Czy zniknie modulacja AM i FM ?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Czy zniknie modulacja AM i FM ?

Post autor: Atlantis »

gustaw353 pisze: Pewnie nie dane nam jest poznanie wszystkich tajników tej branży.
Zależy jakich tajników. Jeśli chodzi o kwestie czysto techniczne, to pewna szansa jest... Trzeba jednak liczyć się z opóźnieniem liczącym kilkadziesiąt lat. Jednak niektóre rzeczy już teraz można się domyślać chociażby na podstawie tego, czym teraz może dysponować cywil z najzwyklejszym, najtańszym pecetem. Jest to technologia, dla jakiej każdy rząd z czasów drugiej wojny światowej byłby w stanie zabić...
Radio ma swoje zalety, jednak stawianie go na pierwszym miejscu w takich zastosowaniach to jednak pewna przesada.
Internet ma jeszcze jedną zaletę - transmisję pakietową przez sieć rozproszoną. Pakiety składające się na (i tak już wcześniej zaszyfrowaną) wiadomość lecą do celu różnymi drogami, w związku z czym trudniej przechwycić całość. W przypadku cywilnych rozwiązań co prawda nie jest to do końca prawdą (cały ruch przechodzi przez infrastrukturę jednego operatora, zanim ulegnie rozproszeniu) ale idea sieci kratowej jest coraz bliższa realizacji. ;)
Ponoć stosują techniki porozumiewania się bez użycia techniki ???
Heh... Widzę, że te pogłoski będą żyły swoim życiem jeszcze długo. Prawdą jest, że w czasach Zimnej Wojny jedna i druga strona interesowała się rzekomymi zjawiskami paranormalnymi. Sęk w tym, że w ostatecznym rozrachunku nie udało się zgromadzić żadnych przekonujących dowodów realności tych zjawisk, nie wspominając już o praktycznym zastosowaniu. Polecam którąś z książek Jamesa Randiego (iluzjonista, który misją swojego życia uczynił demaskowanie szarlatanów, zarabiających na symulowaniu posiadania mocy paranormalnych) albo Martina Garnera (jego "Pseudonauka i Pseudouczeni" z lat pięćdziesiątych zawiera zarzuty, które generalnie równie dobrze można by przedstawić autorom tych eksperymentów z lat siedemdziesiątych).
Natomiast czytając teksty stworzone przez zwolenników tej drugiej strony można od razu zauważyć daleko idącą rezygnację z naukowego sceptycyzmu i rozluźnianie metodologii. Chodzi mi tu np. o słynną książkę "Tajemnice Parapsychologii" Borunia i Manczarskiego (tak, tego Manczarskiego od radioodbiornika z lat dwudziestych). O ile do części napisanej przez Manczarskiego mam tylko pewne zastrzeżenia, to Boruń przeginał na całego, np. powołując się na niesprawdzone informacje prasowe zupełnie tak, jakby to były recenzowane prace naukowe. ;) Dlatego też trudno jest mi przyjmować jego tezy na poważnie.

I jeszcze jedna kwestia mnie zastanawia. Jeśli wywiad faktycznie dysponuje telepatami, to jaki sens ma wydawanie miliardów dolarów na łączność satelitarną, instalacje ELF dla marynarki, kryptografię kwantową itp.?

Tak jak walczą bez fizycznego kontaktu z przeciwnikiem:
http://www.youtube.com/watch?v=oblkNxui ... re=related
To nie mistyfikacja i nie symulowana uległość napastnika.
A skąd ten wniosek? Jak dla mnie jeśli coś kwacze jak kaczka i wygląda jak kaczka, to najpewniej jest właśnie kaczką. ;)
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

