Słuchawkowy OTL na EL34 ?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

hetii
5...9 postów
5...9 postów

Re: Słuchawkowy OTL na EL34 ?

Post autor: hetii »

Ok postanowiłem wykonać dwa wzmacniacze, pierwszy gsmoka, oraz ten zaproponowany przez Einherjer.

Płytka Gsmoka się już trawi, chyba największa PCB jaką wykonałem w życiu, normalnie kłopot żeby znaleźć odpowiednie naczynie...

Proszę o informację co muszę zmienić w obu układach aby działały poprawnie z lampami które posiadam.

Co do zasilacza to postanowiłem zbudować ten zaproponowany przez TooL46_2, jednak planuje go zmodyfikować tak aby dawał mi napięcia

Część dla cyfrówek:
0-5A:
1 x 1.8v
1 x 3,3v
1 x 5v

Część dla analogów:
1 x 12,6v
1 x 6,3v
2 x 0~30v
0-1A:
2 x 0~500v

Może jeszcze do tego jakieś ujemne, muszę jeszcze temat przemyśleć...
Do tego zamiast wielo-obrotowych potencjometrów DAC-i mcp4725 sterowane przez i2c z atmegi.

Całość open-source także sugestie mile widziane.

Pozdrawiam.
hetii
5...9 postów
5...9 postów

Witmam ponownie.

Wzmacniacz gsmoka prawie ukończony, niestety na stronie projektu jest podana zła lista elementów dla wzmacniacza nr 1.

Zastanawia mnie dlaczego kondensatory katodowe maja podane napięcie pracy 16v a np 100nF pracujace równolegle sa już na 630v.

Dodatkowo pierwszy elektrolit w zasilaczu jest podany 220uF a w rozpisce 22uF.

Do uruchomienia brakuje mi jeszcze diod zenera.
Natomiast w mostkach dałem zwykłe diody krzemowe
zamiast schotky, licząc sie z wiekszymi spadkami napięć.
Załączniki
IMG_20151019_082535.jpg
IMG_20151019_082517.jpg
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

hetii pisze:Zastanawia mnie dlaczego kondensatory katodowe maja podane napięcie pracy 16v a np 100nF pracujace równolegle sa już na 630v.
W tamtym miejscu napięcie jest niskie, więc elektrolity można dać na 16, czy 25V. Nie ma kondensatorów stałych na tak niskie napięcia, a te na wysokie, 400, czy 630V są zazwyczaj lepszej jakości. Swoją drogą łączenie równolegle kondensatorów stałych i elektrolitycznych okazuje się być pozbawione sensu, ponieważ współczesne elektrolity maja wystarczająco dobre parametry w zakresie m.cz. Niektórzy jednak lubią tak robić :roll:
hetii
5...9 postów
5...9 postów

ok dziękuje za wyjaśnienie.

Zakupiłem diody zenera 200v, 43v 75v i coś z nic h wybiore.

Na stopień wejściowy postanowiłem dać Lampy ecc81 a na wyjście ecc82. Zarówno te lampy jak i 6n1p mają katalogowo podane napięcie anodiwe 250v a w układzie gsmoka z diod zenera wywnioskować można napięcie ponad 330v. Dlaczego zostało użyte takie wysokie?

P.S Jestem po pierwszych próbach uruchomienia, trafo zasilające TS30/1.

Napięcie anodowe ok 318v bez obciązenia, z jedna lampa na wyjściu 308v

Co do układu żarzenia to mam tam ok 8v względem masy UH.

Póki co jeszcze testuje bo jedna z lam zaczeła błyskać na biało.

P.S.
Wymieniłem dwukrotnie lampe tą co błyskała i ewidentnie coś tam jest nie tak. W słuchawce trzaski i widać przebicia napięcia w bańce
Po wymianie rezystora 0.5om na 5,6om mam napięcie ok 6,2v.

Lampa już nie błyska ale nawet na innym egzemplarzu słychać że wzmocnienie tego kanału jest o wiele mniejsze.
Dodatkowo po podaniu z palucha 50Hz na kanał działający, ten który jest cichszy całkowicie się wytłumia.

Dopiero po puszczeniu palucha stopniowo narasta do poprzedniego stanu.

P.P.S dałem chwilowo ECC81 na ten uszkodzony kanał i znowu pojawiły się trzaski oraz błyski....
hetii
5...9 postów
5...9 postów

Najnowsze wieści z uruchomienia tego smoka.

Okazało się, że nie sprawdziłem wyprowadzeń lamp ecc82, skutkowało to tym że lampy miały zwarty środkowy odczep żarzenia do masy oraz pracowały w konfiguracji na 12.6v

W chwilo obecnej przebudowałem układ.

Z testów wynika że na przedwzmacniaczu nie mogą pracować lampy ECC81/83, za duże jest ich wzmocnienie i układ staje się przesterowany przy niewielkich sygnałach wejściowych.

Najlepiej gra to gdy mam wszędzie ECC82, ale nie jestem w stanie dobrać poprawnie punktów pracy lamp.

Prąd anodowy między rezystorami 200om a lampą wacha się miedzy 5 a 7mA i generalnie trudno się robi pomiary bo nawet na takim samym egzemplarzu lampy wejściowej potrafią występować różne prądy anodowe lamp wyjściowych.

W jakiej kolejności i miejscach powinienem dobierać prądy na poszczególnych lampach aby zestroić ten wzmacniacz?

Chwilowo gra to poniżej moich oczekiwań :(
ODPOWIEDZ