Wzmacniacz do gitary 60-70W schemat

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

Re: Wzmacniacz do gitary 60-70W schemat

Post autor: Schmielarz »

przemak pisze:
Schmielarz pisze:Jaki sens ma namawianie mnie na wstawianie filtru na wyjsciu wzmacniacza gdzie mamy do czynienia z duzymi mocami, jak ten filtr mozna wstawic na koncu przedwzmacniacza gdzie nie bedzie takich strat.
To przypomnij, kto napisał "Czy nikt tu nie slyszal o filtrach pasmowych w kolumnach wielodroznych?".
A kto napisal, ze we wzmacniaczach gitarowych filtrem smieci przesterowania jest glosnik?
Z technicznego punktu widzenia to rozwiazanie jest bez sensu ale z ekonomicznego ma sens bo obniza koszt.
przemak pisze: Reszty nie komentuję, bo szkoda mojego czasu. Ja wiem, co piszę, chodziło mi o konkrety, gdzie ktokolwiek napisał, że się nie da. Wszyscy oczywiście piszą, że to bez sensu, a to jednak co innego. Już wiesz lepiej. Jesteś niegrzeczny i czytasz to, co chcesz przeczytać. Za to sygnaturkę masz mocarną. Powodzenia!
Wszyscy tu czytaja to co chca przeczytac ale juz mnie to nie dziwi. Za to dziwia mnie radykalne stwierdzenia, ze nie da sie grac (gitara) na wzmacniaczu HiFi (siara i piach), ze wzmacniacz gitarowy bez glosnika tnacego pasmo na 5kHz zle brzmi (cokolwiek mialo by to oznaczac), ze przedwzmacniacz z przesterem zakonczony filtrem podlaczony do HiFi bedzie zle brzmial (tak jakby ten filtr nie dzialal?). Kazda gitara ma mozliwosc zmiany barwy poprzez filtr RC(L) i przelaczanie przetwornikow.
Ty zarzucasz mi, ze jestem niegrzeczny :-( Nie tylko czytam to wszystko, wylawiam rzeczy istotne dla mnie ale niekoniecznie dla piszacego oraz siegam do innych zrodel zeby potwierdzic lub zaprzeczyc przeczytanym opiniom. Dzieki za zyczenie powodzenia ale pierwsza czesc wzmacniacze bedzie raczej bezproblemowa. Nad przedwzmacniaczem do gitary trzeba bedzie troche popracowac a co wyjdzie - zobaczymy.

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz
http://www.uniprojekt.waw.pl

Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi :-)
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Razor89 »

Zapełniliśmy tu 8 stron postów z których za bardzo nic nie wynika. Głośnik gitarowy "filtruje" sygnał w specyficzny sposób, trudny lub prawie niemożliwy do odwzorowania na cabsimach analogowych. Trochę lepiej radzą sobie z tym impulsy prawdziwych kolumn :)

Autorowi wątku życzę powodzenia w konstruowaniu wzmacniacza :) Jeżeli będzie to brzmiało słabo, sam się o tym przekona. Zależy jeszcze od tego jakie kto ma wymagania. Bo znam takich dla których wzmacniacze za 100 zł brzmią dobrze :wink: Ja bym się tego jednak nie podjął.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ktoś pamięta mój wzmacniacz Boomerang? Jak nie to przypomnę:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight=

Wzmacniacz z kanałami czystymi a właściwie z lekko przybrudzonymi do współpracy z zewnętrznym przesterem. Kumpel który grał na nim wiele lat. Był zadowolony dopóki nie zagrał na seryjnym hi-gainie. Dopóki nie mamy porównania i możliwości usłyszenia lepszego dźwięku możemy być zadowoleni z tego co mamy bo nie wiemy, że może być lepiej. Kolega jak widać nigdy tak naprawdę nie grał a być może nawet nie słyszał na żywo profesjonalnego sprzętu gitarowego. To tak jak udowadniać Eskimosowi, że domek z lodu może jest i tani ale są inne droższe i lepsze rozwiązania. Ani my nie uwierzymy w jego racje ani on w nasze. Jeśli komuś podoba się brzmienie distortiona na uA741 i germańcach podpiętego do Eltrona 100 bo tak grał przez całe życie i było zajefajnie to niech pozostanie w błogiej nieświadomości i niech gra tak dalej. Uszczęśliwiać na siłę nie ma go sensu.
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Razor89 »

