http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... Hammer.htm
Pierwsze wrażenie- takie samo jak wtedy, gdy zobaczyłem sławny zegar Nixie zbudowany tylko na lampach. Ogrom tej konstrukcji sprwaił, że szczęka momentalnie mi opadła i nie chciała przez ładne parę sekund wrócić do położenia spoczynkowego. Późnejsze oglądanie fotek przyniosło niestety pewne rozczarowanie: nadpalona płytka (spodziewałem się łączówek, ale wiem, ile by było przy tym roboty!), drewniana obudowa (przy ośmiu EL34 i kilku trafach wzmacniacz waży swoje, więc ja bym raczej stosował blachy stalowe wzmocnione przyspawanymi kątownikami). Ale konstruktorowi się należy podziw.
Miał facet fantazję...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Miał facet fantazję...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Przypuszczalnie autor pewniej czuje się w konstrukcjach drewnianych. Wygląda to trochę na robotę szkutnika lub budowniczego samolotów - w środku szkielet z listew, pokrycie z cienkiej sklejki. Pod względem gabarytów i masy projekt jest mało praktyczny, moc też jakby nie do domu. Plusem jest to, że komuś się "chciało chcieć".
- Thereminator
- 6250...9374 posty
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
A tak- OTLamp zwrócił moją uwagę na te ECL86. Poza tym coś podejrzewam, że do przełączania źródeł używany jest polski isostat
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 2500...3124 posty
Zibi moze i mało praktyczny, ale ja bym sie z ta tezą do końca nie zgodził. Po pierwsze waga, przy tych wymiarach wykonane z metalu trzeba by było dzwig zamawiać, wiem cos na ten temat, bo wiele elementów do mojej konstrukcji juz mam, i mysle co by tu zrobic aby zredukowac wagę. A co do mocy dlaczego za duza? Ja szykuje konstrukcje w której będzie 4xKT88 na kanał i bedzie to do DOMOEWGO odsłuchu, nigdzie nie jest napisane ze wzmacniacz musi byc wykonany na ECL82, bo na nim sluchanie kazdego rodzaju muzyki np. ACDC nie jest w zasadzie mozliwe.
Nie rozumiem co to ma wspólnego z moim komentarzem. Nie sugerowałem wykonania obudowy z metalu. Uważam, że wpakowanie wszystkiego do jednej wielkiej skrzyni czyni ten sprzęt nieporęcznym. Trzeba prosić rodzinę o pomoc, żeby szafkę z kurzu oczyścić. Co do wymagań odnośnie mocy wzmacniacza, jest to sprawa indywidualna. Mi wystarczy ECL-ka, ponieważ nie oczekuję, że fala dźwiękowa będzie docierać do mojej świadomości poprzez nerki lub żołądek.Boguś pisze:Po pierwsze waga, przy tych wymiarach wykonane z metalu trzeba by było dzwig zamawiać, wiem cos na ten temat, bo wiele elementów do mojej konstrukcji juz mam, i mysle co by tu zrobic aby zredukowac wagę.