Dziękuję bardzo za podesłanie linka do konstrukcji Hetman'a! Świetny wzmacniacz i czuję w sercu że to dokładnie to czego szukałem W załączniku schemat tego co będę próbował złożyć, pierwszy projekt płytki zasilacza oraz wstępna symulacja z psu designera. Mam nadzieję że jest dobrze zaprojektowana, bo to będzie mój pierwszy zasilacz do lampowca w pcb. Jak sądzicie, czy lepiej zaprojektować(lub ładnie się uśmiechnąć do Hetmana ) płytkę pod całość czy robić to PTP? Domyślam się że przy tylu stopniach wzmocnienia nawet niewielkie błędy na płytce mogą skutować sprzężeniami, piskami itp. Co w lutowaniu PTP można łatwo poprawić, a także łatwiej jest wprowadzać modyfikacje.
Płytka zasilacza nie jest dobrze zaprojektowana bo nie uwzględnia obszaru zabronionego pomiedzy mostkiem a pierwszym kondensatorem filtra. Dlaczego pierwsza lampa jest żarzona z niższego napięcia niż pozostałe?
Z zasilaczem painlust ma całkowitą rację - będzie brum. Preamp ma skopaną masę i na 90% też będzie brum z tego powodu.
Główne błędy:
- za bardzo masz pomieszane masy między stopniami,
- przypadkowe podłączenie mas kondensatorów filtrujacych do szyny masy,
- zupełnie w przypadkowych miejscach podłączone masz gainy do szyny masy, a tak się nie robi.
3 stopnie będą Ci na takim PCB brumić a co dopiero 6 Coś bym więcej pewnie znalazł, ale nie mam czasu bo wzmak mam do składania.
painlust pisze:Płytka zasilacza nie jest dobrze zaprojektowana bo nie uwzględnia obszaru zabronionego pomiedzy mostkiem a pierwszym kondensatorem filtra. Dlaczego pierwsza lampa jest żarzona z niższego napięcia niż pozostałe?
Mógłbyś laikowi wyjaśnić co masz na myśli mówiąc obszar zabroniony pomiedzy mostkiem a pierwszym kondensatorem? Pierwszy raz spotkałem się z takim określeniem A z tymi rezystorami 1 ohm myślałem że będą one działały wspólnie z kondensatorami jako filtr RC, tak jak w zasilaczu anodowym i zmniejszą się tętnienia. A propos żarzenia, to czy dobrym pomysłem było umieszczenie po dwa kondensatory, żeby stworzyć coś na kształt zasilania symetrycznego? Wydaje mi się że symetryzacja żarzenia będzie wtedy bardziej efektywna. Przy projektowaniu preampu wzorowałem się mniej więcej na zdjęciach z załącznika. Jak się do tego zabrać? Widzę że projektowanie pcb do tylu stopni to nie jest prosta sprawa... Proszę o jakieś bardziej szczegółowe wskazówki, jakby ktoś umiał zaznaczyć błędy na mojej płytce i wyjaśnić dlaczego tak a nie inaczej to byłbym bardzo wdzięczny. Chciałbym nauczyć się w końcu projektować takie płytki ale nie bardzo wiem gdzie mógłbym się czegoś na ten temat dowiedzieć. Z góry dziękuję za pomoc.
Załączniki
Ostatnio zmieniony czw, 11 lutego 2016, 23:09 przez sarnixo, łącznie zmieniany 1 raz.
W załączniku wrzuciłem płytkę z zaznaczonymi 5-cioma grupami elementów. Czy dobrze rozumuję że elementy z tych grup powinny łączyć się z szyną masy jak najbliżej siebie? Co jeszcze mógłbym poprawić?
EDIT. Dodana także poprawiona płytka zasilacza od strony żarzenia.
Obszar zabroniony to obszar masy pomiędzy mostkiem a pierwszym kondensatorem filtra. Do tego obszaru nie można podłączać NIC bo otrzymamy brum. Na wspomnianych rezystorach w żarzeniu odłoży ci się według prawa Ohma po 0,3V czyli lampa pierwsza będzie żarzona z 5,7V. Zmiejszy ci się oczywiście żywotność tej lampy ale nic więcej.
painlust pisze:Obszar zabroniony to obszar masy pomiędzy mostkiem a pierwszym kondensatorem filtra. Do tego obszaru nie można podłączać NIC bo otrzymamy brum. Na wspomnianych rezystorach w żarzeniu odłoży ci się według prawa Ohma po 0,3V czyli lampa pierwsza będzie żarzona z 5,7V. Zmiejszy ci się oczywiście żywotność tej lampy ale nic więcej.
Rozumiem, kompletnie zapomniałem o tej masie A ostatnio nawet czytałem o filtrowaniu kondensatorów i tętnieniach "przed" i "za" kondesatorem na tej samej ścieżce... Głupi błąd.
painlust pisze:Płytka zasilacza nie jest dobrze zaprojektowana bo nie uwzględnia obszaru zabronionego pomiedzy mostkiem a pierwszym kondensatorem filtra. Dlaczego pierwsza lampa jest żarzona z niższego napięcia niż pozostałe?
Mógłbyś laikowi wyjaśnić co masz na myśli mówiąc obszar zabroniony pomiedzy mostkiem a pierwszym kondensatorem? Pierwszy raz spotkałem się z takim określeniem A z tymi rezystorami 1 ohm myślałem że będą one działały wspólnie z kondensatorami jako filtr RC, tak jak w zasilaczu anodowym i zmniejszą się tętnienia. A propos żarzenia, to czy dobrym pomysłem było umieszczenie po dwa kondensatory, żeby stworzyć coś na kształt zasilania symetrycznego? Wydaje mi się że symetryzacja żarzenia będzie wtedy bardziej efektywna. Przy projektowaniu preampu wzorowałem się mniej więcej na zdjęciach z załącznika. Jak się do tego zabrać? Widzę że projektowanie pcb do tylu stopni to nie jest prosta sprawa... Proszę o jakieś bardziej szczegółowe wskazówki, jakby ktoś umiał zaznaczyć błędy na mojej płytce i wyjaśnić dlaczego tak a nie inaczej to byłbym bardzo wdzięczny. Chciałbym nauczyć się w końcu projektować takie płytki ale nie bardzo wiem gdzie mógłbym się czegoś na ten temat dowiedzieć. Z góry dziękuję za pomoc.
Nie wzoruj się tak kolego na tych płytkach, gdyż zdjęcie pcb preampu jest po obróbce i nie jest do końca wyraźne Poza tym jest wykonane przed jedną, bardzo ważną późniejszą przeróbką. Co do zasilacza, zrób po prostu ten od Atoma 18 - tylko tak, jak Razor89 opisał.
Aha i zapomnij o jakichkolwiek obcinaczach diodowych i innych bramkach na pojedynczym opampie. Tu jest potrzebna płytka G-stringa, którą zainstalowałem później. Inaczej nie wytrzymasz