Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Post autor: tszczesn »

kraz pisze:Witam, to telefunken "Katzenkopf" chyba dobrze napisałem na nasze to głowa kota prawdę mówiąc chorowałem na to radyjko od dawna i mam :D w domu mam dwa "osiłki" żywe :lol: , a to ruskie to "Zwiezda 54" kopia chyba ze Sterna jakiegoś nie pamiętam dobrze, pozdrawiam Hieronim K.
Zwiezda to kopia SNR Excelsior (bodajże model 54). A kociłbów było kilka wersji, trzy chyba, w tym jeden duży, drewniany, katedralny.
kraz

Post autor: kraz »

Witam, w mojej "Zwieździe 54" brakuje metalowego krążka na gałce i w agregacie mam problem z połączeniem z częścią obrotową męczyłem się z tym i poległem, a kocurów było więcej drewnianych też chyba dwa typy ale to tylko sprawa elektryki w środku, pozdrawiam Hieronim K.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Witam
No to popastwijmy się w tę deszczową (u mnie) niedzielę nad następnym modelem Pioniera w drewnianej skrzynce.To pierwsza skrzynka drewniana z kilku odmian,najstarsza.W takiej było b. dużo wersji Pioniera U/U2/B/Mazura.Były także różne skale.
Pierwszy-Pionier/Mazur na lampach E to starsza wersja,taka ma 2 piny gniazda gramofonu,nowsza miała 3 piny
Drugi-Pionier B ,zastosowałem lampy DK161(zamiast 1R5T),1T4 ,1S5,3S4 (zamiast tych z literką T)Kabel 4-ro żyłowy ,ciekawy kolorek-telefoniczny.Nadaje się,ale ma duży spadek napięcia na żarzeniu,trzeba to uwzględnić przy dorabianiu zasilacza.Jedna skrzynka jest umyta terpentyną balsamiczną i wypolerowana mleczkiem do mebli,druga popaćkana lakierem honey schellack,mnie "się widzi" ładniejsza ta oryginalna.
Roman
888 (Kopiowanie).JPG
Załączniki
885 (Kopiowanie).JPG
886 (Kopiowanie).JPG
887 (Kopiowanie).JPG
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
kraz

Witam, nieśmiało spytam się dlaczego czerwone :? ja mam z taką skrzynką jak na foto jeszcze nic nie wyciągane prosto spod strzechy siłą wyrwane z pod zębów myszor ale cewki mniam mniam myszory zdąrzyły zrobić i skala chyba z drobną czcionką, pozdrawiam Hieronim K.
Załączniki
DSC07809.JPG
DSC07808.JPG
kraz

W swoich zasobach znalazłem jeszcze taki głośnik był przy mazurku (tylko proszę nie krytykować tych śrub przyrzekam wymienić) radyjko o nr 167653 z 11.03.58r. z podpisem chyba kontrolera, i nie wiem jaką skalę zastosować, pozdrawiam Hieronim K.
Załączniki
DSC07810.JPG
DSC07811.JPG
DSC07813.JPG
Ostatnio zmieniony ndz, 21 września 2014, 17:27 przez kraz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

O, ooo, a może ktoś z Was ma wytłumaczenie czemu często na płytce eliminatora jest wycięty ząbek? Myślałem kiedyś że taki kawałek materiału się po prostu trafił, ale widzę że to nie jest jednostkowy przypadek.
kraz

Witam, może w czasie produkcji przy zaciskaniu gniazd, żeby monter źle nie włożył w zaciskarkę.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

witam
Okazuje się,że pasującą,więc raczej oryginalną ścianką do wersji Pioniera z drewnianą nietypową skrzynką :
-ze szczebelkami z obu stron
-z przedłużonym okienkiem pod tkaninę
-z dwoma jednakowymi oknami pod skalę i tkaninę
jest tylna ścianka U3,ma większą szerokość od U / U2
Natomiast wersje na lampach E + AZ-1,mają ścianki z napisem typ Pionier model Mazur
kol. kraz, Pionier z nr 167653 w/g mnie powinien mieć skalę żółtą /Katowice,jesli się mylę b. proszę mnie poprawić
Roman
Załączniki
ścianka U3 do nietypowych drewnianych skrzynek Pioniera
ścianka U3 do nietypowych drewnianych skrzynek Pioniera
U3
U3
ścianka U3
ścianka U3
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: elektrit »

romanradio pisze:Nadaje się,ale ma duży spadek napięcia na żarzeniu
W moim duży spadek na żarzeniu powodował ten przełącznik, mimo, że rurki były metalicznie czyste to wina leżała w tym języczku. On kontaktuje małą powierzchnią która lubi pokrywać się nalotem.
Jeżeli kolegę interesuje sprawdzone rozwiązanie zasilacza sieciowego do Pionierka/Szarotki to chętnie podzielę się rozwiązaniem.
W swoim zastosowałem transformatorek TS6/10, to popularny transformatorek.
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

elektrit pisze:
romanradio pisze:Nadaje się,ale ma duży spadek napięcia na żarzeniu
W moim duży spadek na żarzeniu powodował ten przełącznik, mimo, że rurki były metalicznie czyste to wina leżała w tym języczku. On kontaktuje małą powierzchnią która lubi pokrywać się nalotem.
pożyteczna uwaga,potwierdzam bo i tak też miałem.W każdym bateryjnym Pionierku trzeba dogiąć tę blaszkę.Ją i gniazda przełącznika wyczyścić do połysku,można też pod spodem połączyć z pominięciem przełącznika,aby był tylko atrapą
Roman
kraz

Witam, no to Pionier model Mazur będzie musiał poczekać bo w swoich zasobach nie mam gramofonowej skali z Katowicami mam ale kolorową :( , kolorową chyba robili równocześnie z żółtą, pozdrawiam Hieronim K.
Załączniki
DSC07818.JPG
DSC07819.JPG
DSC07820.JPG
kapala
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kapala »

Witam -mam taką skalę z napisem gramofon mogę ją odsprzedać za 15 zł + 8,50 wysyłka [paczuszka Ekonomiczna]

Jak coś to na pw
Pozdrawiam
józek
Załączniki
DSCF0004.JPG
kapala
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kapala »

Sorry -pospieszyłem się to nie o tę skalę chodziło.....
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Z cyklu wariacje na temat "Pioniera" wklejam zdjęcia imitacji kondensatorów wykonanych z odzyskanych rurek pochodzących z zniszczonych kondensatorów właśnie z "Pioniera" Nadzienie to kondensatory Miflex, koreczki z niby-smoły to eksperyment z czarnym klejem termotopliwym o który pytałem się w tym wątku

viewtopic.php?f=5&t=28115

Wykręciłem 50km zanim udało mi się kupić czarny klej, ale efekt myślę że jest dobry. Z wyglądu nie do odróżnienia z oryginalnym kondensatorem tzn. korki z masy, metka mi wyszła średnio, zanim poprawiłem napięcia skończył mi się czarny tusz i z braku laku tylko pojemności są dobre.
Załączniki
kondensator.JPG
kraz

Witam, swego czasu kiedyś wpadłem na pomysł że dobrym wypełniaczem na zalewanie będzie lak i wygląda nieźle nie widać że to nie smoła i jest sztywny i co najważniejsze w każdej chwili łatwy do usunięcia, a czy wzory metek mógłbyś udostępnić ? pozdrawiam Hieronim K.
Załączniki
DSC07825.JPG
ODPOWIEDZ