Wzmacniacz gitarowy EL84 SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Re: Wzmacniacz gitarowy EL84 SE
Wróciłem z urlopu. Dokręciłem narożniki, stopki, uchwyt. Jutro zabiorę sie za ściankę z gniazdem głośnikowym.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Zakończyłem prace przy zestawie.
No to czekamy na jakiś filmik z testów tego wzmacniacza.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Jak się trochę podciągnę w brzdąkaniu i będę miał czym to na pewno nagram jakieś wypociny.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Teraz będzie ku przestrodze. Zauważyłem że w upalne dni Tolex na wzmacniaczu robi się dziwnie miękki na zaokrągleniach. Dodatkowo przy graniu w górnej wewnętrznej części z tyłu sprawiał wrażenie jakby odchodził od sklejki. Dziś poznałem przyczynę. Wyjąłem chassis z drewnianej obudowy i lekko podgrzałem wspomniany fragment Tolexu suszarką do włosów i to z dość dużej odległości. No i zaczął się sam odklejać od sklejki! Idąc za ciosem zacząłem ogrzewać resztę obudowy i bez problemu odkleiłem całość. Wniosek: klej kontaktowy w sprayu AdamHall to pomyłka, nie nadaje się do oklejania wzmacniaczy, co więcej, sądzę że nie nadaje się i do kolumn które narażone są na działanie słońca itp. Temperatura w okolicach 40-50stopni ( w lampiaku o taką nie trudno) powoduje coś w rodzaju upłynnienia spoiny i Tolex zaczyna się odklejać.
Klej na Tolexie i na skrzynce po rozklejeniu przypominał coś w rodzaju lepu na muchy. Nie wysycha. Kompletna porażka.
Jako że miałem jeszcze kawałek Tolexu postanowiłem pokryć obudowę nowym materiałem używając tego samego kleju co do kolumny.
Samo usunięcie starego kleju to godzina zmywania rozpuszczalnikiem NITRO sklejki, skrobanie tego czego nie udało się załatwić rozpuszczalnikiem, potem papier 120 i jeszcze raz NITRO.
Dopiero po dwóch godzinach oczyściłem sklejkę do stanu w którym można było ją okleić ponownie. Użyłem kleju którym oklejałem kolumnę. Jest tak mocny że po sklejeniu i próbie oderwania na sklejce zostaje siatka z materiału oderwana od Tolexu. Po oklejeniu włączyłem wzmacniacz na dwie godziny w Standby, lampy nagrzały dość mocno obudowę a Tolex nawet nie drgnie a poprzednio po 30 minutach już był odklejony.
Gdzieś czytałem że klej Adam Hall to kiepski pomysł ale nie uwierzyłem, teraz już wiem że to strata czasu i pieniędzy.
Klej na Tolexie i na skrzynce po rozklejeniu przypominał coś w rodzaju lepu na muchy. Nie wysycha. Kompletna porażka.
Jako że miałem jeszcze kawałek Tolexu postanowiłem pokryć obudowę nowym materiałem używając tego samego kleju co do kolumny.
Samo usunięcie starego kleju to godzina zmywania rozpuszczalnikiem NITRO sklejki, skrobanie tego czego nie udało się załatwić rozpuszczalnikiem, potem papier 120 i jeszcze raz NITRO.
Dopiero po dwóch godzinach oczyściłem sklejkę do stanu w którym można było ją okleić ponownie. Użyłem kleju którym oklejałem kolumnę. Jest tak mocny że po sklejeniu i próbie oderwania na sklejce zostaje siatka z materiału oderwana od Tolexu. Po oklejeniu włączyłem wzmacniacz na dwie godziny w Standby, lampy nagrzały dość mocno obudowę a Tolex nawet nie drgnie a poprzednio po 30 minutach już był odklejony.
Gdzieś czytałem że klej Adam Hall to kiepski pomysł ale nie uwierzyłem, teraz już wiem że to strata czasu i pieniędzy.
-
- 125...249 postów
Opisywałem podobny problem w jednym z wątków na tym forum, dotyczącym kopii wzmacniacza JTM45 zrobionego dla kapeli happysad. Testowałem różne kleje i po testach jak również długich rozmowach z Markiem Karaskiem z Amptone mogę polecić klej SG5 z oferty Amptone. Praca z nim jest przyjemna a efekt doskonały. Nawet rogi wzmacniacza wykonane bez narożników nie wymagają podklejania np super klejem i po kilku latach na scenie nadal wyglądają idealnie.
Ktoś wie czemu nie mogę dodać zdjęcie kleju robiąc to z telefonu?
Ktoś wie czemu nie mogę dodać zdjęcie kleju robiąc to z telefonu?

