Czy zniknie modulacja AM i FM ?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Re: Czy zniknie modulacja AM i FM ?

Post autor: frycz »

marekb pisze: No i w świadomość zapadło urażenie słuchaczy wiadomego Radia, ale nie przebiła się opowieść o osiedlu, w którym mieszkają sami starsi ludzie. Ludzie, których rodziny wyjechały w poszukiwaniu lepszej przyszłości, najczęściej za granicę. Pozostały im kontakty w czasie świąt i poprzez Skype'a. I o jakim modelu rodziny tu rozmawiamy?
Ad1. Nie chodzi tu o urażenie, tylko o to ze uwagi typu "radia z ryjem" są po postu niepotrzebne na tak dobrym forum jak nasze. Nie niosą wiedzy, nie są polemiczne, generują tylko niepotrzebny szum. Mnie nie urażają, choć uważam je za mało taktowne, podobnie jak żarty z czyjejś matki. Zakładam że to miało być żartobliwe w tonie. :roll:

Ad2. Co do sprawy emigracji o której piszesz, to nie pisze się o tym i nie mówi głośno, ale przybrało to rozmiary katastroficzne. Paradoksalnie starsi ludzie radzą sobie lepiej, choć straszliwie tęsknią, i w każdym domu stoi laptop ze SKYPE. Zdemolowane emocjonalnie jest całe młode pokolenie dzieci "emigrantów".

Kiedyś na osiedlach były "Kluby Seniora" i można by zrobić krótki odczyt o radiu, technikach odbioru,zakresach fal, konserwacji odbiorników i wymianie baterii. Ale teraz już nie ma Klubów Seniora, poza tym kto teraz ma czas na staruszków i ich śmieszne staruszkowe problemy ? Heh...
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tedikruk111 »

Witam.
Panowie, znowu widać czarne chmury na horyzoncie.
http://satkurier.pl/news/84416/polskie- ... -2013.html
Pozdrawiam.
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Ja się nie boję, zrobiłem dwa transmitery - jeden na AM, drugi na FM. Podłączyłem do radia z satelity i mogę słuchać na dowolnym radioodbiorniku :D
Javoreczek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Javoreczek »

sp8ebc pisze:Nie da się teraz tak po prostu zamienić tego na cyfrę (podobnie jak nie da się tego zrobić n a paśmie morskim), po pierwsze nikt nie jest w stanie w 100% przewidzieć czy to się w ogólę sprawdzi, po drugie wymagało by to wymiany urządzeń we wszystkich statkach powietrznych na świecie. Nie ma też co straszyć lokalnych aeroklubów i tak ostatnio musieli (przynajmniej oficjalnie) zezłomować wsyzstkie Unimorowskie Radiostacje RS6101 na rzecz nowych Icomów za 3k PLN :D

Że tak jeszcze wrócę do radiokomunikacji lotniczej. Wyczytałem właśnie, że w roku 2018 zacznie obowiązywać w całej europejskiej przestrzeni powietrznej łączność radiowa z odstępem kanałów 8,33 kHz (dziś wymagany dla łącznosci powyżej 19500 stóp). To by wskazywało, że na razie nie ma zakusów na wycofanie analogu, przynajmniej w lotnictwie. Co nie zmienia postaci rzeczy, że i tak do wymiany będzię większość 20-30 letnich "King'ów" i im podobnych w aeroklubach :wink:
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

marekb pisze:Ja się nie boję, zrobiłem dwa transmitery - jeden na AM, drugi na FM. Podłączyłem do radia z satelity i mogę słuchać na dowolnym radioodbiorniku :D
Pewnie, że można takie ersatze uruchamiać. Tylko po co? Magia radia polega m.in. na niepowtarzalnym przemierzaniu fal eteru, polowaniu, czy jak to tam nazwać. Nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by gonić go.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Atlantis »

tradytor pisze:
marekb pisze:-Pewnie, że można takie ersatze uruchamiać. Tylko po co? Magia radia polega m.in. na niepowtarzalnym przemierzaniu fal eteru, polowaniu, czy jak to tam nazwać. Nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by gonić go.
Patrząc na rozwój nowoczesnej elektroniki (np. cuda, jakie można robić z odbiornikiem SDR z prostego tunera DVB-T na USB) podejrzewam, że i ten problem będzie można za jakiś czas obejść - np. kilka(naście) losowych streamów z sieci, karmiących prosty transmiter SDR nadający wiele sygnałów jednocześnie na wybranym kawałku pasma. ;)
meteor
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: meteor »

