Przedwzmacniacz lampowy

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Thor
10...14 postów
10...14 postów

Przedwzmacniacz lampowy

Post autor: Thor »

Mam takie pytanko jakich lamp zamiennikow moge uzyc do tego przedwzmacniacza oprócz ECC88 bo jakos ich nie umiem nigdzie znalezc
;/ czy moge uzyc E88CC ??? jak tak to czy musze zmieniac cos w schemacie ????
Załączniki
przedwzmacniacz na lampach ECC88.pdf
(317.11 KiB) Pobrany 484 razy
szalony

Post autor: szalony »

Możesz użyć E88CC albo 6N23P, ale mało polecam ten układ (jest o nim wątek na forum "Przedwzmacniacz z EdW - dawno temu).

Moge ci nawet sprzedać polutowaną płytke, bo używam tylko zasilacza (też nie wynalazek :x) :D Tak na serio to chyba nie warto go robić, za tą kase można zrobić coś lepszego.

Niech się fachowcy wypowiedzą ;)
Thor
10...14 postów
10...14 postów

A co polecasz jaki ukald a dodam ze jestem poczatkujacy z lampami :P najlepiej jak bys schemacik zamiescial a i dodam ze to chcialem podlaczyc do koncowki mocy zrobionej na tranzystorach
szalony

Tzn jeśli przedwzmacniacz jest potrzebny, to wybierz jakiś porządny preamp np . ze strony http://jogis-roehrenbude.de/

A jeśli przedzwmacniacz jest w torze sygnałowym tylko dla frajdy budowy to może spróbuj zrobić jakiś inny prosty układ - wzmacniacz słuchawkowy (da rade na ECC88 - spokojnie), odbiornik radiowy (dołączysz do swojego wzmacniacza, z prostym reakcyjniakiem sobie poradzisz.) A może prosty wzmacniacz (np. na ECL86). ;) Z rzeczy które są w torze sygnału to jeszcze chyba został korekto graficzny...

pozdrawiam
Thor
10...14 postów
10...14 postów

Niestety stronka nie dziala . A chce sobie zrobic przedwzmacniacz a potem dorobic zamiast tranzystorow lampówke a jak narazie to potrzebuje przedwzmaka do tej koncowki mocy :/ , a cyfrowych albo analogowych na scalakach nie bede robil bo sa kijowe alboza drogie w porownanio do lamp a jakos lamp jest jak dlamnie lebsza od tranzystorow :P
szalony

A, myślałem że masz integre ;)

serwer nie ma gwiazdki, a ja nie wpisałem www -> http://www.jogis-roehrenbude.de

Schematów raczej nie mam, może ktoś coś zapoda. Na jogim też są bardziej lub mniej udane projekty bo różni ludzie przysyłają.
Thor
10...14 postów
10...14 postów

Hmm pewnie duzo bedzie tam schematow ale ja nie znam niemieckiego :/ a schemaciki by sie przydaly bo mi bardzo zalezy na tym przedwzmacniaczu :] zeby byl wmiare prostu ale i tez czesci do niego nie byly mega drogie :P i zeby dalo sie narazie podlaczyc do tranzystorów :P
Thor
10...14 postów
10...14 postów

A takie jedno pytank czy ta lampa E88CC moge uzyc ale bez zmiany schematu i elemetow w nim czy jakies trzeba zmienic a jak tak to jakie ???? czy zasilacz wystarczy taki sam jak do lampy ECC88 jak patrzalem to działaja na takie same napiecie
A zapomniał bym jak tak moge obojetnie która wsadzic do tego ukladu to czy sie różnią dokladnie te lampy ???

pozdrawiam i wielkie dzieki za Pomoc :)
Awatar użytkownika
Deiwid
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: Deiwid »

Witam
W załączniku schemat naprawde prostego przedwzmacniacza.
Pracuje na lampie PCC88. choć moża wpakować do niego też 6N2P i ECC83.
Była to moja pierwsza konstrukcja lampowa :) Jak znajde chwilke czasu to przerobie ten schamat ( rysowałem go dość dawno temu, i łatwiej było mi nakreślić coś takiego nić właściwy schemat połączeń dla tej lampy:). ehh to były czasy lol ) chociaż myśle że dla początkującego "lampowca" łatwiej będzie składać coś na takim schemacie. jest to widok od "góry"
Dla PCC88 Napięcie zazenia 7.6 V, anodowe 8V, katodowe 0,23V, .
Pozdro
Załączniki
lampa_504.jpg
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Thor pisze: A zapomniał bym jak tak moge obojetnie która wsadzic do tego ukladu to czy sie różnią dokladnie te lampy ???
E88CC to wykonanie specjalne lampy ECC88 o podwyższonej żywotności prawdopodobnie wersja wojskowa. Można swobodnie zamieniać.
Thor
10...14 postów
10...14 postów

Wielkie dzieki za pomoc jak bedzie cie mieli jakies fajne schemaciki przedwzmacniaczy na lampkach albo wzmacniaczy to mozecie tu zamiescic zawsze :P chcetnie ogladne i cos sobie wybiore :D:D:D

Pozdrawiam i jeszce raz dzieki za pomoc :]
ODPOWIEDZ