Czeski wzmacniacz gitarowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Czeski wzmacniacz gitarowy
Dzień dobry Wszystkim,
Ostatnio stałem się właścicielem czeskiego wzmacniacza gitarowego JOLANA STANDART i nie jestem w stanie znaleźć o nim żadnych informacji w internecie (zdjęcia i dane w załącznikach). W związku z tym chciał bym zapytać czy może ktoś spotkał się już z takim sprzętem lub jest w stanie ocenić jakiego wzmacniacza jest to kopia (lub na jakim jest wzorowany). Zastanawiam się czy warto próbować go wyremontować i odpalić, jest on niestety w opłakanym stanie. Miałem zamiar w święta przerysować schemat ale po otworzeniu wnętrzności okazało się, że jest tam tak ciasno, że zajęcie to nie będzie procesem szybkim. Tak czy inaczej konstrukcja mnie zaciekawiła i wydaje mi się, że nie jest zbyt popularna. Ciekawe jak grał?
Ostatnio stałem się właścicielem czeskiego wzmacniacza gitarowego JOLANA STANDART i nie jestem w stanie znaleźć o nim żadnych informacji w internecie (zdjęcia i dane w załącznikach). W związku z tym chciał bym zapytać czy może ktoś spotkał się już z takim sprzętem lub jest w stanie ocenić jakiego wzmacniacza jest to kopia (lub na jakim jest wzorowany). Zastanawiam się czy warto próbować go wyremontować i odpalić, jest on niestety w opłakanym stanie. Miałem zamiar w święta przerysować schemat ale po otworzeniu wnętrzności okazało się, że jest tam tak ciasno, że zajęcie to nie będzie procesem szybkim. Tak czy inaczej konstrukcja mnie zaciekawiła i wydaje mi się, że nie jest zbyt popularna. Ciekawe jak grał?
Re: Czeski wzmacniacz gitarowy
A jakie lampy tam siedzą?
Rozczytać da się tylko opis na środkowej lampie i jest to ecc83, pierwsza w rzędzie jest nieczytelna, trzecia a raczej miejsce na trzecią ktoś opisał na obudowie el84. Dodatkowo tam jest jeszcze taka wisząca na przewodach aluminiowa puszka w której też jest podstawka lampy. Niestety raczej te informacje wiele nie pomagają.
Lampy można poznać po wyglądzie, jak się ma jakieś podejrzenia że to określony typ, to można nawet w Google (grafika) upewnić się, albo zaprzeczyć.
Drugi sposób to sprawdzić co jest podłączone do poszczególnych pinów podstawek. Przykładowo lampy ECC81/82/83 są charakterystyczne, bo mają dzielone włókno żarzenia.
Ogólnie po takim sprzęcie można się spodziewać, że w końcówce są dwie EL84 a reszta to ECC83.
Drugi sposób to sprawdzić co jest podłączone do poszczególnych pinów podstawek. Przykładowo lampy ECC81/82/83 są charakterystyczne, bo mają dzielone włókno żarzenia.
Ogólnie po takim sprzęcie można się spodziewać, że w końcówce są dwie EL84 a reszta to ECC83.
Wyjmij lampę bez opisu i zrób jej zdjęcie... wygląda jak EF80 z tej perspektywy...
No faktycznie, miałem nawet napisać, że na wejściu może być pentoda, ale jakoś siły zabrakło ...painlust pisze:wygląda jak EF80
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Nie ma albo nie widzę transformatora głośnikowego...
Chyba jest pomiędzy chassis a przednią ścianką, na wysokości "wiszącej puszki", kawałek widać na zdjęciu Jolana_6.JPG (ostatnie pionowe), u góry po prawej.przemak pisze:Nie ma albo nie widzę transformatora głośnikowego...
Lampa bez opisu, faktycznie wygląda jak EF80 masz oko painlust
Transformator głośnikowy jest. Tak jak pisałem wszystko jest nieźle upchnięte, widać kawałek na ostatnim zdjęciu za uchylonym chassis.
Transformator głośnikowy jest. Tak jak pisałem wszystko jest nieźle upchnięte, widać kawałek na ostatnim zdjęciu za uchylonym chassis.
Człowiek dałby dużo, żeby zobaczyć nastoletniego Jimmiego Page'a z "Defilem" w ręku, ale niestety trzyma "Jolanę"
Do rzeczy, na stronie historyków Jolany jest spis projektów "pana Rużickeho", głównego projektanta z Hradec Kr.,
tutaj
http://www.jolana.info/hradec/ostatni/v ... yroba3.jpg
jest wymieniony przedmiotowy wzmacniacz "Standart"; krótki opis wskazuje na najprawdopodobniej nietypową konstrukcję: "zasilovac kapacitnych snimacou", czyli "wzmaczniacz przetworników/pickupów pojemnościowych", to zdaje się może tłumaczyć pentodę w przedwzmacniaczu. Można się też spodziewać sympatycznych efektów brzmieniowych (dużo "dżdżdżyy") z wykorzystaniem tradycyjnej gitary elektrycznej.
Namawiam na pełną rekonstrukcję, wzmacniacz raczej unikatowy, choć zupełnie niedzisiejszy.
Sama strona Jolany godna przejrzenia, niektóre konstrukcje są niesamowite.

Do rzeczy, na stronie historyków Jolany jest spis projektów "pana Rużickeho", głównego projektanta z Hradec Kr.,
tutaj
http://www.jolana.info/hradec/ostatni/v ... yroba3.jpg
jest wymieniony przedmiotowy wzmacniacz "Standart"; krótki opis wskazuje na najprawdopodobniej nietypową konstrukcję: "zasilovac kapacitnych snimacou", czyli "wzmaczniacz przetworników/pickupów pojemnościowych", to zdaje się może tłumaczyć pentodę w przedwzmacniaczu. Można się też spodziewać sympatycznych efektów brzmieniowych (dużo "dżdżdżyy") z wykorzystaniem tradycyjnej gitary elektrycznej.
Namawiam na pełną rekonstrukcję, wzmacniacz raczej unikatowy, choć zupełnie niedzisiejszy.
Sama strona Jolany godna przejrzenia, niektóre konstrukcje są niesamowite.
Faktycznie na stronie można coś znaleźć, udało mi się trafić na trochę bardziej rozbudowany opis:
http://www.jolana.info/krnov/prvni.html
Przetłumaczyłem opis wzmacniacza:
przenośny wzmacniacz
Jest on przeznaczony do wzmacniania i odtwarzania sygnałów dźwiękowych z elektroakustycznych instrumentów muzycznych, mianowicie gitary elektroakustycznej.
Jako akcesoria do wzmacniacza „Standard” jest dostarczany 2,5 m długości ekranowany przewód łączący na obu końcach wyposażony w miniaturowe złącza, przełącznik dźwięku (solo - akompaniament) o długości 2,5 m z miniaturowym złączem do połączenia tylnego gniazda.
Tłumaczenie "elektroakustycznej" raczej oznacza zwykłą gitarę elektryczną z przetwornikami elektroakustycznymi, jeżeli dobrze kojarzę to standardowy typ przetworników jest własnie nazywany pojemnościowym? oczywiście mogę się mylić.
http://www.jolana.info/krnov/prvni.html
Przetłumaczyłem opis wzmacniacza:
przenośny wzmacniacz
Jest on przeznaczony do wzmacniania i odtwarzania sygnałów dźwiękowych z elektroakustycznych instrumentów muzycznych, mianowicie gitary elektroakustycznej.
Jako akcesoria do wzmacniacza „Standard” jest dostarczany 2,5 m długości ekranowany przewód łączący na obu końcach wyposażony w miniaturowe złącza, przełącznik dźwięku (solo - akompaniament) o długości 2,5 m z miniaturowym złączem do połączenia tylnego gniazda.
Tłumaczenie "elektroakustycznej" raczej oznacza zwykłą gitarę elektryczną z przetwornikami elektroakustycznymi, jeżeli dobrze kojarzę to standardowy typ przetworników jest własnie nazywany pojemnościowym? oczywiście mogę się mylić.
Ostatnio zmieniony wt, 18 kwietnia 2017, 18:27 przez arahno, łącznie zmieniany 1 raz.
To by raczej tłumaczyło obecność "wiszącej puszki", czyli zapewne czułego przedwzmacniacza.kolawski pisze:"zasilovac kapacitnych snimacou", czyli "wzmaczniacz przetworników/pickupów pojemnościowych", to zdaje się może tłumaczyć pentodę w przedwzmacniaczu.
Nawiasem mówiąc, przy przetwornikach pojemnościowych, cokolwiek to by miało oznaczać, można się spodziewać napięcia stałego na wejściu wzmacniacza ...
No właśnie, co jest w tej puszce?
W puszce jest gniazdko na lampę, a przewody z puszki idą do chassis oraz w okolice gniazdek wejściowych. Mi to wygląda na przedwzmacniacz. Powody jego umieszczenia w osobnej puszcze mogą być dwa, albo jest tak czuły, że lepiej jak jest daleko od potencjalnych źródeł zakłóceń, albo chassis zaprojektowano do większego sygnału wejściowego, a potem pojawiła się potrzeba dodania jeszcze jednego stopnia wzmocnienia ...painlust pisze:No właśnie, co jest w tej puszce?
A macie pomysły jaka lampa mogła być zamontowana w tym przedwzmacniaczu?
Konstrukcja ma ciekawe rozwiązania techniczne w dolnej części skrzynki są dwie puste przestrzenie teraz już się domyślam, że jest to miejsce na magazynowanie akcesoriów, przewodu i footswitch-a (szkoda, że go nie mam), w tej przestrzeni był też luźny drewniany element wiszący na przewodzie z gniazdem i czymś poniżej. Zastanawiało mnie co to jest. Oczywiście śruby nie da się odkręcić bo jest zapieczona i wkrętak ją wyłamuje. Później zauważyłem, że była tam też taka dodatkowa tkanina to zamykania tej przestrzeni a ten element to po prostu męska część klipsa odzieżowego żeby wszystko zatrzasnąć. Element był wcześniej wklejony na końcu dolnego schowka.
Konstrukcja ma ciekawe rozwiązania techniczne w dolnej części skrzynki są dwie puste przestrzenie teraz już się domyślam, że jest to miejsce na magazynowanie akcesoriów, przewodu i footswitch-a (szkoda, że go nie mam), w tej przestrzeni był też luźny drewniany element wiszący na przewodzie z gniazdem i czymś poniżej. Zastanawiało mnie co to jest. Oczywiście śruby nie da się odkręcić bo jest zapieczona i wkrętak ją wyłamuje. Później zauważyłem, że była tam też taka dodatkowa tkanina to zamykania tej przestrzeni a ten element to po prostu męska część klipsa odzieżowego żeby wszystko zatrzasnąć. Element był wcześniej wklejony na końcu dolnego schowka.