Transormator sieciowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Transormator sieciowy
A tak z innej beczki.Czytałem kiedyś bodajże twój artykuł na stronie fonar "Zastosowanie popularnych transformatorów radiowo-telewizyjnych we wzmacniaczach gitarowych małej mocy".
Chciałem zapytać czy napisałeś też coś obszernego na temat trans. sieciowych ?
Chciałem zapytać czy napisałeś też coś obszernego na temat trans. sieciowych ?
Nie napisałem. Transformatory sieciowe to temat który uważam nie jest tak wąsko omówiony w internecie. Nie widziałem potrzeby opisywania tego po raz któryś.
Wracając do tematu.
Wartość prądu ma być ok. 65mA
Czyli tak: 48mA+5.5 mA (el84) +1.2(wg. katalogu)x2(12ax7)+ 1.2x2 (12ax7) = 58.3
Wychodzi na to że prąd jest większy od katalogowego ?
Wartość prądu ma być ok. 65mA
Czyli tak: 48mA+5.5 mA (el84) +1.2(wg. katalogu)x2(12ax7)+ 1.2x2 (12ax7) = 58.3
Wychodzi na to że prąd jest większy od katalogowego ?
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jesli wzmacniacz bedzie tylko do ogladania i ewentualnie wlaczenia na biegu jalowym to sie zgadza. Ale chyba nie tylko tak masz zamiar go uzywac. Czyli powrot do karrty katalogowej lampy koncowej.
Aleksander Niemand
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Painlust strzelił pi razy oko, nie wywróży Ci przecież dokładnej wartości prądu, nie podawaj katalogowych tylko pomierz, dolicz do tego energię wytracaną na rezystorze rozładowującym.
No tak max Ia podają 65mA
AndrzejJ pisze:Painlust strzelił pi razy oko, nie wywróży Ci przecież dokładnej wartości prądu, nie podawaj katalogowych tylko pomierz, dolicz do tego energię wytracaną na rezystorze rozładowującym.
Co ty opowiadasz? Właśnie podałem mniej więcej wartości z katalogu, a na rezystorze rozładowującym to jest prąd rzedu setnych ułamków ampera - POMIJALNY.
Tzn. że ja pominąłem gdzieś ok 7mA.
Dlaczego?
Ponieważ mi wyszło pare postów wyżej ok. 58mApainlust pisze:Dlaczego?
- AndrzejJ
- 1250...1874 posty
Bo painluście napisałeś że OKOŁO 65 mA... a kolega wziął to zbyt dosłownie.
Poza tym te 7mA nie robi wielkiej różnicy, najlepiej taki rezystor dobrać praktycznie, bo np. starsze trafa są zaprojektowane na 220V pod takim a takim obciążeniem, a pod mniejszym/większym będzie inne napięcie, i po prostu nie ma sensu się z tym bawić.
Poza tym te 7mA nie robi wielkiej różnicy, najlepiej taki rezystor dobrać praktycznie, bo np. starsze trafa są zaprojektowane na 220V pod takim a takim obciążeniem, a pod mniejszym/większym będzie inne napięcie, i po prostu nie ma sensu się z tym bawić.
zaczy się karty katalogowej czytać też nie umiesz...Mirazz pisze:Ponieważ mi wyszło pare postów wyżej ok. 58mApainlust pisze:Dlaczego?
napisałem około bo na oko dodaje jakieś 4-5 mA dla preampu.AndrzejJ pisze:Bo painluście napisałeś że OKOŁO 65 mA... a kolega wziął to zbyt dosłownie.
painlust pisze:zaczy się karty katalogowej czytać też nie umiesz...Mirazz pisze:Ponieważ mi wyszło pare postów wyżej ok. 58mApainlust pisze:Dlaczego?
Po prostu wziąłem pod uwagę najniższą wartość Ia el84 - czyli 48mA
A to ty myślałeś, że wzmacniacz w czasie pracy bierze najniższą wartość prądu podana w katalogu? Genialna dedukcja Szerloku.