Atlantis pisze:
anka pisze:Co w tym dziwnego ?
W jedną stronę "kajakiem" a z powrotem "wodolotem" lub na odwrót.Dobór "środka lokomocji "to funkcja bardzo wielu parametrów.
Źle mnie zrozumiałeś. Tego określenia użyto tak, że nie wiadomo do końca o co chodziło dziennikarzowi.
1) Czy te "szpiegowskie fale" fale to określenie jakiegoś pasma radiowego? W takim wypadku powinno to brzmieć raczej tak: "Używali szpiegowskich fal, połączeń satelitarnych oraz internetowych portali wideo". Jeśli faktycznie o to chodziło, to byłoby miło,gdyby dziennikarz był bardziej precyzyjny i wyjaśnił czytelnikom o jakie rozwiązanie techniczne chodzi.
2) A może "szpiegowskie fale" to tylko metaforyczne określenie metod, jakich szpiedzy używali do utrzymywania łączności (w tym przypadku satelity i portale wideo) i nie należy tego określenia rozumieć dosłownie?
3) A może dziennikarz miał na myśli fale wysyłane i odbierane przez satelitę? Tyle tylko, że takie ujęcie sprawy stanowiłoby "oczywistą oczywistość" -.
Szanowny Kolego Atlantis precyzyjne wyjaśnienie czytelnikom o jakie rozwiązania.......Kolega raczy sobie żartować.... Dziennikarz pisze to co usłyszał . A usłyszał kilka "okrągłych"zdań.adresowanych do "statystycznego" czytelnika .W audycji DW której słuchałem i na podstawie której te moje dwa zdania na forum, była również mowa , w sposób jednoznaczny, o wykorzystaniu fal radiowych.Intencją mej informacji, w tym właśnie wątku, która dała początek tej dyskusji ,była próba zwrócenia uwagi , być może ,na możliwość stosowania jeszcze nadal dla celów o których mowa także "tradycyjnie prostych" rozwiązań .
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Kol. anka pisze:
" możliwość stosowania jeszcze nadal dla celów o których mowa także "tradycyjnie prostych" rozwiązań " - choćby dla zmyłki.
To tak jak z mówieniem prawdy - przeciwnika można zmylić bo będzie szukał podtekstów.

Kol. Atlantis pisze:
"A skąd ten wniosek? " - bo kiedyś, dawno temu spotkałem człowieka ...nawet był podobny do tego dziadka kozaka.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

anka pisze:W audycji DW której słuchałem i na podstawie której te moje dwa zdania na forum, była również mowa , w sposób jednoznaczny, o wykorzystaniu fal radiowych.Intencją mej informacji, w tym właśnie wątku, która dała początek tej dyskusji ,była próba zwrócenia uwagi , być może ,na możliwość stosowania jeszcze nadal dla celów o których mowa także "tradycyjnie prostych" rozwiązań .
I miło by było pozostać w tym wątku przy tych "tradycyjnie prostych" rozwiązaniach, o których wspomina kolega anka, zamiast rozdymać wątek jakimiś wynurzeniami rodem z "Innego świata" czy innej strefy 51.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

gustaw353 pisze: bo kiedyś, dawno temu spotkałem człowieka ...nawet był podobny do tego dziadka kozaka.
Nawet jeśli, to wcale nie znaczy, że miałeś do czynienia z jakimiś zjawiskami paranormalnymi. Ludzki mózg jest niesamowicie podatny na sugestię, jeśli tylko zostaną spełnione odpowiednie warunki (zwłaszcza jeśli "ofiara" będzie przekonana, że dany człowiek faktycznie takimi zdolnościami dysponuje). Polecam zapoznanie się z działalnością Darrena Browna - to też iluzjonista, który wybrał sobie podobną misję do Randiego (z tą różnicą, że jest od niego o dwa pokolenia młodszy i pochodzi z Wielkiej Brytanii). Gość ma niesamowity dar przekonywania. W trakcie jednego z seansów zdołał wytworzyć w niektórych widzach iluzję zewnętrznej siły, która zmuszała ich do przewrócenia się. Czasami wręcz można się przerazić, widząc jak gość bawi się umysłami ludzi z widowni. Podobnie jak Randi nigdy nie zdradza swoich sztuczek - można za to wylecieć z elitarnych klubów dla iluzjonistów. Jednak za każdym powtarza, że żadne "siły nadprzyrodzone" nie uczestniczą w tych seansach. ;)

Sytuacja z dziadkiem z powyższego filmu może wyglądać podobnie. Ja tam jednak widzę kiepsko markowane ciosy i upadki, nagrane podczas jakiegoś treningu z weteranem. ;)
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

No dobra my tu se dywagujemy a co tam a Gdańsku na AM-ach słychać:
http://radiomap.eu/pl/gdansk
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Ta, no niby jest to spis co gdzie można usłyszeć, ale te dane są trochę mylące. Np figuruje tam Bydgoszcz z nadajnikiem w Solcu Kujawskim, a nie "Polskie Radio Program 1", kiedyś oznaczane jako Warszawa I. Świat się przemeblował, także w eterze, a skale zostały po staremu.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

gustaw353 pisze:Gawędę tę potraktowałem trochę luzacko. Dyskusja laików o technikach szpiegowskich to ciekawa dyscyplina. Pewnie nigdy nie będzie miała końca.
Pewnie nie dane nam jest poznanie wszystkich tajników tej branży.

Krótkie, rzeczowe, podsumowanie z którym zgadzam się całkowicie. Pozdrawiam J23.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

A tu jest dość optymistyczna odpowiedź na tytułowe pytanie:

http://www.economist.com/node/11590746? ... 6&fsrc=RSS
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: frycz »

Radio to jest radio. A te parapsychologiczne doświadczenia są spektakularne ale chyba nieskuteczne. Znalem kobitkę, która brała zdjęcie i mówiła ze szczegółami o osobie na tym zdjęciu. Z detalami!! Kiedy co i jak. Z kolei policja mówi że czasem jasnowidze im pomagają a czasem nie....

A co do radia to jest tak jak w tym artykule. 3/4 biednego i rozległego świata słucha zwykłego radia AM (SSB się nie przyjmie) i będzie słuchać jeszcze 100 lat, tak samo jak za 100 lat będą drewniane skrzypce, i teatry ze skrzypiącymi scenami... Doskonale wiedzą to Chińczycy, którzy robią takie audycje, że zapiera dech!!! Ich audycje są zachwycające, ciekawe i doskonale słyszalne. Dwa lata słuchałem na krótkich Polskiego Radia ale teraz nie ma (nie znalazłem) ramówki na jakiej częstotliwości nadają i o której. Napisałem maila w tej sprawie. Polskie Radio otworzyło go po...... 2 tygodniach i ....... Cisza. Mam ich gdzieś! Wydobyć jakąkolwiek informację z Polskiego Radia dla zagranicy to cierpienie i wielki problem. Chińskie Radio Międzynarodowe jest po prosu świetne i ma pełną informację http://polish.cri.cn/502/2009/05/08/21s89123.htm. I dlatego z przyjemnością słucham Chińczyków. I dlatego Volvo jest Chińskie a nie Polskie. :wink:
Bo oni potrafią i im http://www.frycz.pl.salon24.pl/399405,e ... ni-tubylcy zależy...

