FM na TV Rubens FE 855
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
FM na TV Rubens FE 855
Ostatnio używam zabytkowego TV Rubens FE 855C do odbioru stacji UKF. Niestety jedna z wkładek miała pozrywane zwoje na karkasie. Poskładałem wszystko, pokleiłem karkas i radio zaczęło odbierać, jednak stacje 97.6 i 98.5 "nachodzą" na siebie przez co jednocześnie słychać drugą stację w tle i nie da się tego doregulować rdzeniem. Proszę o jakieś sugestie - jak nawinąć uzwojenia, aby pozbyć się tego efektu. Czy istotna jest ilość zwojów, ich luźne/ścisłe nawinięcie?
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Re: FM na TV Rubens FE 855
Cześć! Rubensa nie znam ale napisz proszę czy są jeszcze inne wkladki od FMu czy tylko ta jedna? I jeśli jest ich więcej to czy na pozostałych kanałach jest dobrze?
Śmiem jednak twierdzić iż Rubens ma zbyt szeroką pośrednią fonii dlatego odbierasz kilka stacji naraz. Podobne historie pamietam w różnych innych TV np. Libra czy nawet Vela gdzie też była możliwość odbioru radia i to właśnie kilkunstacji na raz.
Pozdrawiam.
Śmiem jednak twierdzić iż Rubens ma zbyt szeroką pośrednią fonii dlatego odbierasz kilka stacji naraz. Podobne historie pamietam w różnych innych TV np. Libra czy nawet Vela gdzie też była możliwość odbioru radia i to właśnie kilkunstacji na raz.
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Nigdy nie odebrałem żadnej stacji radiowej FM na Weli czy Librze (mowa o fabrycznym TV bez żadnej przeróbki), wspólny tor wizja/fonia p.cz. 38MHz wymaga dodatkowego sygnału 31,5MHz dla odbioru fonii aby nastąpiła przemiana na detektorze wizji dla otrzymania różnicowej fonii 6,5MHz a skąd ma się, w sygnale radiowym FM w torze wspólnym p.cz. te dodatkowe 31,5MHz brać?
-
- 100...124 posty
Bez dedykowanego toru dla odbioru pojedynczej nośnej FM (czy oscylatora "robiącego" za nośną wizji) to możliwy będzie raczej odbiór przypadkowych stacji FM, których odległość wynosi ok. 6.5 MHz.
-
- 6250...9374 posty
W TV z wydzielonym torem fonii (np. Wisła) i po przezwojeniu wkładek jest teoretycznie możliwość odbioru fonii FM choć dla tak starego TV (ówczesny montaż pierwszych stopni wcz) odbiór w okolicach 100MHz może być ew. pewnym problemem, zakres przestrajania w granicach jednego kanału takiego TV też daje spore ograniczenia, jedna nawet przezwojona wkładka całego zakresu FM nie pokryje.
odbieram czysto kilka stacji -np. TOK FM. zależy mi na PR II (97,6) , stad pytanie, czy zastosowanie większej liczby zwojów i szerokie lub ścisłe nawiniecie da jakiś rezultat.
-
- 3125...6249 postów
Rubensy miały 10 kanałów TV + 2 kanały FM. Spróbuj na sąsiednim kanale dostroić.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
No widzisz, a ja odbierałem. Było słychać kilka stacji na raz. Było to w epoce radia na dolnym paśmie. Możliwe że to z powodu blisko znajdującego się nadajnika.cirrostrato pisze: ↑pn, 26 marca 2018, 06:41 Nigdy nie odebrałem żadnej stacji radiowej FM na Weli czy Librze (mowa o fabrycznym TV bez żadnej przeróbki)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Pośrednio winny jest zbyt silny sygnał przy słabej selektywności. Podobnie miałem w Neptunie 630 pracującym z anteną zbiorczą - stacje UKF na siebie nachodziły. Dopiero włączenie na wejściu tłumika spowodowało, że możliwy był w miarę prawidłowy odbiór np. Programu 2 Polskiego Radia. Niestety, nieustalone stany w układzie odchylania skutkowały dość silnym przydźwiękiem w tle, no i nie służyły zbytnio bezawaryjności odbiornika. Latem 1987 roku mama kupiła mi odbiornik radiowy RS-101 (też podłączony do anteny zbiorczej) i przestałem słuchać radia w telewizorze

Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.