Podłączenie tremolo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Danilewicz
- 375...499 postów
Re: Podłączenie tremolo
Przed chwilą zobaczyłem schemat tej mesy, i wydaje mi się dość skomplikowany, ale pora już dość późna, więc trochę nie myślę. Poza tym, jaki Pan? 

Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
Jest na połówce triody, zobacz schemat Fendera 6G3 albo download/file.php?id=41794Danilewicz pisze:Znalazłem schemat tego "bias wiggle tremolo", z tym, że on jest na całej ECC83, a ja mam do dyspozycji tylko połówkę. A może zamiast Rk w generatorze dać diodę led i sterować nią fotorezystor?
- Danilewicz
- 375...499 postów
Rzeczywiście, moje niedopatrzenie. Stare schematy fendera są mocno nieczytelne. Dzięki, chyba wykorzystam ten układ 

Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
- Thereminator
- 6250...9374 posty
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 375...499 postów
Błagam... Czy w naszym pięknym języku brakuje słów "tłumienie" i "żarówka"?Canio pisze:Sugeruję wziąć pod uwagę fakt, że tremolo działające na zasadzie zwykłego atenuowania sygnału (...)Taki generator zazwyczaj zasila odpowiednią incandescent lamp lub EM84 (...)

- Danilewicz
- 375...499 postów
Zacząłem przerysowywać tremolo z tego schematu: download/file.php?id=41794 i zauważyłem, że katoda jest połączona z siatką. Dlaczego? Czy to ma prawo działać?
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
To jest oczywisty błąd. Należy porównać układ generatora z tego schematu z innym, "sprawnym" generatorem z przesuwnikiem fazy.
- Danilewicz
- 375...499 postów
Wiem, że google nie boli, ale w kwestii generatorów jestem totalnym laikiem. Nigdy nie miałem z nimi do czynienia. Czy wystarczy "przeciąć" połączenie między siatką a katodą? Nie mogę nigdzie znaleźć podobnego schamatu, z którym mógłbym porównać.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
Szczerze mówiąc, nie za bardzo mi się chce analizować poprawność reszty układu po naniesieniu poprawki, polegającej na odłączeniu rezystora katodowego od siatki (to koniecznie). Ale popatrzę, może uda mi się zdiagnozować ten układ co do innych bugów.
CD wygląda na to, że "dolny" koniec R21 powinien być podłączony wyłącznie do masy. Swoją drogą okropna padaka, ten schemat.
CD wygląda na to, że "dolny" koniec R21 powinien być podłączony wyłącznie do masy. Swoją drogą okropna padaka, ten schemat.
Na schemacie nie powinno być tej kropki na dole r21.. resztę możesz porównać z 6G3, układ działa ok..Danilewicz pisze:Wiem, że google nie boli, ale w kwestii generatorów jestem totalnym laikiem. Nigdy nie miałem z nimi do czynienia. Czy wystarczy "przeciąć" połączenie między siatką a katodą? Nie mogę nigdzie znaleźć podobnego schamatu, z którym mógłbym porównać.
- Danilewicz
- 375...499 postów
Dzięki! Czyli siatka idzie prosto do rezystora 1M i kondensatora 15n?
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
Tu Kolega ma rację. R21 do katody. Wtedy układ startuje od razu.
- schizwania
- 100...124 posty
Jak by co to mam płytkę do tego tremola i działa (co prawda test na diodzieDanilewicz pisze:Przed chwilą zobaczyłem schemat tej mesy, i wydaje mi się dość skomplikowany, ale pora już dość późna, więc trochę nie myślę. Poza tym, jaki Pan?

- Danilewicz
- 375...499 postów
Dzięki, ale raczej nie skorzystam
Nie za bardzo przepadam za półprzewodnikami w lampowcach.

Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz