A jeśli chodzi o płytki PCB to do takich projektów potrzebne są dwustronne czy jednostronne?? Chyba jednostronne no nie??
I jakich wielkości te płytki są?? Bo tak patrze na tę stronę i widzę że są jakieś rozmiary 1dm2??
Powinna wystarczyć jednostronna. Co do wielkości, poszukaj interesujących Cię projektów i zobacz. Zajrzyj na http://prototypy.com.pl/ tam mają kalkulator zamówienia.
Obudowa metalowa ? Nie zawsze...nie zawsze, pomijąc tworzywa i drewno dawniej stosowano. A blacha prosta do obróbki,
trzyma geometrię, chroni podzespoły i ekranuje.
MStaniszczak pisze:Kilka razy już u nich robiłem i polecam. W przeciwieństwie do drukowane.pl - zamawiałem raz i byłem niezadowolony;-)
A jakie masz zastrzeżenie do drukowane.pl? Kiedyś robiłem u nich woreczek prostych dwustronnych płytek i było OK, teraz chcę zamówić (prototyp) trochę gęstszą - raster 25mils, rozmiar ścieżki i minimalna izolacja 8mils (ichnie minimum). Są blisko mnie, co jest dla mnie zaletą.
Przykładowa konstrukcja kolego Piotra z naszgo forum:
Można również bez listwy z elementami stosując podstawki do lamp jako punkty lutownicze, jest wtedy większy bałagan, jak to w pająkach.
Odnoszę wrażenie że kolega jest mocno początkujący, również wiekowo Z ciekawości, ile kolega ma lat?
A jakie masz zastrzeżenie do drukowane.pl? Kiedyś robiłem u nich woreczek prostych dwustronnych płytek i było OK, teraz chcę zamówić (prototyp) trochę gęstszą - raster 25mils, rozmiar ścieżki i minimalna izolacja 8mils (ichnie minimum). Są blisko mnie, co jest dla mnie zaletą.
Nie ryzykowałbym zamawiania u nich tak gęstej płytki. Proste PCB wychodzą im całkiem ok, o ile potrafisz się pogodzić np. z opisem przesuniętym o 3mm. Niestety jak chcesz ścieżki co 8 milsów to musisz się przygotować, że będą zwarcia albo przerwane ścieżki. Tak przynajmniej pokazują doświadczenia moje i moich kolegów. Czasami połowa płytek była do wyrzucenia.
A wspomniany Merkar jest tu lepszy? Nie zależy mi ma czasie, bardziej na całkowitej cenie, tu są potrzebne pojedyncze płytki, więc np. cena dokumentacji czy inne koszty "pozapłytkowe" są istotne.
Z usług Merkara nie korzystałem. Nie podoba mi się, że nie mają kalkulatora zamówienia. Ostatnio zamawiam w Satlandzie i jestem całkiem zadowolony --- wspomniane prototypy.com.pl. Koledzy robią ostatnio polibudowe zamówienia w Propoxie i też nie narzekają.