To prawda. Na początku też podobały mi się brzmienia uzyskane z POD 2.0 podłączonego do wieży, a teraz mam taki zestaw w warsztacie :)
Załączniki
IMG_20150220_132628.jpg
Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

Razor89 pisze:Zapełniliśmy tu 8 stron postów z których za bardzo nic nie wynika. Głośnik gitarowy "filtruje" sygnał w specyficzny sposób, trudny lub prawie niemożliwy do odwzorowania na cabsimach analogowych. Trochę lepiej radzą sobie z tym impulsy prawdziwych kolumn :)
Tylko z czysto technicznego punktu widzenia i zasad budowy wzmacniaczy glupota jest swiadomie pchac smieci przemiany (przesteru) w stopien mocy i transformator wyjsciowy a potem doradzac jeszcze, ze do wzmacniacza gitarowego trzeba dawac glosnik 2 razy wiekszej mocy. A kolumny np.: Tonsilu sa nieprawdziwe?
Razor89 pisze: Autorowi wątku życzę powodzenia w konstruowaniu wzmacniacza :) Jeżeli będzie to brzmiało słabo, sam się o tym przekona. Zależy jeszcze od tego jakie kto ma wymagania. Bo znam takich dla których wzmacniacze za 100 zł brzmią dobrze :wink: Ja bym się tego jednak nie podjął.
Dzieki za zyczenia :-)
W budowie takich wzmacniaczy mistrzem jest kolega painlust, vide jego wypowiedzi na elektrodzie. Ja chce wzmacniacz zrobic ksiazkowo a nie "wynalazkowo" lub z materialow znalezionych w smieciach bo ma odtwarzac sygnal CD/MP3 a nie tylko gitare. Jesli chodzi o wymagania to nie wszyscy ludzie grajacy na gitarach naleza do takiej czy innej subkultury :-(. Niektorzy juz z tego powyrastali dosc dawno.

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi :-)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Te śmiecie jak je nazywasz to harmoniczne, które gdyby wyfiltrować już na wyjściu z gitary pozbawiły by ją brzmienia. Właśnie te śmieci są kwintesencją brzmienia przesteru i mają przejść do końca czyli do glośnika i to gitarowego. Każdy element toru dodaje swoje śmieci albo dodatkowo degraduje te otrzymane od stopnia poprzedniego. Plexi jest specjalnie wzmacniaczem NON-MASTER aby nie pozbawiać końcówki odpowiedniego poziomu sygnału a tym samym brzmienia z końcówki. Jeśli wypreparujesz preamp który dostarcza w przypadku tego wzmacniacza nie więcej niż 50% brzmienia to co dostaniesz na wyjściu? Przecież to preamp tylko dwustopniowy z wtórnikiem. Jeśli oczekujesz, że zabrzmi to tak jak Plexi z filmiku na youtube to rozczarujesz się. Tylko czy się do tego przyznasz?
Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

painlust pisze:Ktoś pamięta mój wzmacniacz Boomerang? Jak nie to przypomnę:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight=