- slawekmod
- 1875...2499 postów
Witam, tak wiem, czytałem Twój opis, niestety za późno. Szukałem SG5 ale był niedostępny. Easy Home 531 którego użyłem wygląda na porządny klej. Nie odchodzi pod wpływem temperatury. Dziś wklejając tabliczkę musiałem usunąć kawałek tolexu. na sklejce została siatka, musiałem ją zeskrobywać.
Jedyne co mi zostało to zamieścić próbki ale muszę to czymś nagrać.
Jedyne co mi zostało to zamieścić próbki ale muszę to czymś nagrać.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Zafundowałem sobie prosty multiefekt Zoom-a G1Xon. Większość presetów jest do wywalenia ale już wymieniłem kilka na inne. Jest do tego modelu program ToneLib i za jego pomocą można poprzez USB konfigurować poszczególne ścieżki efektów.
Multiefekt wpinałem zarówno w wejście gitarowe wzmacniacza jak i na samą końcówkę. Przy wpięciu do Input zmniejszyłem czułość Gainem oraz ustawiłem korektor na powiedzmy neutralne brzmienie. Reverb we wzmacniaczu na zero. Nie było żadnych problemów z taką konfiguracją i zagrało to fajnie.Przy wpięciu pod samą końcówkę reverb również skręciłem na zero i też zagadało to dobrze.
Wpiąłem więc Zoom-a całkowicie do pętli - żadnych problemów, żadnych gwizdów i sprzężeń od pętli mas itp. Dodatkowo mogę regulować w prosty sposób barwę dźwięku. Umieszczenie pętli w tym wzmacniaczu to był bardzo dobry pomysł. Nie żałuję ani minuty poświęconej na budowę wzmacniacza/kolumny chociaż miałem chwile zwątpienia.
Drut uziemienia muszę oczywiście wymienić
Multiefekt wpinałem zarówno w wejście gitarowe wzmacniacza jak i na samą końcówkę. Przy wpięciu do Input zmniejszyłem czułość Gainem oraz ustawiłem korektor na powiedzmy neutralne brzmienie. Reverb we wzmacniaczu na zero. Nie było żadnych problemów z taką konfiguracją i zagrało to fajnie.Przy wpięciu pod samą końcówkę reverb również skręciłem na zero i też zagadało to dobrze.
Wpiąłem więc Zoom-a całkowicie do pętli - żadnych problemów, żadnych gwizdów i sprzężeń od pętli mas itp. Dodatkowo mogę regulować w prosty sposób barwę dźwięku. Umieszczenie pętli w tym wzmacniaczu to był bardzo dobry pomysł. Nie żałuję ani minuty poświęconej na budowę wzmacniacza/kolumny chociaż miałem chwile zwątpienia.
Drut uziemienia muszę oczywiście wymienić

A zamieściłbyś może pełen schemat tego wzmacniacza?
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Nie wiem czy jest sens. Nie mam programow do narysowwnia schematow a recznie to zejdzie duzo czasu. W tym wzmcniqczu nie ma niczego niezwyklego.To preamp Atomica 5, koncowka 16 z dorobionym Presence. Pomiedzy nimi petla thn.technik Zmiana jest taka źe zminilem wzmocnienia stopni pętli i zminilem delikatnie elementy w okolicy podłaczenia poglosu. W siatce pierwszej lampy preampu zmienilem rezystor z 68k na chyba 2.2k co zmniejszylo zdecydowanie szumy bez zadnych widocznych skutkow ubocznych.
No właśnie o te zmiany mi chodzi. To narysuj przynajmniej to co masz pomiędzy preampem a końcówką. Nawet na kartce i zrób zdjęcie. Do mnie przemawia pismo obrazkowe niestety.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Nie pamiętam wartości elementów, jak wyciągnę chassis ze środka to pomierzę elementy. Z tego co na pewno zrobiłem to zrezygnowałem z dzielnika napięcia ( 470k/120k)w okolicach potencjometru master gdyż na wejściu pętli był już dzielnik którego rezystory odpowiednio dobrałem. Sam potencjometr Master przeniosłem za pętlę. W pętlę jest jeszcze włączony pogłos na 2xPT2399 , na płytce pętli musiałem wyrzucić jeden czy dwa rezystory i zmienić wartości dwóch innych żeby pogłos działał prawidłowo. Przed zmianą był jakiś problem z uzyskaniem odpowiedniego poziomu pogłosu przy regulacji potencjometrem Reverb. Układ z dwoma PT2399 jest znacznie lepszy niż z jednym ale postanowiłem zamówić moduł Accutronics BTDR2 i na nim zrobię nowy pogłos. Ponoć nie ustępuje sprężynowemu.
Zrobiłem jeszcze jedną modernizację. W trzecim stopniu pomiędzy siatkę a katodę wstawiłem kondensator o wartości kilkunastu piko. Gdzieś przeczytałem o takim patencie. Nie wprowadziło to zauważalnych zmian w brzmieniu natomiast zmniejszyło poziom upierdliwych szumów. Chyba nawet sprawdzałem to na oscyloskopie. Wzmacniacz i tak szumi ale nie tak jak na początku. Wstawianie kondensatora pomiędzy siatki a masę niewiele zmieniało. Ogólnie było trochę zabawy ale efekt był tego warty.
Wartości elementów i rysunki wrzucę jak pomierzę bo po prostu nie pamiętam.
Zrobiłem jeszcze jedną modernizację. W trzecim stopniu pomiędzy siatkę a katodę wstawiłem kondensator o wartości kilkunastu piko. Gdzieś przeczytałem o takim patencie. Nie wprowadziło to zauważalnych zmian w brzmieniu natomiast zmniejszyło poziom upierdliwych szumów. Chyba nawet sprawdzałem to na oscyloskopie. Wzmacniacz i tak szumi ale nie tak jak na początku. Wstawianie kondensatora pomiędzy siatki a masę niewiele zmieniało. Ogólnie było trochę zabawy ale efekt był tego warty.
Wartości elementów i rysunki wrzucę jak pomierzę bo po prostu nie pamiętam.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
BTDR-y też są na PT2399.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Zgadza się
I do tego aż trzy.

- slawekmod
- 1875...2499 postów
Zmieniłem logo na bardziej vintage. Tamto mi jakoś nie podchodziło.