,23V, .
Pozdro