Zwiezda to kopia SNR Excelsior (bodajże model 54). A kociłbów było kilka wersji, trzy chyba, w tym jeden duży, drewniany, katedralny.kraz pisze:Witam, to telefunken "Katzenkopf" chyba dobrze napisałem na nasze to głowa kota prawdę mówiąc chorowałem na to radyjko od dawna i mamw domu mam dwa "osiłki" żywe
, a to ruskie to "Zwiezda 54" kopia chyba ze Sterna jakiegoś nie pamiętam dobrze, pozdrawiam Hieronim K.
Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: radio Pionier i (prawie) wszystko o nim
Witam, w mojej "Zwieździe 54" brakuje metalowego krążka na gałce i w agregacie mam problem z połączeniem z częścią obrotową męczyłem się z tym i poległem, a kocurów było więcej drewnianych też chyba dwa typy ale to tylko sprawa elektryki w środku, pozdrawiam Hieronim K.
- romanradio
- 1250...1874 posty
Witam
No to popastwijmy się w tę deszczową (u mnie) niedzielę nad następnym modelem Pioniera w drewnianej skrzynce.To pierwsza skrzynka drewniana z kilku odmian,najstarsza.W takiej było b. dużo wersji Pioniera U/U2/B/Mazura.Były także różne skale.
Pierwszy-Pionier/Mazur na lampach E to starsza wersja,taka ma 2 piny gniazda gramofonu,nowsza miała 3 piny
Drugi-Pionier B ,zastosowałem lampy DK161(zamiast 1R5T),1T4 ,1S5,3S4 (zamiast tych z literką T)Kabel 4-ro żyłowy ,ciekawy kolorek-telefoniczny.Nadaje się,ale ma duży spadek napięcia na żarzeniu,trzeba to uwzględnić przy dorabianiu zasilacza.Jedna skrzynka jest umyta terpentyną balsamiczną i wypolerowana mleczkiem do mebli,druga popaćkana lakierem honey schellack,mnie "się widzi" ładniejsza ta oryginalna.
Roman
No to popastwijmy się w tę deszczową (u mnie) niedzielę nad następnym modelem Pioniera w drewnianej skrzynce.To pierwsza skrzynka drewniana z kilku odmian,najstarsza.W takiej było b. dużo wersji Pioniera U/U2/B/Mazura.Były także różne skale.
Pierwszy-Pionier/Mazur na lampach E to starsza wersja,taka ma 2 piny gniazda gramofonu,nowsza miała 3 piny
Drugi-Pionier B ,zastosowałem lampy DK161(zamiast 1R5T),1T4 ,1S5,3S4 (zamiast tych z literką T)Kabel 4-ro żyłowy ,ciekawy kolorek-telefoniczny.Nadaje się,ale ma duży spadek napięcia na żarzeniu,trzeba to uwzględnić przy dorabianiu zasilacza.Jedna skrzynka jest umyta terpentyną balsamiczną i wypolerowana mleczkiem do mebli,druga popaćkana lakierem honey schellack,mnie "się widzi" ładniejsza ta oryginalna.
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Witam, nieśmiało spytam się dlaczego czerwone
ja mam z taką skrzynką jak na foto jeszcze nic nie wyciągane prosto spod strzechy siłą wyrwane z pod zębów myszor ale cewki mniam mniam myszory zdąrzyły zrobić i skala chyba z drobną czcionką, pozdrawiam Hieronim K.

W swoich zasobach znalazłem jeszcze taki głośnik był przy mazurku (tylko proszę nie krytykować tych śrub przyrzekam wymienić) radyjko o nr 167653 z 11.03.58r. z podpisem chyba kontrolera, i nie wiem jaką skalę zastosować, pozdrawiam Hieronim K.
Ostatnio zmieniony ndz, 21 września 2014, 17:27 przez kraz, łącznie zmieniany 1 raz.
- jacekk
- 1250...1874 posty
O, ooo, a może ktoś z Was ma wytłumaczenie czemu często na płytce eliminatora jest wycięty ząbek? Myślałem kiedyś że taki kawałek materiału się po prostu trafił, ale widzę że to nie jest jednostkowy przypadek.
Witam, może w czasie produkcji przy zaciskaniu gniazd, żeby monter źle nie włożył w zaciskarkę.