Nie sądzłem, że na dużych przestrzeniach Rosji tak szybko wyłączą "analog". Od 2014 roku Głos Rosji kończy nadawanie na falach długich i średnich, co prawda w niektórych rejonach ale jednak.
http://digit.ru/telecom/20131002/406216082.html
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Ale tu chodzi o przejście w tych rejonach na FM , a nie o wycofanie się z emisji analogowych w ogóle.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Atlantis »

frycz pisze:Kiedyś na osiedlach były "Kluby Seniora" i można by zrobić krótki odczyt o radiu, technikach odbioru,zakresach fal, konserwacji odbiorników i wymianie baterii. Ale teraz już nie ma Klubów Seniora, poza tym kto teraz ma czas na staruszków i ich śmieszne staruszkowe problemy ? Heh...
Są jeszcze uniwersytety trzeciego wieku.
Problem jest zresztą szerszy i dotyczy nie tylko "Klubów Seniora". W ciągu ostatnich dwóch dekad polikwidowano całe mnóstwo domów kultury, szczególnie na "prowincji". W mojej miejscowości prężnie działała kiedyś taka instytucja. Dzisiaj pozostała po niej tylko rudera pokryta graffiti. Regularnie odbywają się w niej już tylko spotkania miejscowego kółka miłośników tanich napojów wyskokowych. ;)

W przypadku młodego pokolenia nie jest to wielkim problemem. Jest Internet, jest YouTube. Jeśli ktoś ma ochotę obejrzeć film albo posłuchać ciekawego odczytu, to w Sieci znajdzie prawie wszystko. Wiąże się to jednak z koniecznością przeskoczenia pewnej (niezbyt wysokiej) bariery technicznej oraz (tutaj jest większy problem) językowej. Starsze pokolenie nie ma więc zbyt wielu alternatyw względem przesiadywania przez telewizorem, a oferta TV ostatnimi czasy też wygląda mizernie. Co się stało z "Telewizją Edukacyjną" z lat dziewięćdziesiątych?
triodowicz
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: triodowicz »

Ależ się zaczytałem. Mój wniosek jest taki: syty głodnego nie zrozumie. Internet nie jest wszędzie, zasięg FM nie jest wszędzie. LW ma swoje zalety: tani trwały sprzęt (używany za 10zł, nie psuje się dzień po gwarancji), duży zasięg bez szukania innej częstotliwości, brak zaników sygnału, sygnał dociera w doliny i za grube mury. W garażu, w piwnicy, w kuchni mijałoby się z celem stosowanie sprzętu Hi-Fi i zewnętrznej anteny. To nie jest tak, że teraz nikt nie słucha na 225kHz. W wielu domach widziałem stare nieprzestrojone 40-letnie radia na chodzie. Działa to dobrze, to po co zmieniać? 80-letniej ciotce ustawiłem Jedynkę na FM, a ona sobie i tak przekręciła na LW :)
Kupiłem ostatnio radiobudzik Philips (bardziej budzik niż radio). W środku nie ma żadnej cewki i ma taką czułość, że odbiera tylko jedną stację - Radio Maryja :)
Przetestowałem radio DAB+. Jakość dźwięku i stabilność sygnału jest gorsza niż na FM a nawet internecie.
Telewizja DVB-T faktycznie jest o niebo lepsza od analogowej, ale w przypadku radia jest inaczej.
Kto z młodych słucha: 1. Na falach długich 2. Radiowej Jedynki 3. Polskiego Radia 4. W ogóle radia ?
Niewielu. My jesteśmy outsiderami :) Jestem po 30 i wszyscy moi rówieśnicy słuchają RMF, Zet. Najmłodsze pokolenia już chyba tylko youtube, telewizje muzyczne i mp3. Pokolenie 35+ słucha jeszcze Trójki. Na dobre radio nie ma teraz chętnych...

Dzisiaj Polskie Radio obchodzi 90 urodziny. :)
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

triodowicz pisze:80-letniej ciotce ustawiłem Jedynkę na FM, a ona sobie i tak przekręciła na LW
I coś w tym jest. W najbliższym otoczeniu czyniłem podobnie a po paru dniach widzę LW. Może wynika to z tego że starsi ludzie mylą gałki strojenia z gałką głośności i łatwiej im wrócić do jedynej na zakresie LM stacji (PR1) niż znaleźć ją w gąszczu FM-u. A do tego " bo na tym UKF to tak syczy".
wr6p9
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: wr6p9 »

Oby nam jedynki nigdy nie zabrakło... Chciałem dodać, że hejnał z Krakowa jest zbierany przez ogromny mikrofon z lat 20 [ :!: ]. Do dzisiaj on funkcjonuje, to mnie bardzo cieszy :) .
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

Może w takim razie jest to podobny mikrofon do tego, który był używany w PTR podczas pierwszych audycji w 1925 roku? :roll:
Ciekawy jaki jest jego rodowód? Może ktoś z Krakowa ma taką wiedzę?
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

triodowicz pisze:80-letniej ciotce ustawiłem Jedynkę na FM, a ona sobie i tak przekręciła na LW :)
W dodatku te przerwy konserwacyjne co kwartał. Efekt jest taki, że w świadomości ludzi UKF co kwartał "się psuje".
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

Witam
Znów będzie słychać na AM tylko ruskich, bo tam długo nie zniknie.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
ODPOWIEDZ