Wasze patenty, tricki i kniffy

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Wasze patenty, tricki i kniffy

Post autor: AndrzejJ »

Dwa przydatne programy na androida:
Kalkulator rezystorów i jeszcze trochę bajerów:
https://play.google.com/store/apps/deta ... nica&hl=pl
Genderator sygnałowy: Trójkąt, prostokąt, sinus, modulacja AM i FM.
https://play.google.com/store/apps/deta ... 1zLmFmZyJd
Awatar użytkownika
Michal_Pol
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Michal_Pol »

Moje 3-grosze odnośnie druciaka vs mokrej gąbki:
Budowa grota do lutownicy (stacja) jest taka gdzie rdzeń jest wykonany z miedzi a czubek grota ma naniesioną warstewkę żelaza lub innego metalu chroniącego miedziany rdzeń przed agresywnym działaniem temperatury i lutowia.

Im delikatniej czyścimy grot...tym na dłużej nam starcza, wycieranie o "sprężynki" w końcu uszkodzi ochronną warstwę na rdzeniu a później grot kończy się w mgnieniu oka.
k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: k4be »

Nie wiem z czego to wynika, ale odkąd do czyszczenia grota używam czyścika metalowego, nie zrobiły mi się dziury jeszcze w żadnym grocie, natomiast wcześniej, kiedy miałem gąbkę, zepsuły się trzy. Pomijam tu przypadek spłaszczenia ostrej końcówki jednego z grotów po uderzeniu w podstawkę czyścika. W tej sztuce warstwa ochronna się nie uszkodziła, ale przypuszczam, że odpadnie kiedy spróbuję przywrócić mu pierwotny kształt.
Awatar użytkownika
Paniki
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: Paniki »

Może chodzi o dużą różnicę temperatur, szczególnie jak gąbka jest mokra?
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Michal_Pol pisze: uszkodzi ochronną warstwę na rdzeniu a później grot kończy się w mgnieniu oka.
Kiedyś, dla wprawienia się w obsłudze tokarki, zrobiłem grot z kawałka mosiądzu. Toczyłem go przez 40 minut i dokładnie tyle samo czasu minęło zanim całkiem się wypalił. Zrobiłem nim trzysta lutów. Do ostatnich stu już się zmuszałem.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Bo grotu nie robi się z mosiądzu, tylko miedzi ;)
Mam starą kolbę 50W, z grotem z kawałka miedzi, grzałka ceramiczna, jak się zrobi w nim dołek to pilnik i dalej można lutować, kiedyś ostrzyłem raz-dwa na rok, teraz już prawie jej nie używam.
Używam mniejszej kolby z grotem który tutaj wcześniej pokazałem, do lutowania PCB jest bardzo dobra, do pająków muszę włączać starą kolbę, bo do szyny masy nie da się nic przylutować.
Harry
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Harry »

Witam

Współczesne groty do lutownic są pokryte powłokami na podstawie żelaza i po prostu korodują od wody.
Załączniki
ersa.jpg
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Moje pytanie, po co żelazo?
Miedź przez lata się sprawdzała, grot z kawałka drutu miedzianego fi 8 wystarczał na tysiące godzin ciągłego lutowania, a może i dziesiątki, jedyne gdzie mogły się robić zbyt krótkie to serwisy RTV, a i tam nie działo się to często.
k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: k4be »

Tamte groty były przede wszystkim dużo grubsze (współczesne mają specjalnie dobrany kształt, i końcówki o średnicy lub grubości od 1 do nawet 0,1mm).
Miedź rozpuszcza się w stopionej cynie, przez co grot powoli 'znika' i traci swój kształt.
Efektem ubocznym stosowania warstwy żelaza jest powstawanie 'kraterów' w miejscu, gdzie uszkodziła się ta warstwa, podczas, gdy groty bez powłoki ochronnej po prostu powoli i w miarę równomiernie się zmniejszały.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

No ok, ale zakładając że cała końcówka grota jest tak samo pocynowana, to miedź rozpuszczała by się prawie równomiernie, i stożek pozostawałby prawie identyczny, tylko krótszy.
Inna sprawa że nam cienki grot nie jest potrzebny, nawet do lutowania PCB nie jest potrzebny cienki grot, a SMD nim i tak się nie polutuje, IMHO optymalny jest grot o średnicy 6-5mm dłuto z miedzi, bez problemu można lutować i THT i pajączki, tylko największym problemem jest brak takich właśnie grotów.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Z opowieści kolegów wiem, że w przeszłości były próby dorabiania miedzianych grotów z efektem podobnym do mojego. W tamtych przypadkach chodziło o relatywnie drogie groty do rozlutownicy. Wyszło na to że w żaden sposób nie kalkuluje się czasowo takie rzeźbienie,.

Fabryczne groty niszczą się w ciekawy sposób. Po prostu zaczynają słabiej grzać i coraz szybciej stygnąć. Gdy się lutuje na bieżąco tego zjawiska nie czuć. W pewnym momencie w grocie robi się otworek lub odpada z niego końcówka. Tak jakby miedź z rdzenia wypłukiwała się i pozostawała sama warstwa ochronna. Po wymianie na nowy czuć wyraźną różnicę w jakości pracy.

Im cieplejszy grot tym szybciej niszczeje. Być może proces przyśpieszają agresywne topniki w cynie bezołowiowej.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

AndrzejJ pisze:jedyne gdzie mogły się robić zbyt krótkie to serwisy RTV, a i tam nie działo się to często.
Bywało że przez tydzień nie wyłączałem, częściej grzałki wysiadały. Mowa o małych 14W lutownicach. Nie wiem jak teraz ale kiedyś na groty używano miedzi elektrolitycznej.
Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ogólnie, o starych 14W i chyba 25W albo 50W, nie wiem, grzałki siadały, ale grotom nie można nic zarzucić
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

Dziesięć minut roboty i mamy "nośnik Pionierów" :D .
Załączniki
P1090396.jpg
P1090407.jpg
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wacek Z »

staku pisze:Dziesięć minut roboty i mamy "nośnik Pionierów" :D .
Dobre.Kupuję.
ODPOWIEDZ