NAPRAWA GŁOŚNIKÓW

Masz się czym pochwalić? Tutaj możesz zamieścić swoją reklamę, w tym czysto komercyjną. Jedyny warunek: trzymaj się tematu forum!!!

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Re: NAPRAWA GŁOŚNIKÓW

Post autor: Jado »

Mnie się wydaje, że membrana była wykonywana metodą podobną do otrzymywania papieru czerpanego - tyle, że siatka na której osiadają kłaczki papieru ma kształt naszej membrany czyli stożka. Pytanie tylko, czy do stożka było jeszcze dociskane "kopyto" czy wystarczała sama siatka i siła ciężkości.
Zresztą może się mylę co do technologii, ale dolna część membrany zawsze posiada odbicie cienkiej siatki co mi się kojarzy właśnie z osadzaniem kłaczków papieru na siatce. Może wystarczy tłoczenie z gotowego kawałka papieru :roll:
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Chętnie bym zobaczył chociaż na fotografii ten mój naprawiony głośnik od radia Mikrofona.
Pozdrawiam ed_net.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Membrany były prasowane na kopycie.Do ścieru papierowego dodawano szmaty bo wtedy membrana była mocniejsza.
T
jiiin
3 posty
3 posty

Post autor: jiiin »

Witam, wyslalem PW ale wisi jako 'Do wyslania' - dziwne. Zatem piszemy tutaj:

mam takie pytanie - czy oplacalna jest naprawa kolumn od zestawu Radmor HiFi - dokladnego oznaczenia modelu nie pamietam, gdzie wystepuja po dwa nisko-srednio-tonowce, w ktorych wykruszyly sie gumy wokol membran. Zatem wszystkie 4 glosniki do regeneracji. Jesli sie oplaca w miare to wykonac - jaki by byl w przyblizeniu koszt?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Wiadomość PW jest w folderze "Do wysłania" do momentu aż nie zostanie odczytana przez adresata!
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

jiiin pisze:Witam, wyslalem PW ale wisi jako 'Do wyslania' - dziwne. Zatem piszemy tutaj:

mam takie pytanie - czy oplacalna jest naprawa kolumn od zestawu Radmor HiFi - dokladnego oznaczenia modelu nie pamietam, gdzie wystepuja po dwa nisko-srednio-tonowce, w ktorych wykruszyly sie gumy wokol membran. Zatem wszystkie 4 glosniki do regeneracji. Jesli sie oplaca w miare to wykonac - jaki by byl w przyblizeniu koszt?

Pozdrawiam!
Pianki po 11 zł za szt. Klej do zawieszeń 5 zł. Satysfakcja z wykonaj pracy bezcenna.
jiiin
3 posty
3 posty

Pytalem 'czy warto' troche z mysla o relacji tych kolumn do obecnej techniki. Bo o ile pamietam jak te paczki graly na warunki lat 90-tych, a byc moze wtedy jakis tam standard HiFi trzymaly, to technika poszla naprzod. Jak sie teraz porownuje ich budowe i wyglad do np. takich KEF Q300, to ma sie wrazenie skansenu... Zatem chodzi mi mniej-wiecej o to, czy wogole sobie ich nie odpuscic i wyrzucic na smietnik, bo podlaczenie ich do nowoczesnego wzmacniacza (zalozmy Onkyo z roku 2014) to jak zakladanie felg od Trabanta do Mercedesa W222, niby moze jakos pojedzie... ale...

Pozdrawiam i z gory dziekuje za porade,
Jiiin
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

jiiin pisze:Pytalem 'czy warto' troche z mysla o relacji tych kolumn do obecnej techniki..... Zatem chodzi mi mniej-wiecej o to, czy wogole sobie ich nie odpuscic i wyrzucic na smietnik, bo podlaczenie ich do nowoczesnego wzmacniacza (zalozmy Onkyo z roku 2014) to jak zakladanie felg od Trabanta do Mercedesa W222, niby moze jakos pojedzie... ale...

Jiiin
Szczerze? my tu wszyscy zajmujemy się zabawkami, które zwykły użytkownik dawno wystawił na śmietnik (stąd nasze często bogate ,,zbiory'' do tego zwykle za parę browarów) a i zwolenników Trabantów trochę jest.
jiiin
3 posty
3 posty

cirrostrato pisze:
jiiin pisze:Pytalem 'czy warto' troche z mysla o relacji tych kolumn do obecnej techniki..... Zatem chodzi mi mniej-wiecej o to, czy wogole sobie ich nie odpuscic i wyrzucic na smietnik, bo podlaczenie ich do nowoczesnego wzmacniacza (zalozmy Onkyo z roku 2014) to jak zakladanie felg od Trabanta do Mercedesa W222, niby moze jakos pojedzie... ale...

Jiiin
Szczerze? my tu wszyscy zajmujemy się zabawkami, które zwykły użytkownik dawno wystawił na śmietnik (stąd nasze często bogate ,,zbiory'' do tego zwykle za parę browarów) a i zwolenników Trabantów trochę jest.
ODPOWIEDZ