- romanradio
- 1250...1874 posty
witam
Okazuje się,że pasującą,więc raczej oryginalną ścianką do wersji Pioniera z drewnianą nietypową skrzynką :
-ze szczebelkami z obu stron
-z przedłużonym okienkiem pod tkaninę
-z dwoma jednakowymi oknami pod skalę i tkaninę
jest tylna ścianka U3,ma większą szerokość od U / U2
Natomiast wersje na lampach E + AZ-1,mają ścianki z napisem typ Pionier model Mazur
kol. kraz, Pionier z nr 167653 w/g mnie powinien mieć skalę żółtą /Katowice,jesli się mylę b. proszę mnie poprawić
Roman
Okazuje się,że pasującą,więc raczej oryginalną ścianką do wersji Pioniera z drewnianą nietypową skrzynką :
-ze szczebelkami z obu stron
-z przedłużonym okienkiem pod tkaninę
-z dwoma jednakowymi oknami pod skalę i tkaninę
jest tylna ścianka U3,ma większą szerokość od U / U2
Natomiast wersje na lampach E + AZ-1,mają ścianki z napisem typ Pionier model Mazur
kol. kraz, Pionier z nr 167653 w/g mnie powinien mieć skalę żółtą /Katowice,jesli się mylę b. proszę mnie poprawić
Roman
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
W moim duży spadek na żarzeniu powodował ten przełącznik, mimo, że rurki były metalicznie czyste to wina leżała w tym języczku. On kontaktuje małą powierzchnią która lubi pokrywać się nalotem.romanradio pisze:Nadaje się,ale ma duży spadek napięcia na żarzeniu
Jeżeli kolegę interesuje sprawdzone rozwiązanie zasilacza sieciowego do Pionierka/Szarotki to chętnie podzielę się rozwiązaniem.
W swoim zastosowałem transformatorek TS6/10, to popularny transformatorek.
Poszukuję 1R5T.
- romanradio
- 1250...1874 posty
pożyteczna uwaga,potwierdzam bo i tak też miałem.W każdym bateryjnym Pionierku trzeba dogiąć tę blaszkę.Ją i gniazda przełącznika wyczyścić do połysku,można też pod spodem połączyć z pominięciem przełącznika,aby był tylko atrapąelektrit pisze:W moim duży spadek na żarzeniu powodował ten przełącznik, mimo, że rurki były metalicznie czyste to wina leżała w tym języczku. On kontaktuje małą powierzchnią która lubi pokrywać się nalotem.romanradio pisze:Nadaje się,ale ma duży spadek napięcia na żarzeniu
Roman
Witam, no to Pionier model Mazur będzie musiał poczekać bo w swoich zasobach nie mam gramofonowej skali z Katowicami mam ale kolorową
, kolorową chyba robili równocześnie z żółtą, pozdrawiam Hieronim K.

Witam -mam taką skalę z napisem gramofon mogę ją odsprzedać za 15 zł + 8,50 wysyłka [paczuszka Ekonomiczna]
Jak coś to na pw
Pozdrawiam
józek
Jak coś to na pw
Pozdrawiam
józek
Sorry -pospieszyłem się to nie o tę skalę chodziło.....
- jacekk
- 1250...1874 posty
Z cyklu wariacje na temat "Pioniera" wklejam zdjęcia imitacji kondensatorów wykonanych z odzyskanych rurek pochodzących z zniszczonych kondensatorów właśnie z "Pioniera" Nadzienie to kondensatory Miflex, koreczki z niby-smoły to eksperyment z czarnym klejem termotopliwym o który pytałem się w tym wątku
viewtopic.php?f=5&t=28115
Wykręciłem 50km zanim udało mi się kupić czarny klej, ale efekt myślę że jest dobry. Z wyglądu nie do odróżnienia z oryginalnym kondensatorem tzn. korki z masy, metka mi wyszła średnio, zanim poprawiłem napięcia skończył mi się czarny tusz i z braku laku tylko pojemności są dobre.
viewtopic.php?f=5&t=28115
Wykręciłem 50km zanim udało mi się kupić czarny klej, ale efekt myślę że jest dobry. Z wyglądu nie do odróżnienia z oryginalnym kondensatorem tzn. korki z masy, metka mi wyszła średnio, zanim poprawiłem napięcia skończył mi się czarny tusz i z braku laku tylko pojemności są dobre.
Witam, swego czasu kiedyś wpadłem na pomysł że dobrym wypełniaczem na zalewanie będzie lak i wygląda nieźle nie widać że to nie smoła i jest sztywny i co najważniejsze w każdej chwili łatwy do usunięcia, a czy wzory metek mógłbyś udostępnić ? pozdrawiam Hieronim K.