Wzmacniacz z kanałami czystymi a właściwie z lekko przybrudzonymi do współpracy z zewnętrznym przesterem. Kumpel który grał na nim wiele lat. Był zadowolony dopóki nie zagrał na seryjnym hi-gainie. Dopóki nie mamy porównania i możliwości usłyszenia lepszego dźwięku możemy być zadowoleni z tego co mamy bo nie wiemy, że może być lepiej. Kolega jak widać nigdy tak naprawdę nie grał a być może nawet nie słyszał na żywo profesjonalnego sprzętu gitarowego.
Nie przyklejaj mi tu kolego etykiety bo gralem w czasach kiedy Ciebie moze na swiecie nie bylo. Nie bylo tez roznych subkultur z tym powiazanych, ktorych czlonkowie uwazaja, ze caly swiat poza ich subkultura jest be ...
Przyklad byl w tej edycji "Must be the music".
painlust pisze: To tak jak udowadniać Eskimosowi, że domek z lodu może jest i tani ale są inne droższe i lepsze rozwiązania. Ani my nie uwierzymy w jego racje ani on w nasze. Jeśli komuś podoba się brzmienie distortiona na uA741 i germańcach podpiętego do Eltrona 100 bo tak grał przez całe życie i było zajefajnie to niech pozostanie w błogiej nieświadomości i niech gra tak dalej. Uszczęśliwiać na siłę nie ma go sensu.
Twoje dzialania podsumowal czlowiek na elektrodzie:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1 ... ml#7118077
Nie mozna zaprzeczyc, ze Twoje wzmacniacze graja jakos tak, ze uzytkownicy sa zadowoleni bo przy okazji malo kosztuja ale egzamin z konstrukcji bys oblal :-(.
Wielu, zamiast komentowac moje preferencje jesli chodzi o schemat, usiluje mi wciskac rozwiazania, ktore im pasuja i chca mnie uszczesliwiac brzmieniem, ktorego nie lubie a niektorego nawet nie cierpie.
Prosze czytac co ja chce osiagnac a nie wciskac mi swoich pomyslow brzmieniowych bo one mnie malo insteresuja. Bedzie mniej smiecia w watku :-).

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

painlust pisze:Te śmiecie jak je nazywasz to harmoniczne, które gdyby wyfiltrować już na wyjściu z gitary pozbawiły by ją brzmienia. Właśnie te śmieci są kwintesencją brzmienia przesteru i mają przejść do końca czyli do glośnika i to gitarowego. Każdy element toru dodaje swoje śmieci albo dodatkowo degraduje te otrzymane od stopnia poprzedniego.
Tylko wzmacniacz HiFi potrafi najdokladniej przeniesc brzmienie zebrane przez przetwornik z drgan strun gitary. Uklad elektroniczny gitary zazwyczaj zawiera filtr rc do zmniejszenia udzialu wyzszych harmonicznych niz ton podstawowy struny.
Przyjmij do wiadomosci, ze wszystkie "przestery" to znieksztalcaja. Komu to pasuje jego problem ale mi nie pasuje.
painlust pisze: Plexi jest specjalnie wzmacniaczem NON-MASTER aby nie pozbawiać końcówki odpowiedniego poziomu sygnału a tym samym brzmienia z końcówki. Jeśli wypreparujesz preamp który dostarcza w przypadku tego wzmacniacza nie więcej niż 50% brzmienia to co dostaniesz na wyjściu? Przecież to preamp tylko dwustopniowy z wtórnikiem. Jeśli oczekujesz, że zabrzmi to tak jak Plexi z filmiku na youtube to rozczarujesz się. Tylko czy się do tego przyznasz?
Filmiki na Youtube nie sa dla mnie wykladnia brzmienia. Jesli puszcze we wzmacniacz sygnal sinusoidalny do oczekuje jego w miare nieodksztalconego na wyjsciu.
Jesli przedwzmacniacz ma korektor 3 punktowy to jak skrece do minimum Treble to dostane na wyjsciu charakterystyke wynikajaca z zastosowanego filtru. Jak na wyjsciu przedwzmacniacza bedzie filtr pasmowo przepustowy (np.: odpowiadajacy charakterystyce glosnika gitarowego) to koncowka HiFi odtworzy taki sygnal na wyjsciu bo po to jest HiFi, zeby jak najmniej znieksztalcac wzmacniajac.
Nie interesuja mnie wynalazki tylko rozwiazania "ksiazkowe" z tego samego powodu w moich urzadzenia nie stosuje aplikacji niezgodnych z zaleceniami producenta ukladu scalonego. Robienie wzmacniaczy z bramki jest przykladem lekcewazenia konstruktora i nie gwarantuje poprawnej pracy ani zachowania parametrow pracy. Ale kolega dobrze to wie bo nie stosuje sie do zasad prawidlowej konstrukcji. Wystarczy, ze gra i klient jest zadowolony :-(. Dla mnie to za malo.

