Nowy domownik Orion Delta
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Re: Nowy domownik Orion Delta
Można też wykorzystać napięcie przełączające TV/AV występujące w eurozłączu (na 8 nóżce) do sterowania przekaźnikiem, ktory załączałby telewizor. Tak mam zrobione w Heliosie - dzięki temu pilotem włączając/wyłączając dekoder robimy to samo z telewizorem
zabytkowość telewizora i funkcjonalność dekodera zostają zachowane.

- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
To dobry pomysł!!
Mam taki dekoder DVBT i zobaczę jak to współpracuje z przekaźnikiem. Przekaźnik włączał będzie telewizor i modulator jednocześnie.
Tam jest sporo miejsca. A główny wyłącznik telewizora będzie włączał napięcie do tunera DVBT + napięcie na przekaźnik.
Znalazłem taką Deltę na Śląsku ale nie mam czasu pojechać.... A był by zapasowy kinol...
Mam taki dekoder DVBT i zobaczę jak to współpracuje z przekaźnikiem. Przekaźnik włączał będzie telewizor i modulator jednocześnie.
Tam jest sporo miejsca. A główny wyłącznik telewizora będzie włączał napięcie do tunera DVBT + napięcie na przekaźnik.
Znalazłem taką Deltę na Śląsku ale nie mam czasu pojechać.... A był by zapasowy kinol...
Robert SP5RF
-
- 375...499 postów
Dobry pomysł
Jedynie przekaźnik należałoby sterować za pośrednictwem tranzystora, bo sygnał dostępny w eurozłączu może go nie uciągnąć.

Można pokombinować z optotriakiem i triakiem. Koszt - ok. 2zł. Odpada problem zasilania przekaźnika i można sterować bezpośrednio z eurozłącza.
Miałem kiedyś podpięty dekoder DVB-T do Elektroniki 409D przez modulator wydłubany ze zwłok odbiornika TV SAT. To był dopiero ubaw.
W "dorosłych", sieciowych telewizorach to nadmiernie nie zawadza, ale te wszystkie małe pizdryczki są z tą plątaniną dodatkowej elektroniki zupełnie nieturystyczne.
Pomijam już fakt, że przeciętny dekoder jest tak nieekonomiczny, że potrafi zeżreć tyle co Elektronika WŁ100...
Miałem kiedyś podpięty dekoder DVB-T do Elektroniki 409D przez modulator wydłubany ze zwłok odbiornika TV SAT. To był dopiero ubaw.

W "dorosłych", sieciowych telewizorach to nadmiernie nie zawadza, ale te wszystkie małe pizdryczki są z tą plątaniną dodatkowej elektroniki zupełnie nieturystyczne.

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Wisława S.
O ile pamiętam te prądożerne telewizorki kineskopowe pobierają około 5-6 W. Tyle co żarzenie przeciętnej pentody głośnikowejzjawisko pisze: Miałem kiedyś podpięty dekoder DVB-T do Elektroniki 409D przez modulator wydłubany ze zwłok odbiornika TV SAT. To był dopiero ubaw.![]()
W "dorosłych", sieciowych telewizorach to nadmiernie nie zawadza, ale te wszystkie małe pizdryczki są z tą plątaniną dodatkowej elektroniki zupełnie nieturystyczne.Pomijam już fakt, że przeciętny dekoder jest tak nieekonomiczny, że potrafi zeżreć tyle co Elektronika WŁ100...

A ile dekoder z modulatorem?
Nie, nie, nie o to chodzi. Telewizor jest dość ekonomiczny (WŁ100 - ok. 6W, 409D - nieco więcej, ok. 7-8W). Dekoder, który jest tu jedynie (niechcianym) dodatkiem już nie. Z tego co kiedyś się orientowałem miniaturowy dekoder w formie wtyczki euro zasilany z zewnętrznego zasilacza 5V pobiera ok. 5-6W. I cała turystyczność oraz ekonomia idzie tam gdzie cały misterny plan w wiadomym filmie. Dekoder może pobierać jakąś część mocy (powiedzmy 1W) jaką pobiera telewizor, ale nie drugie tyle! 
Tanich i łatwo dostępnych dekoderów z wbudowanym modulatorem brak.

Tanich i łatwo dostępnych dekoderów z wbudowanym modulatorem brak.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
Wisława S.
Wisława S.
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
No więc było jak na filmie. TV Orion Delta działa, wygrzany jak trzeba, kinol zdrowy. Umówiłem się z Telewizorkiem52 na odbiór, schodzę do auta a tu telefon: nie przyjeżdżaj, TV nie działa.
Otóż Koledzy potrzebujemy trafo wysokiego napięcia lub cewkę anodową. Może ktoś widział? Może ktoś ma ? Może ktoś wie?
Chętnie kupię.
A może jakieś pomysły?
Frycz.

Otóż Koledzy potrzebujemy trafo wysokiego napięcia lub cewkę anodową. Może ktoś widział? Może ktoś ma ? Może ktoś wie?
Chętnie kupię.
A może jakieś pomysły?
Frycz.
Robert SP5RF
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Proszę zamieścić zdjęcie oryginalnego transformatora linii, postaram poszukać pasującą cewkę WN.
Proszę zamieścić zdjęcie oryginalnego transformatora linii, postaram poszukać pasującą cewkę WN.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
frycz pisze: lub cewkę anodową
AZ12 pisze:postaram poszukać pasującą cewkę WN

Po dwóch miesiącach grania odezwały się mysie siuśki. Bzykło, bzykło i zwarcie międzyzwojowe do masy. Prawdopodobnie czeka mnie dopasowanie jakiegoś naszego TVL-a. Chyba że trafi się jakiś oryginał.
Miałem kiedyś wiele podobnych przypadków że po obsikaniu odbiornika przez kota, mysze, można było myć, szorować, zawsze to g...o wylazło po czasie, zakamuflowane w jakimś zakamarku.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Zapewne podejdzie TVL z Nefryta lub podobnego bez żadnych przeróbek większych. Wymieniałem trafo w Nefrycie, może nawet gdzieś mam drugie tylko nie pamiętam typu 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- frycz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
No i telewizor już w domu. Pięknie gra
Bardzo dziękuję naszemu Koledze Telewizorkowi za cierpliwość, rzetelność, i wymianę mnóstwa elementów...
Radość z oglądanie aparatu sprzed 45 lat - bezcenna

Radość z oglądanie aparatu sprzed 45 lat - bezcenna

Robert SP5RF
Ech,aż się łezka w oku zakręciła.Ze 3 lata temu w moim Magic Shop (niestety padł)była komoda Loewe Opta.Przepiekna i w stanie prawie MINT.TV,radio ,szpulowiec i gramofon.Niestety nie zrobilem zdjęć i nie spisalem modeliu stary dureń!Cud design bo zielonkawy ze starym złotem!.Cena 700 zl.Chodzilem obok niego dlugo ale kobicina by mnie zamordowala bo gabaryty gdańskiej szafy.Ale się sprzedł po pół roku.
Tomasz
Tomasz