Pozdr!
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

frycz pisze:Radio to jest radio. A te parapsychologiczne doświadczenia są spektakularne ale chyba nieskuteczne. Znalem kobitkę, która brała zdjęcie i mówiła ze szczegółami o osobie na tym zdjęciu. Z detalami!! Kiedy co i jak. Z kolei policja mówi że czasem jasnowidze im pomagają a czasem nie....
Trochę interesuję się tymi zagadnieniami. Kiedyś (dawno,dawno temu - jeszcze jako nastolatek) przyjmowałem możliwość istnienia tego typu zjawisk. Potem jednak (po przeczytaniu kilku rzeczowo napisanych książek) przeszedłem na stanowisko zatwardziałego sceptyka. Problem w tym, że gdy tylko dokładniej sprawdzi się te informacje okazuje się, że brakuje przekonujących dowodów. Bo te wszystkie rzekome "dowody" przytaczane przez wyznawców polegają prawie zawsze na metodologicznych nadużyciach (stosowanie tzw. dowodu anegdotycznego, posunięte do granic absurdu ograniczanie kontroli itp.). Proponuję na początek zapoznać się z takimi pojęciami jak "cold reading" i "hot reading". Klasyczne sztuczki psychologiczne - medium rzuca setkami luźnych haseł z szybkością karabinu maszynowego, czekając aż potencjalna ofiara chwyci przynętę i zacznie podświadomie (nawet niewerbalnie) potwierdzać/zaprzeczać. W ten sposób dochodzi się od ogółu do szczegółu. Ludzki mózg w takich sytuacjach chętniej dostrzega trafienia, wydające się czymś niesamowitym. Ofiara po wszystkim jest przekonana, że "medium" udzieliło odpowiedzi, których nie miało prawa znać. W rzeczywistości jedynie "odbijało" informacje dostarczane przez uczestnika seansu.

A co do korzystania przez policję z usług jasnowidzów, to też blaga. Z tego co wiem nie ma ani jednego udokumentowanego przypadku, w którym to informacje udzielone przez "medium" dostarczyłyby dowodu rozwiązującego sprawę. Niekiedy po prostu post factum próbuje się przypisać zasługę jakiemuś hochsztaplerowi, gdy akurat liczba zbieżnych szczegółów (w dość mętnej i bardzo ogólnej "wizji") będzie na tyle duża, by dało się ją dopasować do rzeczywistości.

Chińczycy, którzy robią takie audycje, że zapiera dech!!! Ich audycje są zachwycające, ciekawe i doskonale słyszalne. Dwa lata słuchałem na krótkich Polskiego Radia ale teraz nie ma (nie znalazłem) ramówki na jakiej częstotliwości nadają i o której. Napisałem maila w tej sprawie. Polskie Radio otworzyło go po...... 2 tygodniach i ....... Cisza.
Ja jeszcze nie tak dawno temu słyszałem na KF audycje PR dla zagranicy. To było mniej-więcej wtedy, gdy radio Harolda Campinga cały czas męczyło wszystkich przepowiedniami o rychłym końcu świata. ;) Muszę jednak przyznać, że odbiór był dość słaby, przynajmniej w mojej okolicy. Chińczyków natomiast słychać znakomicie i to nawet nie trzeba specjalnie szukać. Wystarczy chwilę pokręcić pokrętłem w radiu i zaraz trafia się na jakąś ich audycję.
Ostatnio zmieniony śr, 31 października 2012, 08:05 przez Atlantis, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: frycz »

Atlantis pisze:./.../ To było mniej-więcej wtedy, gdy radio Harolda Campinga cały czas męczyło wszystkich przepowiedniami o rychłym końcu świata. ;) /.../
A wiesz że chyba znowu go słyszałem.... Parę dni temu. Ten sam starczy skrzeczący głos. Ciekawe czy żyje, czy nagranie z taśmy?
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

frycz pisze: A co do radia to jest tak jak w tym artykule. 3/4 biednego i rozległego świata słucha zwykłego radia AM (SSB się nie przyjmie) i będzie słuchać jeszcze 100 lat, tak samo jak za 100 lat będą drewniane skrzypce, i teatry ze skrzypiącymi scenami... Doskonale wiedzą to Chińczycy, którzy robią takie audycje, że zapiera dech!!! Ich audycje są zachwycające, ciekawe i doskonale słyszalne...
No i wychodzi na to, że nadzieja w Chińczykach. Bo Rosjanie rzeczywiście już wymiękają i wyłączają nadajniki jeden po drugim.
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