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Nie ma czegoś takiego jak książkowe rozwiązania w konstrukcjach gitarowych. To, że grałeś w latach 60 na gitarze to nie znaczy, że widziałeś jakikolwiek wzmacniacz gitarowy bo takich w demoludach nie produkowano. Skończyłem w tym momencie udział w tej dyskusji.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Schmielarz pisze:
Zibi pisze:
Schmielarz pisze:(..)I dodatkowa zaleta nie jestem uwiazany do wzmacniacza bo biore gitare i 2 pudelka w walizke plus okablowanie i moge grac na kazdym liniowym systemie audio stereo.(..)
Czyli cały wątek jest o niczym: nie potrzebujesz wzmacniacza lampowego, ani wzmacniacza w ogóle bo tam gdzie grasz wzmacniacz jest, a w domu możesz to robić na czymkolwiek.
Przeczytaj skad sie wziela moja potrzeba. Niestety nie wszedzie jest odpowiednie naglosnienie, a nawet jesli jest to wlasciciel tego naglosnienia moze sie nie zgodzic na podlaczenie do jego sprzetu. Do grania w domu czy na malej sali juz sobie zrobilem zestaw tranzystorowy 2x15W stereo. Przy potencjometrze na 4 mam juz nieco ponad 80dBA i nie chce draznic sasiadow. Wspolpraca z DK troche kuleje.
Potwierdza to, że nie potrzebujesz wzmacniacza lampowego,gitarowego tylko małego systemu PA złożonego z miksera ze wzmacniaczem i dwóch kolumn pełnopasmowych.
Załączniki
sq4.jpg
LTB_Portable_Sound_System_manual.pdf
(895.84 KiB) Pobrany 137 razy
Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

painlust pisze:Nie ma czegoś takiego jak książkowe rozwiązania w konstrukcjach gitarowych. To, że grałeś w latach 60 na gitarze to nie znaczy, że widziałeś jakikolwiek wzmacniacz gitarowy bo takich w demoludach nie produkowano. Skończyłem w tym momencie udział w tej dyskusji.
Dziekuje za udzial :-) Ty za to nie wiesz pewnie o wzmacniaczach MV czy Regent a moze to nie sa wzmacniacze do gitary? Sam sie popisales wybiorczym czytaniem watku bo pisalem na czym gralem w tamtych czasach.

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

Zibi pisze:
Schmielarz pisze:(..)I dodatkowa zaleta nie jestem uwiazany do wzmacniacza bo biore gitare i 2 pudelka w walizke plus okablowanie i moge grac na kazdym liniowym systemie audio stereo.(..)
Czyli cały wątek jest o niczym: nie potrzebujesz wzmacniacza lampowego, ani wzmacniacza w ogóle bo tam gdzie grasz wzmacniacz jest, a w domu możesz to robić na czymkolwiek.
Schmielarz pisze: Przeczytaj skad sie wziela moja potrzeba. Niestety nie wszedzie jest odpowiednie naglosnienie, a nawet jesli jest to wlasciciel tego naglosnienia moze sie nie zgodzic na podlaczenie do jego sprzetu. Do grania w domu czy na malej sali juz sobie zrobilem zestaw tranzystorowy 2x15W stereo. Przy potencjometrze na 4 mam juz nieco ponad 80dBA i nie chce draznic sasiadow. Wspolpraca z DK troche kuleje.
Zibi pisze: Potwierdza to, że nie potrzebujesz wzmacniacza lampowego,gitarowego tylko małego systemu PA złożonego z miksera ze wzmacniaczem i dwóch kolumn pełnopasmowych.
Twoj list potwierdza to, ze nie czytasz o co mi chodzi w tym watku. Chodzi mi o schemat do wykorzystania bebechow wzmacniacza lampowego i kolumny, ktore kiedys kupilem ale zrezygnowalem z muzyki na rzecz studiow.

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Schmielarz pisze:Prosze czytac co ja chce osiagnac a nie wciskac mi swoich pomyslow brzmieniowych bo one mnie malo insteresuja. Bedzie mniej smiecia w watku :-).
Dlatego pora już najwyższa, byś mistrzu zakończył dyskusję z tą bandą ignorantów i zamiast bezproduktywnie marnować tu czas, zajął się budową swojego wymarzonego superwzmacniacza.
Ostatnio zmieniony czw, 2 kwietnia 2015, 23:00 przez Thereminator, łącznie zmieniany 3 razy.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

ODPOWIEDZ