Dwóch nowych pacjentów na warsztacie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Re: Dwóch nowych pacjentów na warsztacie
Tak w sumie to ciekawostka bo BYP401-800 ma 1000V napięcia wstecznego więc jedna by raczej też dała rade przy tych 720V. Ciekawe czemu takie zabezpieczenie aż na 3kV wprowadził konstruktor...
Czesc
Podajesz ze jedna dioda ma 1000V zwrotnego. Przy zmianie fazy bedzie na diodzie okolo 1500V roznicowego, co spowoduje, ze bedzie ona strzelac iskrami z radosci. Jest tylko problem: nie wszystcy lubia fajerwerki.
Pozdrowienia
Podajesz ze jedna dioda ma 1000V zwrotnego. Przy zmianie fazy bedzie na diodzie okolo 1500V roznicowego, co spowoduje, ze bedzie ona strzelac iskrami z radosci. Jest tylko problem: nie wszystcy lubia fajerwerki.
Pozdrowienia
W bisie100 prostownik składa się z 4 diod dla anodowego i dwóch dla G2. Mogę zobaczyć jakie są to diody. Dlaczego tam wystarczyły 6 a tu są 10 nie wiem.
-
- 375...499 postów
W BISie100 siedzą w prostowniku 4xBYP600 700R w metalowych obudowach oraz 2xBY238. Może były przypadki przebić i zwiększono pakiet diod w wersji 101.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Myślę, że sprawę załatwiłoby podłączenie warystora równolegle do uzwojenia wtórnego transformatora.
Myślę, że sprawę załatwiłoby podłączenie warystora równolegle do uzwojenia wtórnego transformatora.
Ratujmy stare tranzystory!
Czesc
Jak by dac warystor np: na 100V, to tez by sie mialo piekne efekty wizualne.
Pozdrowienia
Jak by dac warystor np: na 100V, to tez by sie mialo piekne efekty wizualne.
Pozdrowienia
Takie zdjęcie z testów JCMa. Okazało się, że trzeba było podmienić jedną E34L i jedną ECC83 bo powodowały jakies stuki.
Może będzie jeszcze jakiś filmik z testów.
Może będzie jeszcze jakiś filmik z testów.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Myślę, ze warto by dać ten dławik poziomo. On jest samoróbką?
Myślę, ze warto by dać ten dławik poziomo. On jest samoróbką?
Ratujmy stare tranzystory!
Niby dlaczego? Nie jest samoróbką. Pochodzi jak trafa z BISa 101.
Wiadomo już co będzie siedziało w tym drugim wzmacniaczu. Ma być to wzmacniacz pod bas, a więc wybrałem jeden z kanałów Bassmana 135 z całym inwerterem. Końcówka to zapewne będzie Bis 100 bo i co innego.
Dzisiaj posiedziałem trochę nad szaską. Wyciąłem środkową znacznie podziurawioną część chassis i zastąpiłem ten fragment płytką aluminiową. Zamontowałem gniazdo zasilające oraz pozbyłem się tego wgiętego do środka elementu na którym trzymały się gniazda głośnikowe.
Ledwo co a już się skończyło ? Możesz dać trochę dłuższe demo ?
Mam jeszcze 2 nagrania z koncertu ale tez sa minutowe. Na razie nie moge ich zamiescic bo jestem poza krajem i nie mam do nich dostepu.
Co do drugiego wzmacniacza to jakos odlozylem go na polke. Robilem ostatnio obudowe do mojego kranka. Niedlugo pokaze.
Co do drugiego wzmacniacza to jakos odlozylem go na polke. Robilem ostatnio obudowe do mojego kranka. Niedlugo pokaze.