frycz pisze:
Atlantis pisze: A wiesz że chyba znowu go słyszałem.... Parę dni temu. Ten sam starczy skrzeczący głos. Ciekawe czy żyje, czy nagranie z taśmy?
Z tego co wiem, to jeszcze żyje. Gdy koniec świata nie nastał wycofał się z przestrzeni publicznej. Ostatnio słyszałem o nim, gdy trafił do szpitala z powodu udaru. Radio pewnie ciągle działa, ale nie tak intensywnie jak w maju 2011 roku. Wtedy przeszukując pasma w ciągu <30 minut zdarzało mi się odebrać jego audycje w kilku różnych językach (w tym także polskim).
Szkoda tylko ludzi, którzy dali się nabrać i oddali swoje oszczędności na rzecz sfinansowania tej kampanii...
sp8ebc
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: sp8ebc »

Jeżeli chodzi o moje zdanie w temacie, to uważam że za jakieś 10 czy 20 lat czy tego chcemy czy też nie większość komunikacji radiowej przeniesie się na emisje cyfrowe. Analog pozostanie w zasadzie tylko u krótkofalowców (o ile jeszcze takowi będą), w paśmie 88MHz do 108MHz oraz na falach krótkich w postaci kilku radiostacji AM pokroju PR1. No i oczywiście pasmo lotnicze oraz morskie również pozostanie na obecnych modulacjach (AM/FM/SSB) w tych miejscach w ktorych jest teraz. Wszystkie służby publiczne oraz wojsko przejdzie w 100% na różne systemy cyfrowe głównie, ze względu na możliwość utajnienia korespondencji. W sumie innych powodów nie widzę, jakość dźwięku się nie poprawi, zasięg jest tylko pozornie większy. Przy słabym sygnale faktycznie będzie słychać dużo lepiej niż FM czy AM (schodź tego drugiego nie jestem taki pewien), ale fizyki nie oszuka. Gdy sygnał zaniknie do zera to nastanie głucha cisza :)

No i to co mnie najbardziej denerwuję to kompletnie niekompatybilne ze sobą systemy wpychane na siłę gdzie się da w PL. W policji mamy zarówno FM jak i Tetrę, MOTOTrbo oraz EDACS. GOPR ma MOTOTrbo ale jest to całkowicie zamknięta sieć do której nie nada dostać się z zewnątrz. Pogotowie tez już miejscami przechodzi na cyfrę którą (podajże TETRA) oczywiście też się nie skomunikują ze światem zewnętrznym. No i na deser pozostaje nam jeszcze MPT energetyki oraz NMT450i które o dziwo ma się baaardzo dobrze i trzyma się mocno gdzieniegdzie, pomimo iż są to systemy analogowe. A ja się pytam gdzie ta nasza wspaniała współpraca pomiędzy służbami? Na komórki będa do siebie dzwonić bo przez radio się nie dogadają? A i tak pewnie kanały koordynacyjne (jeżeli takowe w ogólę powstaną) będą pracowały w FM i to nawet bez żadnego CTCSSu bo pewnie by sobie z nim nie poradzili :D Pomijam tutaj już to, że TETRA to tak na prawdę sieć komórkowa pracująca w kanałach 12.5kHz, jest tak samo podatna na awarię i przestoje jak GSM/UMTS.

AirBand i pasma morskie pozostaną na swoim ponieważ wymaga się od nich niezawodności która wyklucza głupie zabawy w cyfrę. No i muszą być w pełni otwartę tak żeby np. każdy pilot mógł się bez problemu dowołać z dowolnego radia do dowolnej służby lotniczej. Z TETRą taka sztuka nam się nie uda :)

Nawiązując do samych fal krótkich, to nie jest tak, że one całkowicie umrą. Poza pasmami amatorskimi/lotniczymi/morskimi lata tam mnóstwo RTTY i innej cyfrówki. Placówki dyplomatyczne, wojskowe i inne rządowe przesyłają pomiędzy sobą zaszyfrowane depeszę. Jak by nie patrzeć jest to dużo bardziej pewna metoda przesyłania danych niż internet, słowem R-140 i ognia :D
ODPOWIEDZ